Επιλογές και επισημάνσεις για Παίκτες και Traders του ελληνικού χρηματιστηρίου (8/12)

_____

Γενικός Δείκτης… Πήγε να σπάσει ανοδικά το τόξο καθοδικής τάσης μεταξύ των 746 με 750 μονάδων ανοίγοντας το γκάζι για την αντίσταση των 770 μονάδων αλλά κάπου κοντά στις 760 μονάδες μπήκε «κόφτης» επαναφέροντάς τον κάτω από το εν λόγω τόξο αφήνοντας πίσω μια χαρακτηριστική αρνητική σκιά στο daily candlestick.

trading2day.com

 • Τώρα αυτό που δε πρέπει να γίνει για τους Bulls είναι ένα βίαιο κατέβασμα κάτω από τις 715 μονάδες, καθώς θα ενεργοποιήσει stop εντολές άμεσης ρευστοποίησης.
 • Το ανησυχητικό είναι ότι πέρα από το φυσιολογικό rebound λόγο του έντονα πιεσμένου ελατηρίου των τραπεζών τα υπόλοιπα δεικτοβαρή χαρτιά πραγματοποιούν εδώ και μέρες  μια πλαγιοκαθοδική κίνηση τραβώντας έτσι το ανοδικό πράσινο χαλί του Γενικού Δείκτη.

……………

ΜΥΤΙΛ…  ‘Eδωσε το pullback, που αναμέναμε από την περιοχή των 9,20 προς το επίπεδο των 8,80 με 8,70 ευρώ ανοίγοντας  όμως το πεδίο για μια πιθανή διαγραμματική προσέγγιση της ζώνης στήριξης των 8,54 με 8,40 ευρώ , όπου ίσως θεωρηθεί ευκαιρία για αγοραστικό swing trade.

………………….

ΕΛΛΑΚΤΩΡ… H εξοδός του από τον  FTSE 25 στις 18/12  ίσως δώσει τιμές μέσα στο πολύ ενδιαφέρον αγοραστικό εύρος τιμών των 1,43 με 1,38 ευρώ.

…………..

ΦΟΥΡΛΗΣ…. Kαι εδώ η έξοδος από τον FTSE 25 μπορεί να δώσει καλές  τιμές μεταξύ των 5,20 με 5 ευρώ, όπου οι «ρυθμιστές» του χαρτιού θα προσπαθήσουν στις επόμενες συνεδριάσεις να το  λειάνουν ανοδικά, καθώς κάτω από τα 5 ευρώ θα έχουν θέμα…

Apostolos Manthos

Οικονομικός Αναλυτής και «μαθητής» των αγορών από το 1989.
Στρατηγική Επενδυτική Διαχείριση χρηματοοικονομικών προϊόντων
βασιζόμενη σε διαγραμματικές και αλγοριθμικές ενδείξεις.
Μαθηματικός Παν. Πατρών.

logo-trading2day

 


!ΓENIKOΣ ΔΕΙΚΤΗΣ@728,76 μονάδες και +0,17%: Το “daily stop” στο “short” εντοπίζεται στις 759 μονάδες. Από την άλλη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η επιμονή του Δείκτη να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 737 μονάδων, “μαυρίζει” έτι περαιτέρω την τεχνική εικόνα, η οποία θα επιδεινωθεί δραματικά σε ενδεχόμενη “άλωση” του τελευταίου “προπύργιου” των “buyers” στις 723 μονάδες.

 • Για την σχετική αποκατάσταση της εικόνας απαιτείται υπέρβαση των 770 μονάδων και προσπάθεια επαναπροσέγγισης των 820 μονάδων.
  Αν η εβδομάδα ολοκληρωθεί με κλείσιμο χαμηλότερα των 728 μονάδων, τίθεται εν αμφιβόλω το σενάριο που θέλει το τελευταίο πτωτικό κύμα να ολοκληρώθηκε στις 700 μονάδες.
 • Κλείσιμο μήνα χαμηλότερα των 712 μονάδων, στέλνει τον Δείκτη να “κάνει ποδαρικό” προς τις 660 – 647 μονάδες (!)

[email protected],66μονάδες και -0,08%: Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, τo 1917 γίνεται κοντινή αντίσταση και χρειάζεται κατοχύρωση αν θέλει να δοκιμάσει και πάλι το 1950. Επόμενη στήριξη στις 1878 – 1876 μονάδες. Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, όσο παραμένει χαμηλότερα των 1904 μονάδων, τον πρώτο λόγο τον έχουν οι “sellers”. Μερική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, θα υπάρξει με κλείσιμο υψηλότερα των 1925 μονάδων.

!ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ – Οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται:

 • για την  ΑΛΦΑ @1,5600 euros και 0,65% στα 1,5000 ευρώ,
 • για την Εθνική @0,2530 euros και -0,39% στα 0,2580 – 0,2500 και 0,2330 ευρώ,
 • για την Eurobank @0,6760 euros και -2,3% στα 0,6400 – 0,6300 ευρώ και
 • για την Πειραιώς @2,3800 euros και -1,24% στα 2,4000 και 2,3000 ευρώ.

Piraeus Bank: Που στοχεύει τώρα και πάντα βραχυπρόθεσμα η μετοχή

 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (@euro2day.gr):

!ETE BANK: Για την περίπτωση της Εθνικής (-0,39%@0,2530), η οποία έχει τα περισσότερα ανοιχτά συμβόλαια, εν όψει triple witching Δεκεμβρίου, αλλά και τον σημαντικά μεγαλύτερο δανεισμό τίτλων, τεχνικά, η μετοχή παραμένει σε βεβαρυμμένη εικόνα, όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 0,259 ευρώ, ενώ ο εκθετικός ΚΜΟ των 30 ημερών εντοπίζεται στα 0,26 ευρώ.

 • Αν συνεχιστεί η πλαγιολισθητική κίνηση, τελευταίο “οχυρό” των “buyers” πριν το ανεξέλεγκτο “sell off”, είναι η ζώνη 0,253 – 0,249 ευρώ, στο άνω άκρο της οποίας “τερμάτισε” η μετοχή στην χθεσινή συνεδρίαση

!ΕΛΠΕ@7,1100 ευρώ και -1,25%: Μόνο λίγες δεν είναι οι πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον τίτλο των Ελ. Πετρελαίων (-1,25%). Χάθηκε η στήριξη στα 7,15 ευρώ (ενδοσυνεδριακά ο τίτλος βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 7,09 ευρώ, -1,53%) και η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 6,94 – 6,90 ευρώ.

!ΕΥΔΑΠ@5,9700 ευρώ και +2,93%: ‘Εδωσε αντίδραση μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και δεν αποκλείεται αυτή να συνεχιστεί, λόγω επικείμενης εισόδου στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η μετοχή συνεχίζει να κινείται μέσα στο πλαγιοκαθοδικό κανάλι, με πάνω όριο τα 6,15 ευρώ. Ανοδική διαφυγή θα σηματοδοτήσει αλλαγή της απόλυτα βραχυπρόθεσμης τάσης, ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στα 5,71 ευρώ.

http://freeforumstocks.blogspot.gr/

!MYTIΛ@8,7700 euros και +0,80%: ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ…

Σε διαφαινόμενο σχηματισμό rising wedge Α1-Α2 κινείται η μετοχή, η οποία κατά την χθεσινή συνεδρίαση έκλεισε ακριβώς πάνω στην στήριξη Ε στα 8,75€.

Τα δυο συνεχόμενα black marubozu κεριά, προδιαθέτουν για bearish δυνατή κίνηση. Ως εκ τούτου εάν η μετοχή δεν αντιδράσει ΑΜΕΣΑ από την Ε, η καθοδική κίνηση θα συνεχιστεί με σημαντικό σημείο την κάτω γραμμή Α2 του σχηματισμού δίπλα στην οποία “τρέχει” παράλληλα και ο εκμο 100 ημ στα 8,58 ευρώ.

Σημαντική διαγραμματική εξέλιξη θα αποτελέσει η καθοδική διάσπαση του wedge, με επόμενους στόχους την L1= 8,40 ευρώ,  και το επίπεδο πέριξ της Ρ (8,10-8,15 €). Τα 8,40 € ταυτίζονται και με τον στόχο της ενεργοποίησης του σχηματισμού αντιστροφής, που έγινε με την καθοδική διάσπαση των 8,87 ευρώ.

Αντίθετα για να αποφευχθεί το καθοδικό σενάριο, εκτός από την άμεση αντίδραση από το χτεσινό κλείσιμο, απαιτείται και η υπέρβαση των 8,87-8,93 € αλλά και ( κυρίως) η διάσπαση της περιοριστικής G προκειμένου η μετοχή να κινηθεί προς τα προηγούμενα τοπικά υψηλά και… ακόμα υψηλότερα.

http://freeforumstocks.blogspot.gr/

[email protected],0500 euros και -1,87% : ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ…

Η μετοχή βρίσκεται σε ένα πολύ σημαντικό σημείο που οριοθετεί η γραμμή Ζ  στα 1,12 € που η σημασία της αποδίδεται στο γράφημά μας με κόκκινα παραλληλόγραμμα.

Η  αρχή έγινε με την -ταυτόχρονη- ανοδική διάσπαση και του εκμο 50 ημ και της πράσινης κατερχόμενης για να σχηματιστεί μια βάση πάνω από την προηγούμενη περιξ της Α1, δίνοντας έτσι πολλές πιθανότητες στην συνέχεια της κίνησης.

Στην περίπτωση αυτή, ο όγκος συναλλαγών θα αυξηθεί με στόχο την Α στα 1,20 ευρώ, επίσης ιδιαιτέρως σημαντική, αφου η ενδεχόμενη υπέρβαση της οποίας θα δώσει κατ αρχήν τα τοπικά υψηλά της L ( 1,31€)  και με αυξημένες πιθανότητες καινούργια τοπικά υψηλά.

Εναλλακτικό σενάριο θα μπορούσε να είναι η δημιουργία ενός σχηματισμού κούπας με χερούλι, που προϋποθέτει την υποχώρηση από την L και την δημιουργία ενός χερουλιού.

Αντιθέτως  αδυναμία υπέρβασης της Ζ θα επαναφέρει τον τίτλο εντός του οριζόντιου καναλιού  ΖS με πιθανή στήριξη και την Α1 στα 1,02 €.

Parabolic SAR – Δείκτης βοηθός για τον trader

Πρόκειται για έναν από τους πιο απλούς στην παρουσίαση και την ερμηνεία δείκτες και χρησιμοποιείται για να αναδείξει τα σημεία στο διάγραμμα όπου υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αντιστραφεί η τάση.

 • Ουσιαστικά ο δείκτης λειτουργεί σαν ένα trailing stop εμφανίζοντας στο διάγραμμα κόκκινα και πράσινα σημεία (κουκκίδες) τα οποία βρίσκονται πάνω ή κάτω από την τιμή και ακολουθούν την τάση.
 • Όταν η τάση αλλάζει τα σημεία του δείκτη αντιστρέφονται. Για παράδειγμα αν η τάση είναι πτωτική, τα σημεία θα βρίσκονται πάνω από το διάγραμμα της τιμής και θα είναι κόκκινα.
 • Όταν η τάση αντιστραφεί τα σημεία του δείκτη θα περάσουν κάτω από το διάγραμμα της τιμής και το χρώμα τους θα αλλάξει σε πράσινο.

Ο δείκτης αναπτύχθηκε από τον Welles Wilderδημιουργός μεταξύ άλλων και των δεικτών RSIATR και άλλων. Ο Welles αναφέρεται στο σύστημα σαν “Parabolic Time/Price System”, όπου «SAR» σημαίνει Stop and Reverse”.

Όπως αναφέραμε ο δείκτης ακολουθεί την τιμή σαν trailing stop. Όσο βρισκόμαστε σε ανοδική τάση το σημείο του δείκτη θα βρίσκεται κάτω από την τιμή και θα την ακολουθεί σαν στοπ, το στόπ συνεχώς θα ανεβαίνει χωρίς ποτέ να πέφτει “προστατεύοντας” τα κέρδη. Μόλις η τιμή σταματήσει να ανεβαίνει και ξεκινήσει μια καθοδική τάση, τα σημεία του δείκτη θα περάσουν πάνω από το διάγραμμα της τιμής και θα συνεχίσουν να ακολουθούν την τιμή όσο διαρκεί η νέα τάση. Επειδή o SAR ποτέ δεν αυξάνεται σε πτωτική τάση θα προστατεύει τα κέρδη σας όταν έχετε πάρει θέση short.

Σήματα από τις dots(κουκκίδες)

– Σήμα πώλησης όταν η τιμή του τίτλου υποχωρήσει χαμηλότερα από την τελευταία κουκκίδα του δείκτη.
– Ο δείκτης ακολουθεί την τάση όπως αυτή εξελίσσεται, σήμα αντιστροφής δίνεται όταν η τιμή πέφτει χαμηλότερα από την πιο πρόσφατη κουκκίδα.

– Σήμα για σημείο εισόδου δίνεται όταν το πιο πρόσφατο υψηλό της τιμής σπάσει – σε αυτό το σημείο ο SAR βρίσκεται στο πιο πρόσφατο χαμηλό.

– Όσο η τιμή του τίτλου αυξάνεται οι κουκκίδες θα ανεβαίνουν μαζί της και σταδιακά θα αυξάνουν την ταχύτητά τους όσο η τάση εδραιώνεται. Ο δείκτης εμπεριέχει ένα παράγοντα επιτάχυνσης (Acceleration Factor – AF) που καθορίζει την ευαισθησία του δείκτη.

– Ο δείκτης λειτουργεί ιδιαίτερα αποδοτικά όταν βρισκόμαστε σε περίοδο εμφανής/υπάρχουσας τάσης, όταν όμως βρισκόμαστε σε περίοδο “consolidation” – συσσώρευσης, μπορεί να δώσει αρκετά λανθασμένα σήματα. 

parabolic-sar

Υπολογισμός:
Ο υπολογισμός του δείκτη δεν είναι εύκολο να αποτυπωθεί αλλά θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε τα κύρια στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του όσο καλύτερα γίνεται.

Για τον υπολογισμό του δείκτη λαμβάνονται υπ’ όψη πολλοί διαφορετικοί παράγοντες, τα κύρια δεδομένα που καθορίζουν το υπολογισμό του είναι:

Η προηγούμενη τιμή του SAR:

Ακραίο Σημείο (ΑΣ): Ένα ακραίο σημείο (Το προηγούμενο υψηλό ή χαμηλό-ανάλογα την ισχύουσα τάση)
Ο παράγοντας επιτάχυνσης (Accelerator factor):
Ο παράγοντας επιτάχυνσης (Acceleration Factor AF) αναφέρεται και ως “βήμα” και καθορίζει την ευαισθησία του δείκτη, δηλαδή το ρυθμό αύξησης του SAR. Το βήμα αυξάνεται κλιμακωτά όσο η τάση επεκτείνεται ως που να φτάσει το μέγιστο. Η ευαισθησία του δείκτη μπορεί να μειωθεί, μειώνοντας το βήμα καθώς ένα μικρότερο βήμα απομακρύνει την κουκκίδα από την τιμή πράγμα που συνεπάγεται λιγότερα σήματα αντιστροφής.

Αντιστοίχως, η ευαισθησία του δείκτη αυξάνεται όσο αυξάνουμε το βήμα. Όσο μεγαλύτερο το βήμα τόσο πιο εύκολα η κουκκίδα θα πλησιάζει την τιμή και θα λαμβάνουμε περισσότερα σήματα αντιστροφής.

Χρειάζεται προσοχή στον καθορισμό του βήματος καθώς ένα πολύ μεγάλο βήμα θα δίνει συνεχώς διαφορετικά σήματα και θα αποτυγχάνει να συλλάβει την τάση.

Ένας άλλο τρόπος να ρυθμίσουμε την ευαισθησία του δείκτη είναι προσαρμόζοντας το Μέγιστο Βήμα. Μικραίνοντας το μέγιστο βήμα, δίνουμε μεγαλύτερο βάρος (weight) στα ενδιάμεσα βήματα. Αυξάνοντας το βήμα επιταχύνουμε την επίτευξη του μέγιστου βήματος, δηλαδή θα το πετύχουμε γρηγορότερα όσο εξελίσσεται η τάση. Όσο μικρότερο το Max Step τόσο μειώνεται η ευαισθησία του δείκτη και μας δίνει λιγότερα αλλά πιο ισχυρά σήματα.

Υπολογισμός Τρέχοντος SAR = Προηγούμενος SAR – Προηγούμενος AF(Προηγ. SAR – Προηγ. ΑΣ)

Ανακεφαλαιώνοντας:
Ο δείκτης “Parabolic SAR” είναι σχεδιασμένος να ακολουθεί την τάση, συνεπώς, παρέχει τα πιο αξιόπιστα σήματα όταν υπάρχει μια αναπτυσσόμενη τάση, αντίθετα όταν η τιμή κινείται σε “εύρος” – πλαγίως ο δείκτης είναι επιρρεπής σε λάθος σήματα. Η ρύθμιση και ο καθορισμός των παραμέτρων παίζουν σημαντικό ρόλο όπως άλλωστε και σε κάθε δείκτη, γι αυτό είναι απαραίτητο να καταλαβαίνουμε τις παραμέτρους και το “σκεπτικό” /σχεδιασμό του δείκτη. Παραπέρα όπως αρκετές φορές έχουμε αναφέρει, η τεχνική ανάλυση πρέπει να συνδυάζεται με την θεμελιώδη και να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε “τίτλου”.
Ο δείκτης AVI συνδυάζεται αποτελεσματικά με τον Par SAR καθώς μετρά την δυναμική που κρύβεται πίσω από μια αναδυόμενη/νέα τάση.

Μπαλής Αλέξης

 • ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

* ,