Επιλογές και επισημάνσεις για Παίκτες και Traders του ελληνικού χρηματιστηρίου (05/12)

______________

!ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, αν οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι συνεχίσουν πλαγιοκαθοδικά, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται για την ΑΛΦΑ στα 1,62, 1,56 και 1,50 ευρώ, για την Εθνική στα 0,258 – 0,25 και 0,233 ευρώ, για την Eurobank στα 0,685 και 0,64 – 0,63 ευρώ και για την Πειραιώς στα 2,40 και 2,30 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΟ: Το τελικό κλείσιμο πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας, ασφαλώς και δεν άφησε τις καλύτερες, τεχνικές, παρακαταθήκες, για τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

FTSE26: Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,61% @1935,92) το 1967 είναι κοντινή αντίσταση, με επόμενη, κύρια, τις 1992 μονάδες που είναι σημείο κλειδί για την συνέχεια. Πρώτη στήριξη στις 1920 μονάδες και κύρια στις 1896 που συντηρεί την τάση στο ημερήσιο.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Για τον ΓΔ(-0,91% @741,84), οι 756 μονάδες είναι σημαντική αντίσταση (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), που διάσπαση θα μας φέρει στο κομβικό 771 που είναι και εβδομαδιαία είσοδος, σε περίπτωση που κατοχυρωθεί. Το 740 και 735 είναι στηρίξεις που συντηρούν την τάση.

!Χαλκόρ@1,4000 ευρώ και -2,10% χθες: Στα 1,7000 ευρώ ο επόμενος στόχος για τον εκπληκτικό σε αποδόσεις τίτλο της.

Χαλκόρ: Στα 1,7000 ευρώ ο επόμενος στόχος για τον εκπληκτικό σε αποδόσεις τίτλο της
………….
!Χαλκόρ: Στα 1,7000 ευρώ οριοθετείται ο επόμενος στόχος για τον εκπληκτικό σε αποδόσεις εφέτος τίτλο της (αποδόσεις που ξεπερνούν και το +250%). Η πλησιέστερη στήριξη παρέχεται από τα 1,3400 ευρώ που είναι και επιθετική τάση. Το Εβδομαδιαίο στοπ έχει τοποθετηθεί στα 1,1400 ευρώ. Ξεκίνησε την χρονιά από τα 0,4210 ευρώ με χαμηλό – υψηλό της στο 2017 στα 0,4160 και 1,5100 ευρώ.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (@euro2day.gr): Αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της Jumbo, που προσπαθεί να ανακάμψει από τις πωλήσεις του Ξένου χαρτοφυλακίου που την “έσπρωξε” προς τα χαμηλά τρέχοντος έτους. Ο τίτλος παρέμεινε πάνω από την πρώτη αντίσταση στα 13,50 ευρώ, ενώ στα 13,90 ευρώ εντοπίζεται το “stop” στο ημερήσιο “short”.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς και όσον αφορά την περίπτωση της ΔΕΗ, μπορεί να ξεκίνησε από σήμερα η αντίστροφη μέτρηση για την πώληση των τεσσάρων Λιγνιτικών Μονάδων της Επιχείρησης, καθώς δεν αποκλείεται, ίσως κι εντός της ημέρας, η DG COMP να δημοσιεύσει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (market test), όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον και δεν θα προκύψει “υποχρέωση” να προστεθούν προς πώληση και Υδροηλεκτρικές Μονάδες, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο την ορατότητα, για την “επόμενη μέρα” της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

!ΔΕΗ@1,920000 ευρώ και -6,8% χθες: Ο τίτλος, σε ημερήσιο γράφημα παραμένει “long”, όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,88 ευρώ, όμως χθες χάθηκε η πρώτη στήριξη στα 2,05 – 2,02 ευρώ, αλλά και η αμέσως επόμενη στα 1,99 – 1,97 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΟ: Η θετική εκκίνηση είχε σαν αποτέλεσμα την διατήρηση της αυξημένης μεταβλητότητας στο Τραπεζικό ταμπλό, κάτι που, όμως, δεν φάνηκε στον τζίρο, που διολίσθησε προς χαμηλότερα επίπεδα.

Για να φανεί η έκταση του εγκλωβισμού των χαρτοφυλακίων που έσπευσαν να τοποθετηθούν στα υψηλά ημέρας, πάντα με σημείο αναφοράς τον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι

 • ο Τραπεζικός δείκτης (-2,61%) αναρριχήθηκε μέχρι τις 806,55 μονάδες (+4,12%),
 • η μετοχή της ΑΛΦΑ -2,98% (-2,98%) μέχρι τα 1,74 ευρώ (+3,57%),
 • της Εθνικής (-1,83%) μέχρι τα 0,284 ευρώ (+4,03%),
 • της Eurobank (-4,66% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) μέχρι τα 0,778 ευρώ (+6,58%) και
 • της Πειραιώς (+0,79%) μέχρι τα 2,65 ευρώ.

_________

 • Στηρίξεις 730 Αντιστάσεις 770

Η ζώνη των 700 μονάδων έδειξε τις απαιτούμενες αντοχές, απορροφώντας την όποια προσφορά.

Το τραπεζικό ράλι της τελευταίας εβδομάδας βελτίωσε την εικόνα της αγοράς, δίνοντας ταυτόχρονα ελπίδες για ψηλότερα επίπεδα.

Η ανοδική αντίδραση του Γενικού Δείκτη από την σημαντική ζώνη στήριξης των 700 μονάδων βρίσκεται σε εξέλιξη.

 • Η διάσπαση της πτωτικής γραμμής τάσης, που διέρχεται από το 743, ενεργοποίησε πιο έντονα τους αγοραστές,
 • με αποτέλεσμα ο στόχος προς την ζώνη του 770 να είναι πλέον εφικτός,
 • ένας στόχος που μπορεί με πιθανή διάσπασή του να αλλάξει την μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς, που παραμένει πτωτική.
 • Ο MACD εδώ και αρκετές συνεδριάσεις έχει δώσει σήμα αγοράς,
 • ενώ ο RSI κινείται σε ουδέτερη ζώνη με αρκετά περιθώρια ανόδου.

IBG Disclaimer http://www.ibg.gr/disclaimers/IBGDisclaimer.pdf (contact: [email protected])

!ΕΧΑΕ@4,5200 ευρώ και -2,16% χθες: ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ…

http://freeforumstocks.blogspot.gr/

02.12.2017 00:01 

!ΕΧΑΕ@4,5200 ευρώ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ…

Μετά την αδυναμία υπέρβασης της ζώνης G1-G2 [ 5,32-5,40], η μετοχή ξεκίνησε μια πτωτική πορεία δημιουργώντας το κανάλι Α1-Α2.

Βρίσκεται σε πολύ οριακό-σημαντικό επίπεδο, καθώς κινείται στα όρια του καναλιού και της Α1 πάνω στην οποία κινείται ο απλός κμο 50 ημ ( 4,69€).

Στο αρνητικό σενάριο , η μετοχή δεν θα καταφέρει να διαφύγει του καναλιού και θα επιστρέψει υποχωρώντας προς την κάτω πλευρά του.

Εάν δε, διασπάσει και την B1 στα 4,40€, θα κινηθεί προς την Α2 κλείνοντας και το gap ( αριστερά στο γράφημα) της  10ης  Φεβρουαρίου [ 4.24-4,28].

Το ανοδικό σενάριο θα είναι εφικτό, εάν και εφ όσον ο τίτλος  υλοποιήσει την ανοδική διαφυγή > 4,70-4,71 καθώς θα κινηθεί  προς την επόμενη αντίσταση της ζώνης  D2-D  ( 4,90-4,93 ) απ όπου διέρχεται και η διασπασθείσα καθοδικά ΚΑΙ με επιβεβαίωση γραμμή τάσης R.

Κατά συνέπεια ΜΟΝΟ πάνω από 4,95 η μετοχή θα επαναπροσεγγγίσει τη σημαντική ζώνη G1-G2 στα όρια των 5,40 ευρώ.

Δείκτης Καναλιού Αξίας (CCI-Commodity Channel Index)

Γενικά
Ο δείκτης Καναλιού Αξίας υπολογίζεται ως εξής: Πρώτα υπολογίζεται η διαφορά ανάμεσα στη μέση τιμή της μετοχής και τη μέση τιμή των μέσων όρων στη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου αναφοράς. Αυτή η διαφορά συγκρίνεται κατόπιν με τη μέση διαφορά για την ίδια χρονική περίοδο. Το αποτέλεσμα πολλαπλασιάζεται μετά με μια σταθερά, για να τροποποιηθεί ο δείκτης έτσι ώστε να ταλαντεύεται σ’ ένα νορμάλ διάστημα μεταξύ του -100 και του +100.

Ερμηνεία
Ο δεικτης Καναλιού Αξίας πρωτοχρησιμοποιήθηκε σε εμπορεύματα, αλλά μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και για μετοχές ή αμοιβαία κεφάλαια.

Υπάρχουν δύο μέθοδοι ερμηνείας του δείκτη:

α) Επισήμανση αποκλίσεων
Μια δημοφιλής μέθοδος ανάλυσης του δείκτη είναι η αναζήτηση αποκλίσεων κατά τις οποίες η μετοχή ανεβαίνει (κατεβαίνει), συνεχώς ενώ ο δείκτης Καναλιού Αξίας δεν ξεπερνάει προηγούμενα ανώτερα (κατώτερα) επίπεδα του. Αυτή η απόκλιση συνοδεύεται, συνήθως, από διόρθωση (αντιστροφή) της τιμής της μετοχής.

β) Σαν δείκτης υπερ-αγορασμένης/υπερ-πουλημένης μετοχής
Ο δείκτης Καναλιού Αξίας συνήθως ταλαντεύεται ανάμεσα στο -100 και το +100. Αν υπερβεί το +100, αυτό λαμβάνεται ως σημάδι υπερ-αγορασμένης μετοχής με μεγάλη πιθανότητα επικείμενης καθοδικής πορείας. Αν ο δείκτης πέσει κάτω από -100 η μετοχή είναι υπερ-πουλημένη με μεγάλη πιθανότητα επικείμενης ανοδικής πορείας.


Στο παραπάνω γράφημα βλέπουμε τρεις περιπτώσεις απόκλισης της τιμής της μετοχής με τον δείκτη CCI. Στο διάστημα ΑΒ η μετοχή ανεβαίνει, όμως ο δείκτης πέφτει. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στο διάστημα ΔΕ. Στο διάστημα ΓΔ τώρα η μετοχή πέφτει, αλλά ο δείκτης ανεβαίνει. Τα σημεία Β,Γ και Ε είναι σημεία αντιστροφής. 

 • ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

* ,