Επιλογές και επισημάνσεις για Παίκτες και Traders του ελληνικού χρηματιστηρίου (24/11)

________

ΓΕΝ.ΔΕΙΚΤΗΣ: Τέταρτη φορά δοκιμάζει το 726 επίπεδο ο Γενικός δείκτης. Μία κατοχύρωση μπορεί να δώσει εκτόνωση στο 738-741.

  • Για πολλοστή φορά δοκιμάζεται το πολύ σημαντικό επίπεδο του 726 που είναι και το στοπ στο  intraday short. Μία κατοχύρωση μπορεί να δώσει εκτόνωση στο 738-741 επίπεδο. Το 715 είναι κοντινότερη στήριξη στην παρούσα. Θυμίζουμε το 725 πολύ σημαντικό και σαν κλείσιμο μήνα.

________

  • Ψαρεύοντας… αποδόσεις

FTSE [email protected],13: Μέχρι χθες έδειχνε αδυναμία διαφυγής από την έλξη της περιοχής των 1880 μονάδων. Οπότε ένα daily close μεγαλύτερο των 1900 μονάδων μπορεί να ανάψει το πράσινο φως για μια ανάβαση προς το όριο βραχυχρόνιας αντίστασης των 1930 με 1955 μονάδων. Άρνηση ανοδικού πατήματος θα σπρώξει εκ νέου καθοδικά προς το πολύ ενδιαφέρον επίπεδο των 1823 μονάδων.

……………………..

ΑΛΦΑ ΒΑΝΚ@1,4500: Η ζώνη κλειδί για την περαιτέρω πορεία  παραμένει τα 1,50 με 1,53 ευρώ. Ανοδική τμήση με αύξηση στον όγκο συναλλαγών θα δώσει τα 1,63 με 1,65 ευρώ.

……………

ΔΕΗ@2,0800: Η ανοδική φυγή από το επίπεδο αντίστασης των 2,04 ευρώ έχει ανοίξει πλέον μέτωπο με τις επόμενες αντιστάσεις των 2,26 με 2,30 ευρώ.

…………….

IΝΤΡΑΚΟΜ@0,6120: Η διαγραμματική εμπέδωση  των 0,60 ευρώ θα δώσει πάλι αέρα για τα υψηλά των 0,70 ευρώ. Θετική η μέχρι τώρα σθεναρή διακράτηση της τοξοειδής ανοδικής τάσης.

………..

CENERGY [email protected],0700: Σαν να ετοιμάζεται κίνηση προς την ανοδική γραμμή αντίστασης των 1,13 ευρώ.

trading2com.gr

…………..

……………..
http://freeforumstocks.blogspot.gr
…………

!ΤΕΝΕΡΓ@4,1700: ΗΜΕΡΗΣΙΟ ( και εβδομαδιαίο) ΓΡΑΦΗΜΑ

Η μετοχή για λίγες συνεδριάσεις έδειξε να διασπά την ισχυρή γραμμή τάσης D1 από τα χαμηλά του Μαρτίου, αλλα επέστρεψε κατά την χθεσινή συνεδρίαση με αυξημένο όγκο συναλλαγών και κλείνοντας πάνω από τον εκμο 50 ημ ( 4,10€).

Η επόμενη αντίστασή ειναι  η  Τ2  στα 4,21 ευρώ, εάν υπερβληθεί θα δώσει κίνηση προς τα τοπικά υψηλά των 4,41 ευρώ.

Όπως επισημαίνεται και στο εβδομαδιαίο διάγραμμα η ζώνη W1 [ 4,41-4,51] είναι ένα ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ πεδίο και της 13/1/2014, αλλα και λειτούργησε ως γραμμή λαιμού μιας διπλής κορυφής της περιόδου Οκτωβρίου -Δεκεμβρίου του 2009 !

Είναι ευκρινές ότι ενδεχόμενη ανοδική διάσπαση αυτού του πεδίου θα προσδώσει μεγάλη ορμή στον τίτλο με στόχο τα υψηλά της περιόδου εκείνης στα 5,40 ευρώ.

Πολύ πιθανή η κίνηση εντός του τριγώνου W1-D1, αλλα ΜΟΝΟ η καθοδική διάσπαση της D1 θα αποτελέσει αρνητική διαγραμματική εξέλιξη για την μετοχή, με τα 3,80 € να λειτουργούν ως στήριξη σε τέτοια περίπτωση.

http://freeforumstocks.blogspot.gr

_______

Δείκτης Σχετικής Δύναμης (Relative strength index)

Γενικά
Ο δείκτης Σχετικής Δύναμης είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς δείκτες. Πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον Welles Wilder to 1978. Το όνομα του δείκτη είναι μάλλον παραπλανητικό, αφού δεν συγκρίνει τη σχετική απόδοση δύο μετοχών, αλλά την εσωτερική δύναμη μιας μετοχής.
Ενα πιο σωστό όνομα θα ήταν δείκτης εσωτερικής δύναμης.

Ερμηνεία
Οταν ο Wilder παρουσίασε το δείκτη για πρώτη φορά πρότεινε την περίοδο των 14 ημερών ως την καλύτερη για το δείκτη. Σήμερα οι περίοδοι των 9 και 25 ημερών είναι εξίσου δημοφιλείς. Φυσικά όσο μικρότερη είναι η περίοδος τόσο πιο πολλά ζικ-ζακ παρουσιάζει ο δείκτης (αυτό ισχύει για όλους τους δείκτες).

Ο δείκτης Σχετικής Δύναμης ακολουθεί τις αλλαγές στην τιμή της μετοχής και η τιμή του κυμαίνεται ανάμεσα στο 0 και το 100. Μια επικρατούσα μέθοδος ανάλυσης του δείκτη είναι η παρατήρηση αποκλίσεων ανάμεσα στο δείκτη και την τιμή της μετοχής. Αν η μετοχή ανεβαίνει συνεχώς, αλλά η ανοδική της πορεία δεν ακολουθείται από ψηλότερες τιμές του δείκτη Σχετικής Δύναμης, τα πράγματα μάλλον δεν είναι ρόδινα. Αν μάλιστα ο δείκτης αντί να φτάσει σε ψηλότερη τιμή πέσει πιο χαμηλά από κάποιο άλλο πρόσφατο χαμηλό σημείο, ενώ η μετοχή ανεβαίνει σε ψηλότερα επίπεδα (“αποτυχίας διάσπασης”, failure swing), τότε τα πράγματα όχι μόνο δεν είναι ρόδινα αλλά μάλλον είναι σκούρα.

Ο Wilder τονίζει μερικές από τις πέντε χρήσεις αυτού του δείκτη:

α) Ακραίες τιμές του δείκτη
Συνήθως ο δείκτης φτάνει σε κορυφές όταν ξεπεράσει το 70 και πατώνει όταν πέσει κάτω από 30. Μάλιστα αυτό γίνεται συνήθως πριν η ίδια η μετοχή να φτάσει σε αντίστοιχα επίπεδα.
β) Σχέδια γραφημάτων 
Στο δείκτη Σχετικής Δύναμης συχνά παρατηρούμε σχεδιασμούς “κεφαλιού και ώμων” ή “τριγώνων” που μπορεί και να μην είναι ορατοί στο γράφημα τιμών.
γ) Αποτυχίες διάσπασης (ή ξεπέρασμα τιμών στήριξης ή αντίστασης). 
Συμβαίνουν όταν ο δείκτης ξεπερνάει κάποια προηγούμενη μέγιστη τιμή (κορυφή) ή πέφτει κάτω από κάποια προηγούμενη ελάχιστη τιμή (πυθμένας).
δ) Στήριξη και αντίσταση
Ο δείκτης δείχνει μερικές φορές επίπεδα στήριξης ή αντίστασης καλύτερα από ό,τι οι τιμές τις μετοχής καθ’ εαυτές.
ε) Αποκλίσεις
Όπως ήδη αναφέρθηκε, οι αποκλίσεις συμβαίνουν όταν η τιμή της μετοχής ανεβαίνει (ή κατεβαίνει) και η άνοδος (ή η κάθοδος) αυτή δεν επιβεβαιώνεται από ανάλογες κινήσεις στην τιμή του δείκτη Σχετικής Δύναμης. Αυτό που συνήθως ακολουθεί αυτές τις αποκλίσεις είναι διόρθωση (αντιστροφή) της τιμής της μετοχής και κίνηση ανάλογη με αυτήν του δείκτη.

Στο παραπάνω γράφημα στο σημείο Α, ο δείκτης δείχνει ότι η μετοχή είναι υπερ-αγορασμένη. Στο Β η μετοχή κάνει καινούριο ρεκόρ, ενώ ο δείκτης είναι χαμηλότερα (απόκλιση). Ακολουθεί διόρθωση της τιμής. Στο σημείο Γ η μετοχή είναι υπερ-πουλημένη (ο δείκτης βρίσκεται κάτω από το 30). Η ακραία αυτή αντίδραση διορθώνεται στο διάστημα που ακολουθεί.

Αλλη μια κλασική περίπτωση απόκλισης. Το ψηλότερο σημείο της μετοχής για το διάστημα που παρουσιάζεται είναι το Γ. Όμως ο δείκτης στο Γ έχει πέσει κατά πολύ από τη μέγιστη τιμή του (κοντά στο Β).

 
  • ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

* ,