Επιλογές και επισημάνσεις για Παίκτες και Traders του ελληνικού χρηματιστηρίου (23/11)

_________

ΣΧΟΛΙΟ: Ο Τραπεζικός δείκτης χρειάζεται κλεισίματα πάνω από τις 700 – 730 μονάδες προκειμένου να βελτιωθούν οι προοπτικές του, σενάριο που θα λάβει χώρα είτε λόγω τεχνικού “short covering”, είτε λόγω ειδησεογραφίας – φημολογίας που θα ενεργοποιήσει “short squeeze” και εσπευσμένη κάλυψη θέσεων ειδικά από όσους εισήλθαν στην πτώση με καθυστέρηση.

[email protected],13 μονάδες: Προσπάθεια για κατοχύρωση του πολύ σημαντικού 1900 επίπεδου και 726 αντίστοιχα στον ΓΔ επίπεδα που είναι και στοπ στο intraday short. Το 1874 κοντινή στήριξη που διάσπαση θα προβληματίσει και πάλι την προσπάθεια. Κάποιοι τίτλοι του f26 προσπαθούν να ισορροπήσουν την πτώση του ΔΤΡ

_______

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Είναι ο πρωταθλητής σε απόδοση για το 2017 με κέρδη 131%. Το γράφημα έχει μία τεράστια βάση στο 278-280 επίπεδο που όσο κρατάει το βλέπουμε με θετική ματιά. Μία κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει συνέχιση στο 250 και έξοδο σε εβδομάδα. Το 3 είναι κοντινή αντίσταση με το 317 κύρια.

_______

  • Tμήμα ανάλυσης της Fast Finance. 

Σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ και για τα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια, το πρώτο σήμα επανεισόδου δίνεται με την υπέρβαση των 1,56 ευρώ για την Alpha Bank,  των 0,255 ευρώ για την Εθνική, των 0,61 ευρώ για την Eurobank και των 2,29 ευρώ για την Πειραιώς.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ @euro2day.gr: 

Δείχνει αδυναμία εξόδου από το βραχυπρόθεσμο πλαγιοκαθοδικό κανάλι η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (0%). Το 4,01 είναι στήριξη και ημερήσιο “stop”. Τα 4,24 και 4,40 ευρώ, σημαντικές αντιστάσεις.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Jumbo (+1,80%), που προσπαθεί να “συνέλθει” από την σημαντική διολίσθηση των προηγούμενων συνεδριάσεων. Το “stop” στο ημερήσιο “short” εντοπίζεται στα 13,90 ευρώ.

“Καρέ” συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων για την ΔΕΗ (+0,95%), που υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 2,16 ευρώ (+2,86%). “Long” εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, με το “stop” να εντοπίζεται στα 1,88 ευρώ. Το 2,20 πρώτος και το 2,26 δεύτερος στόχος. Τα 2,04 ευρώ γίνονται πρώτη στήριξη.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Lamda Development (+5,11%),που δείχνει διάθεση να απομακρυνθεί από το πρόσφατο χαμηλό των 5,13 ευρώ (κλείσιμο 16/11). O τίτλος παραμένει σε ημερήσιο “short”, όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 6,65 ευρώ, επίπεδο που δύσκολα θα μπορέσει να επαναπροσεγγίσει αν δεν υπάρξουν θετικοί καταλύτες στο θέμα του Ελληνικού.

Επιμένει πλαγιοανοδικά ο Σαράντης (+1,38%), που δείχνει να διατηρεί την επαφή του με τα υψηλά τρέχοντος έτους και να απειλεί τα υψηλά 10ετιας. Αν υπερκεραστεί η ζώνη 13,35 – 13,78 ευρώ, η επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση, εντοπίζεται στα 14,78 ευρώ.

http://freeforumstocks.blogspot.gr

!ΦΡΛΚ: ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ…

Η στήριξη W1 ( triple bottom) αποδείχτηκε πολύ ισχυρή και ήταν η αφετηρία μιας μεγάλης ανοδικής κίνησης που εξελίχθηκε στο κανάλι Ζ101-Ζ201.

Η μετοχή για  οκτώ εβδομάδες κινείται σχεδόν πάνω στην Z201 και φαίνεται να αρνείται την καθοδική διάσπαση του καναλιού.

Μια ενδεχόμενη παρόμοια διάσπαση εάν και εφ όσον επικυρωθεί θα γίνει με μεγάλη αύξηση του όγκου συναλλαγών και πολύ δυναμική καθοδική κίνηση ,που αργά ή γρήγορα θα φέρει την μετοχή στο επίπεδο των 4,20-4,40€.

Η συσσώρευση είναι καταφανής και επομένως η αντίθετη κίνηση στο θετικό σενάριο και εφ όσον διασπαστούν η V2 στα 5,60€ και ο εφαπτόμενος ακμο 30 εβδ, θα είναι επίσης δυναμική με στόχο κατ αρχήν τα τοπικά υψηλά 6,18 ευρώ της 7/8 και κατόπιν  τα υψηλά 6,5 ετών!  της D1  στα 6,40€.

Πιο πιθανό το ανοδικό σενάριο, καθώς σε συσχετισμό με την γενικότερη κίνηση της αγοράς η μετοχή έδειξε ιδιαίτερα αντανακλαστικά διακράτησης της ισχυρής γραμμής τάσης Z201.

……………….

!ΜΙΓ: ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ…

Για διάστημα 19 μηνών απο τον Φεβρουάριο του 2016 η μετοχή κινειται μεταξυ των δύο ακραίων τιμών [ 0,0480- 0,2220] ΚΖ.

Έχει πραγματοποιήσει δυο έντονες κινήσεις μια ανοδική και μια καθοδική καθώς και μια πλαγιοανοδική σε διάστημα 10 μηνών από τα 0,1030 της R έως τα υψηλά 0,2130 της 15/5/2017.

Στην τελευταία καθοδική κίνηση, η μετοχή κινείται στο πτωτικό κανάλι X1-X2 και προσπαθεί :
1) Να αντιδράσει από τα χαμηλά ( 0,076-0,078)
2) Να διαφύγει ανοδικά απ το κανάλι με πρώτο στόχο την R στα 0,1030 €

Ενδεχόμενη ανοδική διάσπασή της R θα προσδώσει σημαντική ώθηση στον τίτλο
και αύξηση του όγκου συναλλαγών, που με ενδιάμεσο “εμπόδιο” τον εκμο 30 εβδ
θα προσπαθήσει την S  στα 0,1380 ευρώ.

Αντίθετα, αδυναμία της μετοχής να τμήσει ανοδικά την R θα αυξήσει τις πιέσεις διατηρώντας την καθοδική της τάση και εφ όσον δεν διακρατηθούν τα χαμηλά των 0,076€ η κίνηση προς  την Z των χαμηλών 0,048 είναι ιδιαιτέρως πιθανή.
Ο εβδομαδιαίος RSI 14 προσπαθεί να εξέλθει της υποτιμημένης ζώνης ( 29,67).

__________

..
..
..
..
..

Δείκτης Σχετικής Δύναμης (Relative strength index)

Γενικά
Ο δείκτης Σχετικής Δύναμης είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς δείκτες. Πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον Welles Wilder to 1978. Το όνομα του δείκτη είναι μάλλον παραπλανητικό, αφού δεν συγκρίνει τη σχετική απόδοση δύο μετοχών, αλλά την εσωτερική δύναμη μιας μετοχής.
Ενα πιο σωστό όνομα θα ήταν δείκτης εσωτερικής δύναμης.

Ερμηνεία
Οταν ο Wilder παρουσίασε το δείκτη για πρώτη φορά πρότεινε την περίοδο των 14 ημερών ως την καλύτερη για το δείκτη. Σήμερα οι περίοδοι των 9 και 25 ημερών είναι εξίσου δημοφιλείς. Φυσικά όσο μικρότερη είναι η περίοδος τόσο πιο πολλά ζικ-ζακ παρουσιάζει ο δείκτης (αυτό ισχύει για όλους τους δείκτες).

Ο δείκτης Σχετικής Δύναμης ακολουθεί τις αλλαγές στην τιμή της μετοχής και η τιμή του κυμαίνεται ανάμεσα στο 0 και το 100. Μια επικρατούσα μέθοδος ανάλυσης του δείκτη είναι η παρατήρηση αποκλίσεων ανάμεσα στο δείκτη και την τιμή της μετοχής. Αν η μετοχή ανεβαίνει συνεχώς, αλλά η ανοδική της πορεία δεν ακολουθείται από ψηλότερες τιμές του δείκτη Σχετικής Δύναμης, τα πράγματα μάλλον δεν είναι ρόδινα. Αν μάλιστα ο δείκτης αντί να φτάσει σε ψηλότερη τιμή πέσει πιο χαμηλά από κάποιο άλλο πρόσφατο χαμηλό σημείο, ενώ η μετοχή ανεβαίνει σε ψηλότερα επίπεδα (“αποτυχίας διάσπασης”, failure swing), τότε τα πράγματα όχι μόνο δεν είναι ρόδινα αλλά μάλλον είναι σκούρα.

Ο Wilder τονίζει μερικές από τις πέντε χρήσεις αυτού του δείκτη:

α) Ακραίες τιμές του δείκτη
Συνήθως ο δείκτης φτάνει σε κορυφές όταν ξεπεράσει το 70 και πατώνει όταν πέσει κάτω από 30. Μάλιστα αυτό γίνεται συνήθως πριν η ίδια η μετοχή να φτάσει σε αντίστοιχα επίπεδα.
β) Σχέδια γραφημάτων 
Στο δείκτη Σχετικής Δύναμης συχνά παρατηρούμε σχεδιασμούς “κεφαλιού και ώμων” ή “τριγώνων” που μπορεί και να μην είναι ορατοί στο γράφημα τιμών.
γ) Αποτυχίες διάσπασης (ή ξεπέρασμα τιμών στήριξης ή αντίστασης). 
Συμβαίνουν όταν ο δείκτης ξεπερνάει κάποια προηγούμενη μέγιστη τιμή (κορυφή) ή πέφτει κάτω από κάποια προηγούμενη ελάχιστη τιμή (πυθμένας).
δ) Στήριξη και αντίσταση
Ο δείκτης δείχνει μερικές φορές επίπεδα στήριξης ή αντίστασης καλύτερα από ό,τι οι τιμές τις μετοχής καθ’ εαυτές.
ε) Αποκλίσεις
Όπως ήδη αναφέρθηκε, οι αποκλίσεις συμβαίνουν όταν η τιμή της μετοχής ανεβαίνει (ή κατεβαίνει) και η άνοδος (ή η κάθοδος) αυτή δεν επιβεβαιώνεται από ανάλογες κινήσεις στην τιμή του δείκτη Σχετικής Δύναμης. Αυτό που συνήθως ακολουθεί αυτές τις αποκλίσεις είναι διόρθωση (αντιστροφή) της τιμής της μετοχής και κίνηση ανάλογη με αυτήν του δείκτη.

Στο παραπάνω γράφημα στο σημείο Α, ο δείκτης δείχνει ότι η μετοχή είναι υπερ-αγορασμένη. Στο Β η μετοχή κάνει καινούριο ρεκόρ, ενώ ο δείκτης είναι χαμηλότερα (απόκλιση). Ακολουθεί διόρθωση της τιμής. Στο σημείο Γ η μετοχή είναι υπερ-πουλημένη (ο δείκτης βρίσκεται κάτω από το 30). Η ακραία αυτή αντίδραση διορθώνεται στο διάστημα που ακολουθεί.

Αλλη μια κλασική περίπτωση απόκλισης. Το ψηλότερο σημείο της μετοχής για το διάστημα που παρουσιάζεται είναι το Γ. Όμως ο δείκτης στο Γ έχει πέσει κατά πολύ από τη μέγιστη τιμή του (κοντά στο Β). 

 

  • ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

* ,