Επιλογές και επισημάνσεις για Παίκτες και Traders του ΧΑ 21/11

_________

ΣΧΟΛΙΟ: Στην  τρέχουσα φάση της αγοράς ο Τραπεζικός κλάδος είναι στο έλεος funds, που φαίνεται να ποντάρουν σε Α.Μ.Κ. σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι μεγαλομέτοχοι θα αναγκαστούν να καλύψουν τις όποιες ανάγκες εμφανιστούν μετά τα “stress tests”, ενώ φαίνεται δύσκολο να παραιτηθούν στην μάχη των τιμών τόσο νωρίς και τόσο εύκολα.

[email protected],81 και +0,10% (Δευτέρα: Άνοιγμα 1866,25 Υψηλό 1870,47  Χαμηλό 1846,54):  Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το 1910 είναι κοντινή αντίσταση και κατοχύρωση και μόνο μπορεί να μας δώσει το 1928, ή το 1950. Κατοχύρωση του 1830 θα μας φέρει στο 1790 – 1780. Θα θέλαμε κλείσιμο μήνα πάνω από τις 1911 μονάδες, ή ακόμα καλύτερα πάνω από τις 1928.

 • Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και για την σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται, τουλάχιστον, η ανακατάληψη των 1984 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) με απώτερο στόχο το “gap” στις 2080 μονάδες και με ενδιάμεσες αντιστάσεις το καθοδικό χάσμα στις 1919 – 1927 μονάδες και τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών (1949 μονάδες).
 • Σε πρώτη φάση απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 1869 μονάδων, ενώ υποχώρηση χαμηλότερα των 1802 – 1797 μονάδων, θα επαναφέρει τα χειρότερα σενάρια.

!ΔΤΡ@638,63 μονάδες και -0,44% από +4,44% την Παρασκευή (Δευτέρα: Άνοιγμα 641,26  Υψηλό  648,41 Χαμηλό 623,26): Παραμένει σαν πρώτος στόχος η υπέρβαση των 670 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 703 και 732 μονάδες, όπου και περιμένει σημαντικός αριθμός εγκλωβισμένων.

!ΓΕΝ.ΔΕΙΚΤΗΣ@710,27 μονάδες και -0,31% (Δευτέρα: Άνοιγμα 712,83 Υψηλό 713,64 Χαμ. 704,99): Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το 728 είναι κοντινή αντίσταση και μία κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει και πάλι στο 770. Κατοχύρωση του 700 μπορεί να μας φέρει στην ζώνη του 665. Θα θέλαμε το κλείσιμο του μήνα να μας βρει πάνω από το 725, ή ακόμα καλύτερα πάνω από τις 742 μονάδες.

 • Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, για όσο καιρό ο Δείκτης αποτυγχάνει να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 725 μονάδων, η εικόνα παραμένει απογοητευτική και οι “bears” στην “θέση του οδηγού”.
 • Για την σχετική αποκατάσταση, χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 756 – 762 μονάδων, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 732, 737 και 742 μονάδες.
 • Ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 745 μονάδες και ο απλός των 200 στις 751 μονάδες.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ @euro2day.gr:

ΑΔΜΗΕ(0%): Επιμένει σε κλεισίματα χαμηλότερα των 1,75 ευρώ, η εικόνα κρίνεται ιδιαίτερα κακή, ενώ στο “stop” στο ημερήσιο “short”, έχει ανέβει στα 1,95 ευρώ.

ΔΕΗ: Προσπάθησε να πετύχει κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ η ΔΕΗ (+2,04%) αναρριχώμενη μέχρι τα 2,01 ευρώ (+2,55%), αλλά το τελικό κλείσιμο την βρήκε πάνω στο ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο κλείσιμο του τίτλου υψηλότερα των 2,00 ευρώ, έχει σημειωθεί στις 13/10.

ΕΛΛΑΚΤΩΡΑΣ: Συνεχίζει να προβληματίζει ο Ελλάκτωρας (-0,68%), όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1,55 ευρώ, που είναι και το “stop” στο ημερήσιο “short”.

ΕΧΑΕ: Όλα δείχνουν ότι η ΕΧΑΕ (-0,67%) έχει τις διαθέσεις να “τσεκάρει” τα χαμηλά τρέχοντος έτους, καθώς συμπλήρωσε οκτώ πτωτικές συνεδριάσεις και μία μόλις ανοδική, στις τελευταίες εννέα.

Motor Oil: ‘Εδειξε επιστροφή αγοραστών με την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Ρωσική “Rosneft”. Ο τίτλος κρατάει σχετική επαφή με τα υψηλά τρέχοντος έτους που είναι και υψηλά 11,5 ετών και αν έχουν ολοκληρωθεί οι ρευστοποιήσεις όσων “πόνταραν” στην είσοδο του τίτλου στον MSCI Standard, οι επόμενες, σημαντικές, αντιστάσεις, εντοπίζονται στα 20,65 και 21,5 ευρώ.

ΟΤΕ: Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον ΟΤΕ. Στα 10,60 – 10,74 η επόμενη αντίσταση και στα 10,88 ευρώ η επιστροφή του σήματος “επιβίβασης”.

ΦΦΓΚΡΠ: Μπορεί να παρέμεινε στον MSCI Standard η Folli Follie Group (-2,80%), όμως χθες ο τίτλος έκλεισε σε νέα χαμηλά 20 μηνών(!) Στα 16,45 ευρώ έχει κατέβει το “stop” στο ημερήσιο “short”.

 • Προς χαμηλά 20 μηνών η μετοχή της Folli Follie Group

http://freeforumstocks.blogspot.gr

 • ΔΤΡ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ…

 • Μη τυπικό ( καθώς είναι μακροπρόθεσμο ) ημερήσιο γράφημα του ΔΤΡ.

Η D3 ( 612 μον) αποδείχτηκε ισχυρή στήριξη όπως επισημαίνεται και με το πράσινο παραλληλόγραμμο αριστερά) και έδωσε άμεση αντίδραση κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής.

Η Χ200 στις 665 μον αποτελεί την πρώτη δυνατή αντίσταση του δείκτη, που αν υπερβληθεί θα  σηματοδοτήσει διάθεση επαναφοράς εντός του λευκού πτωτικού καναλιού και κίνηση προς την D1 , την επόμενη ισχυρή αντίσταση των 703 μον.

Ενδεχόμενη αδυναμία υπέρβασης αυτών των αντιστάσεων θα σημάνει εκ νέου υποχώρηση του δείκτη που αυτή τη φορά θα αποκτήσει πτωτική ορμή προς την στήριξη D4 των 576 μον.

Διαφορετικά, η ανοδική τεχνική αντίδραση, θα μεταβάλλει την βραχυπρόθεσμη τάση σε ανοδική επαναφέροντας τον δείκτη προς την μεγάλη αντίσταση D των 765 μον.

ΜΟΝΟ πάνω από αυτό το επίπεδο, η κατάσταση στις τράπεζες θα προξοφλήσει βελτίωση της χρηματοοικονομικής τους θέσης σε προβλήματα που τις αφορούν άμεσα ( πλειστηριασμοί- κόκκινα δάνεια).

!ΑΔΜΗΕ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ…

                                         
Πρώτη διαγραμματική απεικόνιση της μετοχής που  εισήχθη στο Χρηματιστήριο στις 19/6/2017. Γι αυτό το λόγο τα τεχνικά στοιχεία είναι περιορισμένα.

Η μετοχή στην πλαγιοκαθοδική της πορεία ( σε συγχρονισμό με την υπόλοιπη αγορά) δημιούργησε το κανάλι Α1-Α2.

Η πρώτη προσπάθεια ανοδικής διαφυγής απ αυτό, στην αρχή του μήνα βρήκε εμπόδιο στη ζώνη 1,90-1,91 με αποτέλεσμα την επιστροφή εντός του καναλιού, με την καθοδική διάσπαση και των 1,79€.

 • Κατά την συνεδρίαση της ΠEMΠTHΣ η μετοχή κατέγραψε νέα χαμηλά και επομένως βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά.
 • Ενδεχόμενη ανοδική διαφυγή αναλόγως και του χρόνου που αυτή μπορεί να συντελεστεί, θα πρέπει να συνοδευτεί και από την ανοδική τμήση των 1,79€
 • Καθώς και της ζώνης 1,90-1,91 που θα μεταβάλλει την βραχυπρόθεσμη τάση σε ανοδική έχοντας σαν στόχο τα  2,03 ευρώ.
 • Σημειώνεται η άρνηση του τίτλου να υπερβεί τον εκμο 30 ημ και κατα συνέπεια η υπέρβασή του θα προσδώσει καινούργια δυναμική στη μετοχή προκειμένου να ενισχυθεί το ανοδικό σενάριο.

Εβδομαδιαίο Τεχνικό Σχόλιο –

 • Στήριξη στις 688 και αντίσταση στις 725 μονάδες

Η καθοδική διάσπαση του καναλιού R1-S1 στην αρχή της εβδομάδας έδωσε συνέχεια στην πτωτική κίνηση της αγοράς οδηγώντας τις τιμές στην ζώνη των 700 μονάδων. H αγορά διορθώνει την ανοδική κίνηση του δείκτη από το 517 στο 860 και πολύ πιθανόν να ολοκληρωθεί κατά την προσωπική μας άποψη στο 688 (50% Fibonacci της κίνησης αυτής).

Βασική προϋπόθεση για την αλλαγή της τάσης που παραμένει πτωτική σε ημερήσιο γράφημα, είναι η αύξηση του όγκου συναλλαγών σε αυτά τα επίπεδα, καθώς και η βελτίωση της εικόνας του δείκτη των τραπεζών, που στο επίπεδο των 610 μονάδων έχει σημαντική στήριξη. Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι οι θετικές αποκλίσεις στον RSI, ενώ ο MACD σε ημερήσιο γράφημα παραμένει πωλητής.

…………………

Περιβάλλουσες (μέσων όρων)

Γενικά
Μια Περιβάλλουσα αποτελείται από δύο μέσους όρους. Ο ένας εμφανίζεται στο δείκτη μετακινημένος προς τα πάνω και ο δεύτερος προς τα κάτω. Το ποια είναι η καλύτερη απόσταση μετακίνησης των μέσων όρων εξαρτάται από το πόσο ευμετάβλητη είναι η μετοχή. Οσο πιο ευμετάβλητη είναι τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η απόσταση που θα μετακινηθούν οι μέσοι όροι.

Ερμηνεία
Οι Περιβάλλουσες καθορίζουν τα άνω και κάτω όρια του διαστήματος διακύμανσης μιας μετοχής. Οταν η μετοχή φτάνει το άνω όριο, αυτό είναι σημάδι για να πουλήσουμε τη μετοχή, ενώ όταν φτάνει το κάτω όριο, είναι σημάδι για να την αγοράσουμε.
Η λογική πίσω από τις Περιβάλλουσες είναι ότι υπερβολικός ζήλος και από τη μεριά των αγοραστών και από αυτήν των πωλητών σπρώχνει τη μετοχή σε ακραίες τιμές (τα όρια της Περιβάλλουσας), στις οποίες δεν μπορεί να σταθεί η μετοχή γι’ αυτό και σύντομα κατεβαίνει (ή ανεβαίνει) σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα. Μια παρόμοια εξήγηση υπάρχει και για τις λωρίδες Bollinger. 

 • ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Βασίλης Παπαθεοδώρου

* ,