Επιλογές και επισημάνσεις για Παίκτες και Traders του ελληνικού χρηματιστηρίου (10/11/2017)

______________

<Twitter: @StefanosDPoulis // email: [email protected]>

<Twitter: @StefanosDPoulis // email: [email protected]>

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ: Τελικά ο ΓΔ όχι μόνο δε μπόρεσε να τρυπήσει τις 770 μονάδες και την τοξοειδή καθοδική γραμμή αλλά επανήλθε με  άγριες διαθέσεις μέσα στη ζώνη μερικής αντοχής καθοδικών κραδασμών των 738 με 715 μονάδων.

www.trading2day.gr

 • Το επίπεδο αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς εάν περπατηθεί καθοδικά με αυξημένο τζίρο ρευστοποιήσεων είναι ικανό να σπρώξει το Γενικό Δείκτη σε τιμές κάτω από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων
 • Βάζοντας ως στόχο την περιοχή στήριξης των 686 μονάδων.
 • Στατιστικά πάντως ο τριπλός τοπικός πυθμένας είναι λίγο σπάνιος, καθώς κατά ένα μεγάλο ποσοστό δημιουργείται πτωτική ρήξη με βίαιη κίνηση.

ALPHA BANK:  Το χάσιμο του 1,53 θα ανοίξει την πόρτα στο επόμενο πολύ ισχυρό επίπεδο των 1,46 ευρώ. Από εκεί όμως και κάτω το διάγραμμα προκαλεί ρίγη καθώς δίνει ως επόμενη στήριξη τα 1,33 ευρώ. Προς το παρόν όμως τα μάτια θα είναι στραμμένα  στη συμπεριφορά της μετοχής κάτω από το 1,50 και κυρίως στα 1,44 με 1,46 ευρώ καθώς εάν πατήσει μπορεί να δώσει μια γρήγορη ανοδική αντίδραση προς το 1,67.

!FOLLI FOLLIE: Εν αναμονή της 13ης Νοεμβρίου και των αλλαγών ή μη των δεικτών του MSCI   έχει χάσει τη στήριξη των 17,30 ευρώ ανοίγοντας για την περιοχή στήριξης των 15,50. Μετοχή με πολύ ενδιαφέρον καθώς ήδη έχει απολέσει ένα -27% από τις αρχές του φθινοπώρου. Στα υπόψιν για ποιο εμπεριστατωμένη ανάλυση..

!ΦΟΥΡΛΗΣ: Παίζει εδώ και μήνες μέσα στο εύρος των 5,20 με 5,85 ευρώ. Αγοράζοντας πέριξ των 5,30 με 5,20 βάζεις υποψηφιότητα για την περιοχή των 5,68 με 5,85 ευρώ απλά πρέπει να υπάρχει υπομονή. Ευνόητο το στοπ στα 5,10 ευρώ.

Apostolos Manthos
Οικονομικός Αναλυτής και «μαθητής» των αγορών από το 1989. Στρατηγική Επενδυτική Διαχείριση χρηματοοικονομικών προϊόντων βασιζόμενη σε διαγραμματικές και αλγοριθμικές ενδείξεις. Μαθηματικός Παν. Πατρών.
!ΦΦΓΚΡΠ@16,1000 ευρώ: ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ…
http://freeforumstocks.blogspot.gr/Μετά την ΕΜΦΑΝΗ αδυναμία υπέρβασης της L στα 22,20 € ( ταυτισμένη σε αυτήν και ο ακμο 200 εβδομάδων) και με αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες, ο τίτλος  ξεκίνησε την καθοδική του πορεία.
Κομβικό σημείο η ταυτόχρονη καθοδική διάσπαση :
1) Της G1 των 19,76 ευρώ
2) του εκμο 200 εβδ
3) αλλα κυρίως της γραμμής τάσης L1 που απεδείχθη ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς η μετοχή κινείται έκτοτε πτωτικά για 8 εβδομάδες έχοντας απωλέσει 5 ! ευρώ από τα υψηλά των 22+ ευρώ.

Στην πορεία αναδείχτηκε σημαντική και η διακεκομμένη R100  των 17,70 ευρώ που παρά την μίνι ανάπαυλα και την προσπάθεια να κρατηθεί η μετοχή σε αυτά τα επίπεδα, δεν κατέστη δυνατό και υποχώρησε υπό το βάρος των πωλητών, διασπώντας και την GA στα 16,95€.

Η Κ στα 15,50 φαίνεται να είναι η κατάληξη μιας δύσκολης εβδομάδας και είναι πιθανή μια τεχνική αντίδραση που θα παραμείνει τέτοια εφ όσον ο τίτλος δεν υπερβεί εκ νέου τη ζώνη 17-17,70€, ώστε να αντιστραφεί η βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση.

Έτσι, σε αυτήν περίπτωση η μετοχή θα υποχωρήσει ξανά με αυξημένες πιθανότητες καθοδικής διάσπασης και της Κ με στόχο τα 12,50€ του Ιανουαρίου του 2016. Αντίθετα, με ενδεχόμενη υπέρβαση των 17,70 θα απομακρυνθεί αυτό το σενάριο, αφου η μετοχή θα κινηθεί προς τις επόμενες αντιστάσεις [ 18,42-19,10-19,76€].
Αναρτήθηκε από 

!ΕΥΡΩΒ @0,6310 ευρώ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ…

freeforumstocks.blogspot.gr/

Η μετοχή κινήθηκε συσσωρευτικά κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου δημιουργώντας το συμμετρικό τρίγωνο E-E1.  Η αδυναμία ανοδικής του λύσης και υπέρβασης της αντίστασης V1 ( 0,7650) επέφερε την καθοδική του λύση καλύπτοντας τον στόχο ως την W στα 0,6130 ευρώ.

 • Από κει ξεκίνησε η ανοδική αντίδραση, που παρά την προσπάθεια υπέρβασης της κατερχόμενης περιοριστικής S  έγραψε τρίτη χαμηλότερη κορυφή, που προϊδεάζει για χαμηλότερα επίπεδα με στόχο την εκ νέου προσέγγιση της W που ενδέχεται να αποτελέσει ισχυρή στήριξη και επανεμφάνιση αγοραστών για μια καινούργια τεχνική αντίδραση.
 • Αν όμως γίνει καθοδική τμήση της W, η κίνηση προς τα νότια θα επεκταθεί με αυξημένο όγκο συναλλαγών προς την κάτω πλευρά του μεγάλου καναλιού P1-P2 προς την D των 0,5080 που θα σημάνει και το κλείσιμο του gap της 28/3 ( 0,53-0,5410).
 • Αυτό το σενάριο θα αποφευχθεί -τουλάχιστον σε mid-term ΜΟΝΟ εάν η μετοχή επιστρέψει σε ανοδική τροχιά υπερβαίνοντας την αντίσταση V1 και υλοποιώντας την ανοδική διαφυγή από το μεγάλο κανάλι Ρ1-Ρ2.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤAΥΡΟΠΟΥΛΟΣ@euro2day.gr

Οι αγοραστές είναι σημαντικά λιγότεροι, σε μία Αγορά εξαιρετικά “ρηχή” με αποτέλεσμα να μπορούν εύκολα να “οδηγηθούν” οι τιμές, ακόμα και μέσω των τελικών δημοπρασιών. Από την άλλη, τα αποτελέσματα εννεαμήνου δίνουν λόγους για μια πιο επιλεκτική στάση, σταθεροποιώντας την Αγορά, άγνωστο μέχρι πότε.

 • Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, η Folli Follie Group (+0,62%) απέφυγε την έβδομη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 15,76 ευρώ (-2,11%).

Δεν απέφυγε την 4η συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση η μετοχή της Lamda Development  (-2,89%), έστω και αν “αναδύθηκε” από το χαμηλό ημέρας των 5,95 ευρώ (-4,49%). Η μετοχή σήμερα διακίνησε τον μεγαλύτερο όγκο των τελευταίων 31 συνεδριάσεων, με τον αμέσως μεγαλύτερο να έχει σημειωθεί στις 27/9 (232377 τεμ.). Κλείσιμο χαμηλότερα των 6,00 ευρώ, που αποφεύχθηκε σήμερα, θα επιδεινώσει σημαντικότατα την διαγραμματική εικόνα.

 • To ημερήσιο διάγραμμα της Lamda Development

Μόλις δύο ήταν οι μετοχές από το σύνολο του FTSE26, που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο. Ο μόνιμος “σωματοφύλακας” του Χ.Α., δηλαδή ο τίτλος της ΕΕΕ (+1,53%) και η μετοχή της Jumbo (+0,60%).

 • Ο τίτλος της ΕΕΕ ερχόταν από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, έχει σαν τελευταία, τεχνική, αντίσταση την ζώνη 29,73 – 29,80 ευρώ, ενώ κλείσιμο υψηλότερα των 29,72 ευρώ θα σηματοδοτεί νέο ιστορικό υψηλό, από τότε που η μετοχή επέστρεψε στο ταμπλώ του Χ.Α.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Jumbo και στον απόηχο των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η εισηγμένη, όπως και της διανομής υπόλοιπου, μικτού, μερίσματος (0,18 ευρώ, αποκοπή Τρίτη 19/12). Ο τίτλος παραμένει σε ημερήσιο “short” όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 14,56 ευρώ.

 • Οι μικρές μεταβολές δεν άλλαξαν τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Για την περίπτωση του Γενικού Δείκτη, χάθηκαν με τη σειρά και με ιδιαίτερη ευκολία οι στηρίξεις στις 756, 747 και 744 μονάδες και η ανακατάληψη των οποίων αποτελεί την ελάχιστη προϋπόθεση για την αποκατάσταση της ιδιαίτερα “τραυματισμένης” εικόνας.

 • Τελευταίο “προπύργιο” των αγοραστών η ζώνη 735 – 725, καθώς από εκεί και χαμηλότερα οι πωλητές θα γίνουν επιθετικότεροι
 • Και λόγω των κινήσεων “stop loss” στις οποίες θα προχωρήσουν τα, θεωρούμενα, πιο “αργά” χαρτοφυλάκια.
 • Δεν αποκλείεται η μεταφορά των πιέσεων και οι “παράπλευρες” απώλειες στα μη Τραπεζικά, Δεικτοβαρή, “χαρτιά” που έως τώρα επέδειξαν “αξιοπρεπή συμπεριφορά”.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (0%), σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το 1978 είναι αντίσταση, που όσο συντηρείται η Αγορά συνεχίζει να προβληματίζει. Το 1928 είναι η μοναδική στήριξη αλλά και επίπεδο που αν χαθεί θα βγουν νέοι πωλητές. “Intraday position short” με “stop” τις 2016 μονάδες.

 • Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η υποχώρηση χαμηλότερα των 1958 μονάδων, άνοιξε την “κερκόπορτα” προκειμένου να μπει σε δοκιμασία η ζώνη 1940 – 1936.
 • Για την οριστική επιδείνωση, που θα φέρει σενάρια υποχώρησης προς τις 1800 μονάδες, αρκούν κλεισίματα χαμηλότερα των 1928 μονάδων.
 • Ελάχιστη προϋπόθεση για την μερική αποκατάσταση της επιδεινούμενης εικόνας, η υπέρβαση, με κλείσιμο, των 1987 μονάδων.

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

Δείκτης Σχετικής Δύναμης (Relative strength index)

Γενικά
Ο δείκτης Σχετικής Δύναμης είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς δείκτες. Πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον Welles Wilder to 1978. Το όνομα του δείκτη είναι μάλλον παραπλανητικό, αφού δεν συγκρίνει τη σχετική απόδοση δύο μετοχών, αλλά την εσωτερική δύναμη μιας μετοχής.
Ενα πιο σωστό όνομα θα ήταν δείκτης εσωτερικής δύναμης.

Ερμηνεία
Οταν ο Wilder παρουσίασε το δείκτη για πρώτη φορά πρότεινε την περίοδο των 14 ημερών ως την καλύτερη για το δείκτη. Σήμερα οι περίοδοι των 9 και 25 ημερών είναι εξίσου δημοφιλείς. Φυσικά όσο μικρότερη είναι η περίοδος τόσο πιο πολλά ζικ-ζακ παρουσιάζει ο δείκτης (αυτό ισχύει για όλους τους δείκτες).

Ο δείκτης Σχετικής Δύναμης ακολουθεί τις αλλαγές στην τιμή της μετοχής και η τιμή του κυμαίνεται ανάμεσα στο 0 και το 100. Μια επικρατούσα μέθοδος ανάλυσης του δείκτη είναι η παρατήρηση αποκλίσεων ανάμεσα στο δείκτη και την τιμή της μετοχής. Αν η μετοχή ανεβαίνει συνεχώς, αλλά η ανοδική της πορεία δεν ακολουθείται από ψηλότερες τιμές του δείκτη Σχετικής Δύναμης, τα πράγματα μάλλον δεν είναι ρόδινα. Αν μάλιστα ο δείκτης αντί να φτάσει σε ψηλότερη τιμή πέσει πιο χαμηλά από κάποιο άλλο πρόσφατο χαμηλό σημείο, ενώ η μετοχή ανεβαίνει σε ψηλότερα επίπεδα (“αποτυχίας διάσπασης”, failure swing), τότε τα πράγματα όχι μόνο δεν είναι ρόδινα αλλά μάλλον είναι σκούρα.

Ο Wilder τονίζει μερικές από τις πέντε χρήσεις αυτού του δείκτη:

α)Ακραίες τιμές του δείκτη
Συνήθως ο δείκτης φτάνει σε κορυφές όταν ξεπεράσει το 70 και πατώνει όταν πέσει κάτω από 30. Μάλιστα αυτό γίνεται συνήθως πριν η ίδια η μετοχή να φτάσει σε αντίστοιχα επίπεδα.
β) Σχέδια γραφημάτων 
Στο δείκτη Σχετικής Δύναμης συχνά παρατηρούμε σχεδιασμούς “κεφαλιού και ώμων” ή “τριγώνων” που μπορεί και να μην είναι ορατοί στο γράφημα τιμών.
γ) Αποτυχίες διάσπασης (ή ξεπέρασμα τιμών στήριξης ή αντίστασης). 
Συμβαίνουν όταν ο δείκτης ξεπερνάει κάποια προηγούμενη μέγιστη τιμή (κορυφή) ή πέφτει κάτω από κάποια προηγούμενη ελάχιστη τιμή (πυθμένας).
δ) Στήριξη και αντίσταση
Ο δείκτης δείχνει μερικές φορές επίπεδα στήριξης ή αντίστασης καλύτερα από ό,τι οι τιμές τις μετοχής καθ’ εαυτές.
ε) Αποκλίσεις
Όπως ήδη αναφέρθηκε, οι αποκλίσεις συμβαίνουν όταν η τιμή της μετοχής ανεβαίνει (ή κατεβαίνει) και η άνοδος (ή η κάθοδος) αυτή δεν επιβεβαιώνεται από ανάλογες κινήσεις στην τιμή του δείκτη Σχετικής Δύναμης. Αυτό που συνήθως ακολουθεί αυτές τις αποκλίσεις είναι διόρθωση (αντιστροφή) της τιμής της μετοχής και κίνηση ανάλογη με αυτήν του δείκτη.

Στο παραπάνω γράφημα στο σημείο Α, ο δείκτης δείχνει ότι η μετοχή είναι υπερ-αγορασμένη. Στο Β η μετοχή κάνει καινούριο ρεκόρ, ενώ ο δείκτης είναι χαμηλότερα (απόκλιση). Ακολουθεί διόρθωση της τιμής. Στο σημείο Γ η μετοχή είναι υπερ-πουλημένη (ο δείκτης βρίσκεται κάτω από το 30). Η ακραία αυτή αντίδραση διορθώνεται στο διάστημα που ακολουθεί.

Αλλη μια κλασική περίπτωση απόκλισης. Το ψηλότερο σημείο της μετοχής για το διάστημα που παρουσιάζεται είναι το Γ. Όμως ο δείκτης στο Γ έχει πέσει κατά πολύ από τη μέγιστη τιμή του (κοντά στο Β).

in.gr

 • ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

* ,