«Επιδημία» εθνικισμού και ξενοφοβίας σαρώνει την Ευρώπη

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία έρευνας του βρετανικού Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων «YouGov», που
αναδημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, αναφορικά με την εξάπλωση εθνικιστών και ξενοφοβικών αντιλήψεων σε 12 ευρωπαϊκά κράτη.

Όπως προκύπτει, σχεδόν οι μισοί πολίτες σε δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες συμμερίζονται λαϊκιστικές, εθνικιστικές και ξενοφοβικές απόψεις με πρώτες την Ρουμανία, την Πολωνία, την Γαλλία και την Μεγάλη Βρετανία.

Η διαδικτυακή δημοσκόπηση διεξήχθη σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Σάσεξ, πρωτοδημοσιεύτηκε στη βρετανική διαδικτυακή ενημερωτική πύλη Buzzfeed και αποτελεί έναν αντιπροσωπευτικό μέσο όρο για τους πληθυσμούς των δώδεκα χωρών στις οποίες και διεξήχθη.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, με τέτοιου είδους απόψεις συντάσσεται το 82% των ερωτηθέντων στη Ρουμανία, η οποία ακολουθείται από κοντά από την Πολωνία με 78%.

Στη Γαλλία λαϊκιστικές, εθνικιστικές, ξενοφοβικές απόψεις υποστηρίζει το 63%, στη Μεγάλη Βρετανία το 48% και στην Ιταλία το 47%. Στην Γερμανία το ποσοστό είναι-συγκριτικά με τις άλλες-«μόνο» 18%. Είναι, πάντως, ενδιαφέρον ότι στην Λιθουανία το φαινόμενο αυτό δεν καταγράφεται καν δημοσκοπικά.

Ο επικεφαλής των πολιτικών και κοινωνικών ερευνών του YouGov Τζο Χάιμαν δήλωσε στο Buzzfeed ότι αποτέλεσμα καταδεικνύει ότι ο συνήθης διαχωρισμός μεταξύ δεξιάς και αριστεράς έχει υποκατασταθεί από ένα ποιό σύνθετο και ακραίο μείγμα πολιτικών ομάδων. Αυτό δε έχει βαθιές επιπτώσεις στην πολιτική της Ευρώπης.

Κατά τη δημοσκόπηση οι περισσότεροι από τους υποστηρικτές ακραίων εθνικιστικών, ξενοφοβικών, λαϊκιστικών απόψεων είναι άντρες μεγάλης ηλικίας και σπάνια διαθέτουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Αυτά τα μεγέθη όμως ποικίλουν από χώρα σε χώρα και επομένως είναι δύσκολο να εξαχθούν γενικά συμπεράσματα.
Πηγή in.gr