Μήνυμα για την ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της τρέχουσας αξιολόγησης και υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα υποστηρίξουν τους αναπτυξιακούς στόχους και θα διασφαλίσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα, απηύθυνε πριν από λίγο η νέα διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, πραγματοποιώντας την επίσημη πρώτη επαφή της με τον επιχειρηματικό κόσμο.
Ο Πρόεδρος της Τράπεζας κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Χρήστος Μεγάλου υποδέχθηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης διακόσιους και πλέον μεγάλους πελάτες της τράπεζας και θεσμικούς παράγοντες σε μία εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή και τιμώμενο πρόσωπο τον Διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα.
Ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γ. Χαντζηνικολάου τόνισε την ανάγκη επενδύσεων για να υπάρξει ανάπτυξη. Όπως είπε, στην Ελλάδα ο βασικός παράγοντας που καθορίζει το επίπεδο επενδύσεων, είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας – πολιτικής και μη. “Η σταθερότητα είναι προϋπόθεση για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, το οποίο θα επιτρέψει την επιστροφή των καταθέσεων, και θα ενισχύσει τη διάθεση των επιχειρηματιών να επενδύσουν. Προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά, είναι ένα σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Προς την κατεύθυνση αυτή απαιτείται ταχεία ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα υποστηρίξουν τους αναπτυξιακούς στόχους και θα διασφαλίσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα”, είπε ο κ. Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.
Όπως επεσήμανε, το κράτος μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά, απελευθερώνοντας την επιχειρηματικότητα από κάθε μορφής αντικίνητρα και δημιουργώντας ένα περιβάλλον φιλικό προς τις επενδύσεις που είναι η ισχυρότερη ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χ. Μεγάλου τόνισε ότι στη διαδικασία εξυγίανσης του επιχειρηματικού τοπίου θα είναι καθοριστικός σύμμαχος των τραπεζών η οικονομική ανάκαμψη.
- “Η ανάπτυξη είναι αυτή που θα επαναφέρει τις επιχειρήσεις σε τροχιά κερδοφορίας και θα κάνει τα δάνειά τους και πάλι υγιή.
- Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να παραμείνουμε σταθερά στην Ευρώπη”, τόνισε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς
- Προσθέτοντας ότι οι τράπεζες μπορούν και θέλουν να στηρίξουν τη συγκρότηση ενός νέου, υγιούς και βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης για τη χώρα, που θα βασίζεται στην ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας
Καλωσορίζοντας τους διακεκριμένους καλεσμένους της Τράπεζας Πειραιώς, ο Πρόεδρος της Τράπεζας κ. Γ. Χαντζηνικολάου διαβεβαίωσε ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα είναι ενεργά παρούσα σε κάθε αναπτυξιακή δραστηριότητα και σε κάθε επενδυτική πρωτοβουλία, “δίπλα στην επιχείρηση και μαζί με τον επιχειρηματία”. Όπως επεσήμανε, παρά τις δυσκολίες, οι επιχειρηματικές χρηματοδοτήσεις του Ομίλου στο διάστημα 2015 και 2016 ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. “Στόχος είναι η πρόοδος που έχει συντελεστεί όλο το τελευταίο διάστημα στην Τράπεζα να διοχετευτεί αποτελεσματικά και στους πελάτες της με στόχο την άμεση ανταπόκριση στις απαιτήσεις τους”, είπε ο κ. Χαντζηνικολάου.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου προτύπου ανάπτυξης. Το μοντέλο αυτό, όπως σημείωσε, “θα στηρίζεται στην υγιή επιχειρηματικότητα και θα λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ώστε να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, δημιουργώντας αξίες και πλούτο και επομένως απασχόληση κοινωνική συνοχή και ευημερία”.
Αναφερόμενος στην Τράπεζα Πειραιώς είπε ότι “ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις των νέων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, έχει κάνει και κάνει σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της εταιρικής της διακυβέρνησης και διαφάνειας” και τόνισε πως “σήμερα, η Τράπεζα έχει ένα από τα καλύτερα, σε εμπειρία, τεχνογνωσία, ταλέντο και ικανότητα, διοικητικά συμβούλια τραπεζών στην Ευρώπη”.
“Προσωπικός αλλά και συλλογικός στόχος” κατέληξε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς “είναι να ανέβουμε υψηλότερα μαζί με τους πελάτες μας”, σημειώνοντας πως αποδέχθηκε μια τεράστια πρόκληση και ευθύνη απέναντι στους περίπου 90.000 μετόχους της Πειραιώς, τα 5 εκατ. πελατών της Τράπεζας και τους 14.000 εργαζομένους του Ομίλου στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χ. Μεγάλου δήλωσε ότι αναγνωρίζει το έργο του σημερινού επιχειρηματία στην Ελλάδα “που είναι ίσως το πιο δύσκολο και πιο απαιτητικό στον ευρωπαϊκό χώρο”.
- Ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στο κυριότερο σήμερα πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος της χώρας και κατ’ επέκταση και της ελληνικής οικονομίας που δεν είναι άλλο από τα “κόκκινα δάνεια”, εξηγώντας πάντως πως το ζήτημα είναι πια ώριμο για οριστική διευθέτηση.
“Με βάση τα διδάγματα από τα λάθη του παρελθόντος προχωρούμε σε μία διαδικασία εξυγίανσης του επιχειρηματικού τοπίου που όμως δεν μπορεί παρά να βασιστεί στην οικονομική ανάκαμψη” είπε ο κ. Μεγάλου.
- “Μόνον η ανάκαμψη θα επαναφέρει τις επιχειρήσεις σε τροχιά κερδοφορίας. Σε αυτή τη διαδικασία η Τράπεζα Πειραιώς που στηρίζει ως κεντρικός πυλώνας το επιχειρείν στη χώρα για πάνω από δύο δεκαετίες θα παίξει και πάλι ρόλο πρωταγωνιστικό”, κατέληξε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου.
Στουρνάρας: Εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος
Μιλώντας ως τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι οι προοπτικές για τις επιχειρήσεις συνδέονται στενά και με την πορεία των διαδοχικών αξιολογήσεων του προγράμματος.
“Η επιχειρηματικότητα δεν χρειάζεται μόνο εμπιστοσύνη. Απαιτείται και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το πρόγραμμα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας. Όπως πρόσθεσε, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης επενδύσεων, στη μείωση των διοικητικών βαρών για τις επιχειρήσεις και στη διευκόλυνση του ανταγωνισμού, στο άνοιγμα όσων επαγγελμάτων παραμένουν κλειστά και των δικτύων, στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης, στην αναβάθμιση και επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και, βεβαίως, στη μείωση της φορολογίας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Έμφαση πρέπει επίσης να δοθεί στη συγκράτηση και την αναδιάρθρωση των μη παραγωγικών δαπανών και στην αποτελεσματική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που θα δημιουργήσει κίνητρα για την αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης, συμβάλλοντας στην αύξηση του δυνητικού προϊόντος.
Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι οι θεσμοί, με τη σειρά τους, θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη ευελιξία στο θέμα των δημοσιονομικών στόχων και της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους.