Εξετάζεται το ενδεχόμενο για «μικρό τέλος» στις αναλήψεις από ATM – Βαρουφάκης

Ο υπουργός των Οικονομικών είπε ότι πρόκειται για ένα από τα μέτρα που εξετάζονται για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού

Μπορεί να επιβληθεί ένα μικρό τέλος, χαμηλό ποσοστό στις αναλήψεις μετρητών από ATM ή και από τα τραπεζικά γκισέ, είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης συνομιλώντας με δημοσιογράφους.

Μπορεί νωρίτερα ο υπουργός των Οικονομικών να παραδέχθηκε ότι «είμαστε στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης χωρίς εμπόδια στις νομισματικές μετακινήσεις» όμως ερωτηθείς αν πρόκειται να επιβληθεί κάποιου είδους φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι εξετάζεται η φορολόγηση -με ένα μκρό ποσοστό- των αναλήψεων από τα ATM’s.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός των Οικονομικών πρόκειται για ένα από τα μέτρα που εξετάζονται για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Δεν πρόκειται να φορολογηθούν «ποτέ των ποτών» κεφάλαια καταθέσεων, διαβεβαίωσε παραλλήλως ο κ. Βαρουφάκης.

Ο υπουργός των Οικονομικών υποστήριξε ότι η πιθανή επιβολή ενός μικρού φόρου στις αναλήψεις μετρητών από τα ATM’s θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την χρήση μετρητών και ως κίνητρο για την επέκταση της ηλεκτρονικής τραπεζικής.Για την μεταφορά κεφαλαίων εκτός Ελλάδος, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου είπε: «Σας διαβεβαιώ ότι αυτή την στιγμή ο ΣΔΟΕ βρίσκεται με το δάχτυλο πάνω στο σφυγμό τέτοιων εμβασμάτων».