Ελπιδοφόρα η ανοδική κίνηση που μπορεί να οδηγήσει προς τις 800 μονάδες, αλλά και επισφαλής ταυτόχρονα

__________

Δημήτρης Τζάνας: Διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

  • Αν και η Moody’s μετέθεσε την Ελληνική αξιολόγηση σε άλλο χρόνο, το Ελληνικό Χρηματιστήριο έδωσε τη δική του ερμηνεία προς μάλλον αισιόδοξη κατεύθυνση, εικάζοντας ότι θα συντρέξουν λόγοι που θα οδηγήσουν προσεχώς σε αναβάθμιση.

Από την άλλη πλευρά, το θετικό κλίμα με το ΔΝΤ προϊδεάζει ότι οι διαπραγματεύσεις με τους Δανειστές που ξεκινούν στις 23/10 θα διεξαχθούν σε πλαίσιο που ίσως οδηγήσει σε κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης ακόμη και εντός του 2017, στο βαθμό που η Ελληνική Κυβέρνηση συνειδητοποιήσει ότι η χρονική καθυστέρηση μόνο αρνητικές επιπτώσεις έχει για την Ελληνική Οικονομία.

Και τέλος, θετικά εξελίσσεται η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, με την αποψινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Trump να ολοκληρώνει μια διαδικασία από την οποία υπάρχουν πολλαπλές προσδοκίες για τη συνέχεια. Με τη γεωπολιτική αναβάθμιση της Χώρας και τη διενέργεια νέων επενδύσεων ανάμεσα τους.

  • Το πλέγμα των παραπάνω παραγόντων διαμορφώνει, ασφαλώς, θετικό momentum για το Ελληνικό Χρηματιστήριο
  • Που θέλει να ξεχάσει τη συζήτηση για τα των Ελληνικών Τραπεζών και της κεφαλαιακής επάρκειάς τους, που εκ των πραγμάτων θα υφίσταται και το 2018.
  • Με τις εκδόσεις ωστόσο των καλυμμένων ομολόγων σε εξέλιξη (σειρά έχει τώρα η Eurobank) να οδηγούν σε βελτίωση της ρευστότητας
  • και την απεξάρτηση από τον “ακριβό” ELA να συντελείται νωρίτερα
  • με παράλληλη “ψήφο εμπιστοσύνης” από τις Αγορές.

Ωστόσο, η ανοδική κίνηση είναι μεν ελπιδοφόρα και μπορεί να οδηγήσει προς τις 800 μονάδες, αλλά είναι και επισφαλής καθώς οι συναλλαγές παραμένουν υποτονικές, αφήνοντας ανοικτή την πιθανότητα και ανατροπής του “ενάρετου” σεναρίου καθώς οι αβεβαιότητες συνεχίζουν να είναι μεγάλες.

Βιώνουμε, επομένως, ένα σκηνικό συσσώρευσης όπου το Χρηματιστήριο περιμένει να δει σημάδια αποφασιστικότητας, σε σχέση με την πρόοδο της διαπραγμάτευσης με τους Δανειστές, αλλά και άλλες ενέργειες που αφορούν το επιχειρηματικό περιβάλλον, εξελίξεις που θα βελτιώσουν την ψυχολογία όλων όσοι μπορούν να δείξουν με τις ενέργειές τους θετική ψήφο στην Οικονομία: οι Καταναλωτές με τη αύξηση των δαπανών τους και οι Επιχειρηματίες με το σχεδιασμό και υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων.

Στο μεταξύ, στο διεθνές περιβάλλον συνεχίζεται η παράδοξη συνύπαρξη αντιφατικών μεταξύ τους καταστάσεων. Τα Χρηματιστήρια συνεχίζουν να κινούνται σε ιστορικά υψηλές επιδόσεις, παρά τις ασύμμετρες απειλές που συνυπάρχουν καθώς η ένταση στη Κορέα συνεχίζεται, οι σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν επιδεινώνονται, ενώ στην Ευρώπη το σενάριο αυτονόμησης της Καταλονίας παραμένει ανοικτό, απειλώντας την εκδήλωση ανάλογων διαθέσεων και από άλλες Ευρωπαϊκές Περιοχές.

Φαίνεται να ζούμε στη ριψοκίνδυνη εποχή. Και παρ’ όλα αυτά το Χρηματιστήριο δεν ανησυχεί καθόλου, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Richard Thaler που κέρδισε το φετινό Nobel στα οικονομικά με τη συμβολή στα οικονομικά της ανθρώπινης συμπεριφοράς…

* ,