Ελβετία – Φόρος 15% για νομιμοποίηση καταθέσεων

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στην ενημέρωση των συντακτών του ΥΠΟΙΚ περιέγραψε το φορολογικό πλαίσιο για τη νομιμοποίηση καταθέσεων του εξωτερικού με φόρο 15%.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η Ελλάδα θα έρθει σε συμφωνία με την Ελβετία, η οποία θα προβλέπει τη νομιμοποίηση των καταθέσεων. Η ελληνική πρόταση είναι για συντελεστή ύψους 15%, ούτε πολύ χαμηλός, ούτε υψηλός, όπως είχε κάνει και η Ιταλία.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ανέφερε πως θα γίνεται μέσω internet η δήλωση και οι καταθέτες θα πληρώνουν τον φόρο που τους αναλογεί. Στη συνέχεια θα παίρνουν έναν κωδικό τακτοποίησης και θα απαλλάσσονται από το αδίκημα της φοροδιαφυγής.
Η πλευρά της Ελβετίας θα μεριμνήσει και θα δεσμεύεται ότι οι ελβετικές τράπεζες θα στείλουν επιστολές σε όλους τους Ελληνες πολίτες που έχουν λογαριασμό για τη συμφωνία εθελοντικής αποκάλυψης και θα τους ζητούν να προσκομίσουν εντός λίγων μηνών το πιστοποιητικό τακτοποίησης ή άλλο πιστοποιητικό κατά περίπτωση.
Η συμφωνία θα καθιστά σαφές ότι αν δεν προσκομιστεί αυτό το πιστοποιητικό, ο λογαριασμός θα κλείσει και ο δικαιούχος δεν θα έχει δικαίωμα να ξανανοίξει λογαριασμό στην Ελβετία.
Ο φορολογικός συντελεστής που προτείνει η Αθήνα είναι στο 15%. Οσον αφορά στη νομιμοποίηση εγχώριων «αδήλωτων» καταθέσεων, η κυβέρνηση προτείνει έναν πολύ υψηλότερο φορολογικό συντελεστή 30%.