Εκλογικός νόμος: Ψηφίστηκε επί της αρχής – «Όχι» από Παναγούλη, Μάρκου

Ψηφίστηκε επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής. 

“Υπέρ”, ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων και κατά η Ν.Δ., η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. “Παρών”, δήλωσε το ΚΚΕ ενώ η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Στο μεταξύ κατηγορηματική δήλωση ότι δεν θα ψηφίσει το σχέδιο νόμου έκανε μιλώντας στην Επιτροπή, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Στάθης Παναγούλης.

“Δεν θα ψηφίσω αυτόν τον ερμαφρόδιτο νόμο, ο οποίος δεν έχει σχέση με την απλή αναλογική”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι, θα υπερψηφίσει το άρθρο για την ψήφο στα 17 και θα ψηφίσει “παρών” στο άρθρο για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, δεν τήρησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις και αναφέρθηκε ειδικότερα στην πρόταση νόμου για την απλή αναλογική που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012.

«Τότε λέγατε πως πρέπει να πάρει τέλος μια πολιτική ανωμαλία, χωρίς αποκλεισμούς και με κατάργηση του ορίου του 3%» ανέφερε.

Επίσης ο ανεξάρτητος βουλευτής χαρακτήρισε “ολίσθημα”, τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, ότι έως τις 20 Ιουλίου, υπάρχει πολιτικός χρόνος για να βρεθούν οι τρεις βουλευτές που λείπουν για να διαμορφωθεί η πλειοψηφία των 200 βουλευτών που χρειάζονται για να ισχύσει αμέσως ο νέος νόμος.

Δεν εννοούσα αυτό. Τις αποστασίες τις έζησα και εγώ”, απάντησε ο κ. Κουρουμπλής και σημείωσε ότι αυτό που εννοούσε ήταν πως τα προοδευτικά κόμματα πρέπει έως τότε να το ξανασκεφθούν.

Για τον εκλογικό νόμο και τους «ελιγμούς» της κυβέρνησης μίλησε η βουλευτής με το Ποτάμι, Κατερίνα Μάρκου.

Για το ενδεχόμενο ψήφισης του εκλογικού νόμου ήταν κάθετη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για κατάργηση του μπόνους.

«Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να είναι δυνατή και σταθερή και αυτό θα πρέπει να το αποφασίσει ο λαός» είπε αναφερόμενη στο ενδεχόμενο μείωσης του ορίου εισόδου κάτω από το 3%, σενάριο με το οποίο διαφωνεί.

Τοποθέτησε τον εαυτό της στο κέντρο λέγοντας ότι δεν είναι ούτε πιο κοντά στη ΝΔ ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατέκρινε τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη που εμφανίστηκε το προηγούμενο διάστημα να φλερτάρει πολιτικά με τον κύριο Τσίπρα.