Ειρήσθω εν παρόδω και ατάκτως ερριμμένα…

Ν. Παππάς: Ο άνθρωπος που σταμάτησε το σερί Βενιζέλου

από τον Γιώργο Λακόπουλο (anoixtoparathyro)

Υπουργός, κυβερνητικός βουλευτής, αρχηγός κόμματος, ακόμη και  Πρωθυπουργός, το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί σ’ αυτή τη Βουλή  είναι να βρεθείς απέναντι στον Βαγγέλη Βενιζέλο.

(…) Από τότε που κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ ο Βενιζέλος δεν έχασε καμιά  κοινοβουλευτική μάχη. Απαλλαγμένος από τους περιορισμούς της  άσκησης εξουσίας φτάνει τον αντιπολιτευτικό οίστρο του ως τα ουράνια και κατασκευάζει επιτόπου φραστική επιχειρηματολογία που αν μη τι άλλο είναι χάρμα για τα αυτιά όσων την ακούνε. Είναι ο μετρ του κοινοβουλευτικού παιχνιδιού. Αυτό το σερί του πολιτικού που κυριαρχεί δια του λόγου- ακόμη και εκεί που έχει καταποντιστεί δια της πράξης- σταμάτησε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που εκλήθη για τις τηλεοπτικές άδειες με πρωτοβουλία του Βενιζέλου.
Παρά τον δύσκολο ρόλο του για μια υπόθεση όπως είναι ο τηλεοπτικές άδειες -που οδήγησε την κυβέρνηση σε επικοινωνιακό Βατερλό- ο άνθρωπος που θεωρείται δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα, σταμάτησε τον Βενιζέλο.
Ήταν σαν να σταματάει κανείς με τα χέρια έναν οδοστρωτήρα. Ο Παππάς ήξερε καλά το θέμα του, είχε μελετήσει σε βάθος όχι μόνο το φάκελο των τηλεοπτικών αδειών αλλά κάτι την προϊστορία τους. Είχε γερά νεύρα, άμεσες απαντήσεις και επιχειρήματα. Και κατάφερνε να  κυριαρχεί επί της ουσίας απέναντι στον ερωτώντα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και να αντιστρέφει  τα επιχειρήματά του.
 
«Οχι σε εμένα αυτό το υφάκι»

Έχοντας ανακτήσει ψυχολογικό πλεονέκτημα εξ αρχής – όταν δεν «κώλωσε» στη γνωστή πατέντα του Βενιζέλου «όχι σε εμένα αυτό το υφάκι» που πήγε να βάλει μπροστά για να ψαρώσει τον υπουργό –  κατάφερε αντί να απολογείται να κάνει τον Βενιζέλο να απολογηθεί για τη δική του νομοθεσία καταφεύγοντας στο επιχείρημα ότι «δεν εφαρμόστηκε γιατί έφυγα  από το υπουργείο».
Ακόμη και αυτό το αξιοποιούσε ο Παππάς με βενιζελικό τρόπο: αν δεν είχε φύγει ο Βενιζέλος θα ήταν καλύτερα τα πράγματα, έλεγε χαριτολογώντας, ενώ ο άλλος έβγαζε καπνούς και τον διέκοπτε διαρκώς.
Ο υπουργός Επικρατείας του Τσίπρα έδειξε να ξέρει καλύτερα το νόμο  Βενιζέλου και από το συντάκτη του. Ή τουλάχιστον είχε την ευφυΐα να ανακαλεί ρυθμίσεις  διόλου βολικές για τον αντίπαλό του.  Όπως π.χ.  η ανάθεση του καθορισμού του αριθμού των καναλιών στον υπουργό.
Ακόμη και όταν ο πρώην υπουργός πήγε να τον παρασύρει στο ευρωπαϊκό δίκαιο ή στα συνταγματική θέματα, στα οποία θεωρείται αυθεντία, ο Παππάς είχε τις πολιτικές απαντήσεις, αν όχι και τις νομικές.
Αποκαμωμένος στο τέλος ο Βαγγέλης Βενιζέλος που δεν έβρισκε κενό για να αλώσει την παρουσία του αντιπάλου του κατέβασε ακόμη και τον πήχυ των επιχειρημάτων του. Πότε κατηγορώντας τον Σύριζα για «δολοφονία χαρακτήρων» – αλα Πάγκαλο – και πότε προβάλλοντας περιστατικά για τα οποία δεν είχε επαρκή τεκμηρίωση, ή κάνοντας δίκες προθέσεων.
Κάποια στιγμή μάλιστα προέβαλε ότι τα παλιά κανάλια «έχουν πληρώσει 1,5 δις σε  φόρους». Σα να είναι η φορολογία προσφορά του υπόχρεου στην Εφορία -και αν ήταν άλλος δεν θα την έκανε. Σα να μπορεί κάποιος που εκπληρώνει τη μια υποχρέωση να μην υποχρεούται να εκπληρώνει και τις υπόλοιπες. Ακόμη και για… «αλλοίωση της σκέψης των πολιτών»  κατηγόρησε τον Παππά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, και ανεξάρτητα από την έκβασή της, ήταν μια εκπληκτική κοινοβουλευτική μάχη. Ότι δεν την κέρδισε ο Βενιζέλος μπορεί να μην οφείλεται μόνο στο τείχος ψυχραιμίας που όρθωσε ο Παππάς απέναντί του. Μπορεί να φταίει το ότι κάθε φορά που προεδρεύει η Τασία Χριστοδουλόπουλου ο Βενιζέλος κάνει συνειρμούς με την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Και αντιδρά όπως στις θρυλικές μάχες που είχε μαζί της, όταν η κυρία ήταν στα πράγματα.

Όπως είναι γνωστό, όταν ο ταύρος μπαίνει στο υαλοπωλείο αποσυντονίζεται όταν εκτός από τα γυαλικά  έχει και φαντάσματα απέναντί του.Γιώργος Λακόπουλος (anoixtoparathyro)

 _____________________

Ιντερνετ: δεν είναι το όνομα που προσδίδει αξιοπιστία

της  Λίνας Γιάνναρου («Καθημερινή»)

Για τον Πέτρο τον Γαλαξιάρχη

Το 2010, σε ρεπορτάζ στην «Καθημερινή», μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφουΣωκράτη Γκιόλια (υπόθεση troktiko), αναλύαμε την τάση να ενοχοποιούμε την ανωνυμία στο Ιντερνετ ως την πηγή όλων των κακών. «Δεν είναι το όνομα που προσδίδει αξιοπιστία στο Ιντερνετ», μας έλεγε τότε ο ιδρυτής του δικτύου sync, κ. Νίκος Δρανδάκης, που λίγο καιρό αργότερα θα ίδρυε το Taxibeat. «Στο “οικοσύστημα” των social media ο καθένας κάνει μια διαδρομή. Και το σύστημα μαθαίνει να τον αντιλαμβάνεται ως αξιόπιστη ή όχι φωνή. Τη δεοντολογία την κατοχυρώνει ο ίδιος κάθε μέρα που περνάει»..(«Υπ’ αριθμόν ένα ύποπτος η ανωνυμία των μπλογκ», 20/07/10).

Την προηγούμενη Δευτέρα, ο Πέτρος Παπαθανασίου, γνωστός στο Ιντερνετ ως Galaxyarchis, σκοτώθηκε σε τροχαίο. Το γεγονός συγκλόνισε όσους τον γνωρίζαμε προσωπικά, έστω και μια φορά κι έναν καιρό, στην κοινότητα του radiobubble, αλλά και όσους συναναστρέφονταν μαζί του διαδικτυακά. Μετά την ανακοίνωση της Ολγας Γεροβασίλη όμως ότι ο μπλόγκερ εργαζόταν τον τελευταίο χρόνο για την κυβέρνηση, η συζήτηση πήρε απρόσμενη τροπή. Κατηγορήθηκε για διατεταγμένη υπηρεσία, χαρακτηρίστηκε τρολ και κουκουλοφόρος, χαρακτηρίστηκε ανώνυμος.

Δεν ήταν. Τουλάχιστον όχι περισσότερο από όλους εμάς που χρησιμοποιούμε ψευδώνυμα στο Twitter, γιατί αυτή είναι η φύση του μέσου. Τουλάχιστον όχι περισσότερο από τους εκατοντάδες ψεύτικους λογαριασμούς που χρησιμοποιούν διάφοροι για να εκτοξεύουν τον αριθμό των retweets τους. Ή περισσότερο από όσους γράφουν επώνυμα αλλά ψέματα. (Οπως εκείνη που μας έλεγε παλιότερα ότι δεν έχει «ντρεσάρει» την «υπηρέτριά» της και τώρα παριστάνει την Πασιονάρια ή τον όψιμο υπερασπιστή των προσφύγων που κάποτε έβγαινε από το αυτοκίνητο να τραμπουκίσει τον μετανάστη που ήθελε να του πλύνει το τζάμι.) Δεν ήταν περισσότερο ανώνυμος από άλλους «ανώνυμους» λογαριασμούς που ουδείς διανοείται να εγκαλέσει: όπως το «Κολαστήριο», που αποκαλύπτει τα όσα φρικτά διαδραματίζονται στον Κορυδαλλό.

Δεν ήταν «εύκολος» ο Γαλαξιάρχης. Eίχε κάνει τον «ψόφο» καραμέλα και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που είχε αποξενώσει αρκετούς φίλους του, οι οποίοι του είχαν απαντήσει στην κοινή τους γλώσσα, με unfollow ή και block. Αλλά όποιος τον γνώριζε και τον παρακολουθούσε δεν μπορούσε να τον κατηγορήσει ότι δεν ήταν συνεπής με τις ιδέες του. Τις οποίες ήταν διατεθειμένος να υπερασπιστεί με το όνομά του.

Φρένο στην «ανωνυμία» του Twitter έχουν διανοηθεί να θέσουν μόνο αυταρχικά καθεστώτα. Είναι οξύμωρο που τρομάζει τους υπερασπιστές της φιλελεύθερης κοινωνίας. «Το σύστημα αυτορρυθμίζεται μέρα με τη μέρα. Η ανωνυμία είναι κατοχυρωμένη πρακτική στο Διαδίκτυο. Δεν μπορεί κανείς να κάνει τίποτα, εκτός και αν αποκλείσει εντελώς την πρόσβαση, όπως π.χ. συμβαίνει στο Ιράν…», όπως έλεγε τότε ο Δρανδάκης.

Λίνα Γιάνναρου («Καθημερινή»)

________________________

«Βούλιαξαν» τα τηλεοπτικά σχέδια του εφοπλιστή Καραγιώργη

Απεργία στο κανάλι TRT για τις απολύσεις διοικητικών, τεχνικών και δημοσιογράφων

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στον τηλεοπτικό σταθμό TRT με απόφαση της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας (ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ). Η απεργία θα ξεκινήσει στις 7:00 π.μ της Πέμπτης 13 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 7:00 π.μ. της Παρασκευής 14 Οκτωβρίου 2016.
Η κήρυξη της απεργίας κρίθηκε απαραίτητη αφού την προηγούμενη εβδομάδα απολύθηκαν τρείς δημοσιογράφοι του καναλιού. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ, ζητεί την άμεση ανάκληση των απολύσεων και επισημαίνει μεταξύ άλλων:
«Οι τελευταίες τρεις απολύσεις ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η κατάσταση στο τηλεοπτικό σταθμό TRT βαίνει από το κακό στο χειρότερο. Η νέα εργοδοσία, η οποία εδώ και ενάμισι περίπου χρόνο έχει αγοράσει το κανάλι, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει.. κάνει πολλές απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων, τεχνικών και δημοσιογράφων, απογυμνώνοντας νευραλγικούς τομείς της λειτουργίας του.
Τα μεγαλεπήβολα τηλεοπτικά σχέδια του εφοπλιστή Καραγιώργη, ο οποίος φέρεται ως ο κύριος μέτοχος, φαίνεται πως «βούλιαξαν» αφήνοντας βαθιά τραύματα στον άλλοτε κραταιό Θεσσαλικό τηλεοπτικό δίαυλο που σε τίποτα δεν θυμίζει το TRT των περασμένων χρόνων.
Η πρόσφατη δε σύλληψη του εφοπλιστή, μετά από διεθνές ένταλμα σύλληψης των Ολλανδικών αρχών, φαίνεται πως επιτάχυνε τις δραματικές εξελίξεις και έφερε πιο κοντά τις απολύσεις των τριών συναδέλφων.
Η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας επισημαίνει πως αν δεν υπάρξει άμεση ανάκληση των απολύσεων και γενικότερα ομαλοποίηση των εργασιακών σχέσεων, θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις.
Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών καλεί και τους υπόλοιπους εργαζόμενους του καναλιού που δεν ανήκουν στη δύναμη της (τεχνικούς, διοικητικούς, δημοσιογράφους μη μέλη, κ.α) να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, καθώς αυτό είναι προς το συμφέρον τους.

ΦΩΤΟ φίλου του μ/μ

…….

Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις σημείωσαν αύξηση το μήνα Σεπτέμβριο κατά 15% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα

Ενσωματωμένη εικόνα 1

Μετά τα θετικά μηνύματα από τον οδικό τουρισμό, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων βλέπει εξίσου θετικά μηνύματα και από τις αεροπορικές αφίξεις.

Με βάση λοιπόν τα πρώτα στοιχεία που συγκεντρώνει κάθε μήνα το Sete Intelligence, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις σημείωσαν αύξηση το μήνα Σεπτέμβριο κατά 15% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Όπερ μεταφράζεται σε επιπλέον 250 χιλ. τουρίστες, ενώ σε επίπεδο εννεαμήνου η αύξηση τοποθετείται στο +9% για τις αεροπορικές αφίξεις ή συνολικά 11,5 εκατ. από 10,5 εκατ. το 2015.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι και οι οδικές αφίξεις κατάφεραν να αντισταθμίσουν τις απώλειες των προηγούμενων μηνών για τη χώρα μας, έχοντας αυξηθεί κατά 14% το μήνα Σεπτέμβριο (+200 χιλ. αφίξεις), ενώ σε επίπεδο εννεαμήνου οι απώλειες πλέον είναι οριακές στο -1% σε σχέση με το εννιάμηνο του 2015 (εννιάμηνο 2016: 9,8 εκατ. επισκέπτες, 2015: 9,9 εκατ.)

………

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δημοσκόπηση για «topontiki.gr»: Υπέρ της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για τις τηλεοπτικές άδειες τάσσεται το 58%

________________________

Στουρνάρας V Προβόπουλος

Μέχρι και για ψυχολογικά προβλήματα του Προβόπουλου μίλησε ο Στουρνάρας. Τον κατηγόρησε ευθέως ότι μπορούσε να σώσει την Attica Bank νωρίτερα, αλλά δεν το έκανε. Προς τι, λοιπόν, αυτό το ξαφνικό ξεκατίνιασμα τραπεζιτών, που παραβιάζει κατάφωρα το savoir vivre της κεντρικής τραπεζικής;

Μην ψάχνετε στα τρέχοντα γεγονότα για να βρείτε ερμηνείες. Η κόντρα κρατάει χρόνια.

Θυμίζω μόνο ότι ο Προβόπουλος παρέλαβε την Εμπορική από τον Στουρνάρα. Και ότι ο μεν Στουρνάρας ήταν σύμβουλος Σημίτη, ο δε Προβόπουλος του Καραμανλή (και συντάκτης του πρώτου προγράμματος της ΝΔ, με το οποίο κέρδισε ο Κωστάκης τις εκλογές του 2004).

Epameinondas Chaldoupis (fb)

…….

 

Σκίτσο του Ηλία Μακρή (11.10.16)

ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΡΗΣ