Ειρήσθω εν παρόδω και ατάκτως ερριμμένα…

ΟΙ ΜΙΣΟΙ Έλληνες… έτρεμαν μην τυχόν και πει κάτι γενναιόδωρο ο πρόεδρος Ομπάμα και αλλάξει τις ισορροπίες στο θέμα του χρέους και αργήσουν να έρθουν οι… δικοί τους στην εξουσία! Πατριωτισμός αλά καρτ! Οι άλλοι μισοί, στην… αντίθετη μιζέρια τους, βλέπουν τον Ομπάμα όπως έβλεπαν τους Νίξον, Κάρτερ, Ρίγκαν, Μπους. Ακραία κομπλεξικοί, ξεχασμένοι από την ιστορία, ουσιαστικά νεκροί, χωρίς να το γνωρίζουν.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ, ο ίδιος ο πρόεδρος, έδειξε το δρόμο ενός σύγχρονου πολίτη και πολιτικού. Στιλάτος, χαρισματικός, άρχοντας, πολίτης του κόσμου, «έκανε πολλούς άντρες υπερήφανους για το φύλλο τους», όπως εύστοχα έγραψε μια φίλη. Εγώ κρατάω τη μεγαλειώδη φράση του σήμερα, που ελάχιστοι έπιασαν: «To μέλλον του κόσμου, το μέλλον της ανθρωπότητας, δε θα οριστεί από τις διαφορές μας. Το μέλλον θα οριστεί από αυτά που έχουμε κοινά! Μπάρακ Ομπάμα, 44ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

ΩΣ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ Πρόεδρος της ισχυρότερης Δημοκρατίας του κόσμου ο ΟΜΠΑΜΑ ήλθε αφενός να αποτιμήσει και να ενισχύσει την γαιοπολιτική θέση της χώρας που είναι απαραίτητη για την δημοκρατική ασφάλεια της Δύσης και αφετέρου να αποτίσει φόρο τιμής στο κράτος που γέννησε τη Δημοκρατία και την φιλοσοφία. Την επίσκεψη αυτή ατυχώς μια κατηγορία ελλήνων δεν εκτίμησε δεόντως.

ΠΑΓΕΡΑ ΑΔΙΑΦΟΡΟ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ: Η δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα την Τρίτη στην Αθήνα περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους άφησε παγερά αδιάφορο το Βερολίνο.

  • «Μια αλλαγή της πολιτικής μας αποκλείεται» έλεγε γερμανική κυβερνητική πηγή. Το ζήτημα, πρόσθεσε, έχει τεράστια σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη.
  • Γι αυτό και η στάση της Άνγκελα Μέρκελ δεν αλλάζει από μέρα σε μέρα, ούτε κι αν παρεμβαίνουν ξένοι πολιτικοί, όσο ισχυροί και να είναι αυτοί.
  • Η καγκελάριος θα συζητήσει το θέμα με τον αμερικανό πρόεδρο κατά την επίσκεψη του τελευταίου στο Βερολίνο, που αρχίζει την Πέμπτη, όμως δεν πρόκειται να μετακινηθεί από τη γνωστή θέση της που συνοψίζεται στη φράση:
  • Καμία συζήτηση για το ελληνικό χρέος πριν το 2018. «Οι δυο τους έχουν μιλήσει επανειλημμένως για το θέμα, χωρίς να έχουν υπερβεί ποτέ τη διαφωνία τους» τόνισε. «Έτσι θα γίνει και τώρα».

ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ: Αυτά που διαβάσαμε περί…… Το «τείχος του Τραμπ» εκτινάσσει την μετοχή του Τιτάνα. Καμία άλλη ελληνική μετοχή δεν επωφελήθηκε περισσότερο από την νίκη του κλπ κλπ…

  • ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ…, γράφει μία “εξυπνάδα” κάποιος ξένος, την μεταφράζει κάποιο site και την αναπαράγουν τα υπόλοιπα… Με 40 χιλ. τμχ ημερησίως η μετοχή…

ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ τα ίδια αλλά από ουσία…ούτε τηγανίτα: Στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις επενδύσεις, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα προσφέρει πλέον πολλές επενδυτικές ευκαιρίες, όχι μόνο λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, αλλά και λόγω της νέας οικονομικής πολιτικής, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε ομιλία του στο Λονδίνο. Το πρόγραμμα της επίσκεψής του στο Λονδίνο περιελάμβανε συναντήσεις με εκπροσώπους της βρετανικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, εκπροσώπους συνδικάτων και ομιλίες σε έγκριτα βρετανικά πανεπιστήμια.

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ (για την ώρα…): Στην ατζέντα των συνομιλιών και σε πρωτεύουσα θέση βρέθηκε και το θέμα της παρουσίας του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο, ένα γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη δυσφορία στις ΗΠΑ. Ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση την απαγόρευση ελλιμενισμού ρωσικών πλοίων σε ελληνικά λιμάνια, κατά τα πρότυπα της πρόσφατης παρόμοιας άρνησης της Ισπανίας. Παράλληλα ζήτησε την άρση του ελληνικού βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και υποστήριξη της Ελλάδας στην ανανέωση των αντιρωσικών κυρώσεων της ΕΕ.

“ΤΡΕΜΟΥΛΟ”: Τα προαναφερθέντα αναμένονται να ξεσηκώσουν θύελλα αντιδράσεων, παρά το γεγονός ότι δεν θα ανακοινωθούν από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να… σερβιριστούν «σωστά» μελλοντικά και υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Αρκετοί μάλιστα στην Ουάσιγκτον βιάζονται να επιβληθεί παράταση των κυρώσεων πριν ορκιστεί νέος πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θέλει να εγκαινιάσει νέες τακτικές συνεννόησης με τη Μόσχα.

……….

 

 

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ