ΕΡΕΥΝΑ- Χωρίς επιστροφή η υπερθέρμανση του πλανήτη

ΕΡΕΥΝΑ

Ποια ήταν η θερμοκρασία στη γη πριν από δύο εκατ. χρόνια; Και ποια πορεία αναμένεται να ακολουθήσει ο υδράργυρος στο μέλλον; Πατώντας πάνω στη γνώση για παρελθόν (γνώση που διαρκώς εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία), οι επιστήμονες επιχειρούν να προβλέψουν το μέλλον της παγκόσμιας θερμοκρασίας, κι αυτό διαγράφεται δυσοίωνο.

Για πρώτη φορά στα χρονικά οι επιστήμονες έχουν πλέον στη διάθεσή τους ένα αρχείο με (εκτιμήσεις για) την πορεία των μεταβολών στη θερμοκρασία του πλανήτη τα τελευταία περίπου… δύο εκατομμύρια χρόνια.

Η επικεφαλής της έρευνας μέσα από την οποία «προέκυψε» το εν λόγω αρχείο, Κάρολιν Σνάιντερ (που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, καθώς και στην Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ), προσεγγίζει τη μέχρι τώρα πρόοδο έως ένα «σημείο εκκίνησης», το οποίο αναμένεται να εμπλουτιστεί σημαντικά με νέα στοιχεία στο μέλλον. προβλέψεις

Οι προβλέψεις ωστόσο για το μέλλον διαγράφονται δυσοίωνες, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι ο υδράργυρος έχει πια ξεπεράσει το σημείο χωρίς επιστροφή, μπαίνοντας σε μια τροχιά υπερθέρμανσης που δεν είναι δυνατό να αντιστραφεί. Ξεκινώντας με βάση τη διαπίστωση-εκτίμηση ότι η σημερινή θερμοκρασία είναι η υψηλότερη των τελευταίων περίπου 120.000 ετών, οι επιστήμονες κοιτούν στο μέλλον… με τρόμο.

Κι αυτό διότι, ακόμη κι αν το διοξείδιο του άνθρακα σταθεροποιηθεί στα σημερινά επίπεδα, η μέση θερμοκρασία προβλέπεται και πάλι ότι θα αυξηθεί κατά τρεις έως επτά βαθμούς Κελσίου μέσα στις επόμενες χιλιετίες. Εάν από την άλλη τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα διπλασιαστούν σε σχέση με τα προβιομηχανικά τους επίπεδα (όπως είναι και το πιο πιθανό… και μάλιστα στο πολύ κοντινό μέλλον), τότε η θερμοκρασία ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη κατά 9 βαθμούς Κελσίου.