ΕΡΑΣΤΙΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ Στις φλόγες η κατεχόμενη Αμμόχωστος

Τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά, της οποίας το μέτωπο υπολογίζεται στα τέσσερα χιλιόμετρα, μαίνεται στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Η περιοχή είναι ακατοίκητη και εγκαταλελειμμένη από την τουρκικη εισβολή, τον Αύγουστο του 1974, και γι΄ αυτό αποκαλείται «πόλη φάντασμα».

ETHNOS.GR

Η φωτιά έως το απόγευμα σήμερα ήταν εκτός ελέγχου και ήδη κάηκε το ξενοδοχείο Sun Hall, ιδιοκτησίας της Αρχιεπισκοπής, ενώ το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται πλέον, μεταξύ της κατεχόμενης Τεχνικής Σχολής Αμμοχώστου και των δημοτικών πολυκατοικιών.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμμοχώστου, η οποία ενισχύεται διαρκώς, για προληπτικούς λόγους. Πέντε μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα και άλλα μικρότερα, βρίσκονται στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμμοχώστου, δίπλα από το οδόφραγμα της Δερύνειας.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», λόγω του κινδύνου να αντιστραφεί η πορεία του ανέμου και η φωτιά να κατευθυνθεί προς τις ελεύθερες περιοχές, η Πυροσβεστική Δύναμη θα βρίσκεται σε επιφυλακή όλο το βράδυ.

Πάνω από την φλεγόμενη ζώνη πέρασε ελικόπτερο των Ηνωμένων Εθνών, ενώ για την κατάσβεση της πυρκαγιάς χρησιμοποιούνται πτητικά μέσα του κατοχικού στρατού, καθώς και στρατιώτες.

Σημειώνεται ότι εδώ και αρκετή ώρα, έχει συγκεντρωθεί πολύς κόσμος στο οδόφραγμα της Δερύνειας, παρακολουθώντας με αγωνία από απόσταση δυο – τριών χιλιομέτρων την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε η αρμόδια της λεγόμενης κυβέρνησης στα κατεχόμενα για την περιοχή της Αμμοχώστου, Σίφα Τσολάκογλου, λόγω των ανέμων η πυρκαγιά έχει επεκταθεί και οι φλόγες έχουν φθάσει 500 μέτρα από ξενοδοχείο της περίκλειστης περιοχής στο οποίο διαμένουν οικογένειες Τούρκων στρατιωτικών.

Όπως είπε, η αιτία της πυρκαγιάς είναι άγνωστη και αυτή παραμένει εκτός ελέγχου λόγω των ανέμων που πνέουν. Ανέφερε επίσης πως υπάρχουν κάποια κτίρια που καίγονται.

Ανέφερε ακόμα πως έχει δημιουργηθεί μια ομάδα για αντιμετώπιση της κατάστασης που αποτελείται από στελέχη της κατοχικής «αστυνομικής υπηρεσίας», της «πυροσβεστικής υπηρεσίας», της «πολιτικής άμυνας», καθώς και από ομάδες του λεγόμενου δήμου Αμμοχώστου. Ανέφερε επίσης πως έχει προσφερθεί βοήθεια από ιδιώτες που διαθέτουν δεξαμενές νερού

Print Friendly, PDF & Email