ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ–Ανάβουν τα… φώτα στο νέο μουσείο

 

Στη ζωή της πόλης μπαίνει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), το οποίο ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό, καθώς αρχίζει η τακτική εκθεσιακή δραστηριότητά του στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων. 

  • ΕΘΝΟΣ
  • Τα φώτα στο ΕΜΣΤ θα ανάψουν στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο, με την έκθεση «Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα – Αμβέρσα», που θα εγκαινιάσει τον χώρο των περιοδικών εκθέσεων (ταυτόχρονα με το πρόγραμμα «Το ΕΜΣΤ στον Κόσμο»), μια συμπαραγωγή του ΕΜΣΤ και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας (M HKA).

Εν τω μεταξύ, η μόνιμη συλλογή «θα περιμένει», έναν χρόνο τουλάχιστον από σήμερα, μέχρις ότου φωταγωγηθεί ολόκληρο το μουσείο, αλλά δεν «θα κοιμάται» αφού θα μετέχει στις εκθέσεις του ΕΜΣΤ, σύμφωνα με την καλλιτεχνική διευθύντρια του ΕΜΣΤ, Κατερίνα Κοσκινά. «Βρισκόμαστε κοντά στο ΕΜΣΤ. Ολος ο κόσμος περιμένει να ανοίξει ευρύτερα και μονιμότερα» τόνισε, στη χθεσινή πρώτη συνέντευξη Τύπου του ΕΜΣΤ, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αρ. Μπαλτάς, χαρακτηρίζοντας το ΕΜΣΤ «κτίριο-κόσμημα». Με την έκθεση «Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα – Αμβέρσα», τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν στις 31 Οκτωβρίου (θα διαρκέσει έως τις 29 Ιανουαρίου 2017), επανεκκινείται ουσιαστικά η περιοδική εκθεσιακή δραστηριότητα του μουσείου, που είχε διακοπεί το 2015 λόγω της μεταστέγασής του στην έδρα του και των ενεργειών για την παραλαβή και λειτουργία του.

Οι θεματικές

Η έκθεση φιλοδοξεί να είναι ένας θεωρητικός και οπτικός διάλογος, βασισμένος σε έργα από τις συλλογές των δύο μουσείων, που θα περιλαμβάνει πάνω από 70 έργα και θα διαρθρώνεται σε 22 θεματικές. «Η πρόσκληση του ΕΜΣΤ στο M HKA είναι και χαρά και τιμή» υπογραμμίζει ο Bart De Baere, του M HKA. Οι δραστηριότητες του ΕΜΣΤ στο πλαίσιο της δοκιμαστικής λειτουργίας του και στη λογική των συνεργειών του με ελληνικά και διεθνή ιδρύματα συναφούς σκοπού ξεκίνησαν στο νέο του «σπίτι» τον Μάΐο 2016, υπό τον γενικό και ενδεικτικό τίτλο «Προλεγόμενα».

Εργο του Νίκου Κεσσανλή, 1961

Εργο του Νίκου Κεσσανλή, 1961

Τα «Προλεγόμενα» θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2016, με την παρουσίαση της περφόρμανς της Ομάδας Σύγχρονου Χορού Πέρσας Σταματοπούλου με τίτλο «Μετατόπιση – Ο δρόμος». Εξάλλου, βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας οι μορφές συνεργασίας που αφορούν το ΕΜΣΤ στην Αθήνα και την documenta στο Κάσελ.

«Επιθυμία μας είναι η πρώτη αυτή συνέντευξη Τύπου να επικεντρωθεί στα όσα θετικά και αισιόδοξα μεσολάβησαν, καθώς περιμέναμε πολύ για να υπάρξει αυτή η δυνατότητα» δήλωσε η Κατερίνα Κοσκινά, χθες, πριν κάνει τον απολογισμό των πεπραγμένων της περιόδου 2015-2016: σύνταξη και κατάθεση Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας, μεταφορά των διοικητικών υπηρεσιών του μουσείου στο νέο του «σπίτι», έγκριση των μελετών από το Συμβούλιο Μουσείων τον Μάιο του 2016, Προσωρινή Παραλαβή του κτιρίου, ολοκλήρωση της Οριστικής Παραλαβής τον Ιούλιο του 2016 καθώς και την ολοκλήρωση της πράξης «Μελέτη, Κατασκευή και Εξολπισμός του ΕΜΣΤ» στο ΕΣΠΑ μόλις αυτόν τον Σεπτέμβριο.

Εκτακτη επιχορήγηση και ελλείψεις

Εργο της Μαρίνα Αμπράμοβιτς από τη συλλογή της Αμβέρσας
Εργο της Μαρίνα Αμπράμοβιτς από τη συλλογή της Αμβέρσας

Στον τομέα των οικονομικών, η έκτακτη επιχορήγηση από τo Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ύψους 4.500.000,00 ευρώ, είναι ιδιαίτερα σημαντική για το μουσείο αφού του επέτρεψε ήδη την εξόφληση παλαιότερων εκκρεμοτήτων και την κάλυψη βασικών αναγκών. Τα 1.250.000 ευρώ εκταμιεύτηκαν το 2016 και αντίστοιχο ποσόν θα εκταμιευτεί το 2017. Ο προϋπολογισμός για το 2017 θα κυμανθεί περίπου στα 2.500.000 εκ. ευρώ. Για την πλήρη στελέχωση του ΕΜΣΤ χρειάζονται 90 με 95 εργαζόμενοι. Αυτήν τη στιγμή λειτουργεί με τα μισά άτομα (συμβασιούχοι και αποσπασθέντες), μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ΑΣΕΠ πρόσληψης μόνιμων υπαλλήλων. Κατόπιν τούτου θα δρομολογηθεί και η επιχορήγηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ούτως ώστε να γίνουν οι κατασκευαστικές ενέργειες και να εξασφαλιστούν οι υποδομές για την έκθεση της μόνιμης συλλογής.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ