ΕΒΙΚΕΝ: Οι προτάσεις της Κομισιόν για το ρεύμα βλάπτουν την ελληνική βιομηχανία

Έκκληση να μην εφαρμοστούν οι προτάσεις των εταίρων για αυξήσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας απευθύνει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), με ανοιχτή επιστολή της προς την κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Υπενθυμίζεται πως στις προτάσεις που υποβλήθηκαν περιλαμβάνεται η κατάργηση της έκπτωσης 20% για τα βιομηχανικά τιμολόγια, που καθιερώθηκε πέρυσι και παρατάθηκε για φέτος, και ο καθορισμός των τιμολογίων με βάση το κόστος.

Η ΕΒΙΚΕΝ υποστηρίζει πως με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν λαμβάνεται πρόνοια για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των νέων τιμολογίων σε σχέση ιδίως με εκείνα των Ευρωπαίων ανταγωνιστών.

«Τα τιμολόγια που ίσχυσαν το 2014 κατέληγαν σε τελικό κόστος 30% υψηλότερο (σύμφωνα με μελέτη του εξειδικευμένου διεθνούς οίκου συμβούλων ROLAND BERGER) από εκείνο των Ευρωπαίων ανταγωνιστών μας, ενώ με τη σημαντική πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και των πετρελαιοειδών από το τελευταίο τρίμηνο του 2014, οι χονδρεμπορικές τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά στην Ευρώπη, αλλά όχι στην Ελλάδα, αυξάνοντας έτσι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας», αναφέρει η Ένωση.

Για τους λόγους αυτούς, η ΕΒΙΚΕΝ υποστηρίζει πως δεν θα πρέπει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να επιμείνουν στις προτάσεις τους και η ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί να εφαρμόσει αλλαγές στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που, όπως λέει, «θέτουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, τη διατήρηση δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και εμποδίζουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».