ΕΒΖ: Προσφορά πάνω από €50 εκατ. για την Σερβία από το σέρβο επιχειρηματία Mίοντραγκ Κόστιτς 

O σέρβος επιχειρηματίας Mίοντραγκ Κόστιτς ήταν ο μοναδικός που κατέθεσε βελτιωμένη προσφορά για την εξαγορά των δύο ζαχαρουργείων που πωλεί ΕΒΖ στη Σερβία και όλα δείχνουν ότι θα είναι και ο νέος ιδιοκτήτης…
Πριν από δύο εβδομάδες δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για τα δύο  ζαχαρουργεία (Crvenka και Sajkaska) είχαν καταθέσει η γαλλική Cristal Union μαζί με την κροατική Viro, ο σέρβος επιχειρηματία Μίοντραγκ Κόστιτς, ανταγωνιστής της ΕΒΖ στη Σερβία και η αυστριακή Agrana. Σύμφωνα με πληροφορίες, την καλύτερη προσφορά είχε ο Κόστιτς με 50 εκατ. ευρώ και ακολουθούσε με 35 εκατ. ευρώ το σχήμα Cristal Union – Viro.

Η διοίκηση της ΕΒΖ ζήτησε βελτιωμένες προσφορές και την περασμένη Παρασκευή 14 Ιουλίου που έληγε η διορία κατέθεσε βελτιωμένη προσφορά μόνο ο Σέρβος. Η προσφορά δεν έχει γίνει γνωστή αλλά εκτιμάται ότι είναι λίγο παραπάνω από τα 50 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως το ελάχιστο τίμημα που είχε θέσει η διοίκηση της ΕΒΖ ως αποδεκτό για να προχωρήσει ο διαγωνισμός ήταν 25 εκατ. ευρώ. Με την πώληση των θυγατρικών θα ανοίξει ο δρόμος για τη σωτηρία της μητρικής στην Ελλάδα αφού είναι προαπαιτούμενο για τη γενναία ρύθμιση των δανείων της από την Τράπεζα Πειραιώς.

Το πλάνο της Πειραιώς από την πώληση των θυγατρικών στη Σερβία και από άλλα ακίνητα της ΕΒΖ προβλέπει εισπράξεις γύρω στα 50 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα διαγράψουν ισόποσα δάνεια που έχει η ΕΒΖ προς την τράπεζα.

Τα υπόλοιπα 110 εκατ. ευρώ (συνολικά ο δανεισμός είναι 160 εκατ.) θα χωριστούν σε ένα δάνειο εξυπηρετήσιμο ύψους 60 εκατ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο 1,5% και σε ένα δάνειο μη εξυπηρετήσιμο 50 εκατ. ευρώ, το οποίο θα έχει μηδενικό επιτόκιο και θα διαγραφεί όταν αποπληρωθεί το εξυπηρετήσιμο.

Η πρώτη απόπειρα όμως για την πώληση έξι ακινήτων της ΕΒΖ δεν είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Τα προϋπολογισθέντα έσοδα ήταν περίπου 25 εκατ. ευρώ αλλά υπεβλήθησαν προσφορές μόνο για δύο από τα έξι ακίνητα, τα οποία αθροιστικά έχουν ελάχιστη τιμή πώλησης τα 5,7 εκατ. ευρώ.
Ετσι, το παραπάνω τίμημα για τις θυγατρικές στη Σερβία που ξεπερνά τα 50 εκατ. θα αντισταθμίσει τις απώλειες των ακινήτων και θα επιτρέψει στην Πειραιώς να αναδιαρθρώσει τα δάνεια της ΕΒΖ και κυρίως να τη χρηματοδοτήσει άμεσα με περίπου 5 εκατ. καθώς τα ταμεία της ΕΒΖ είναι άδεια.
Από την άλλη πλευρά βεβαίως η ΕΒΖ χάνει δύο πολύ αποδοτικές μονάδες που το 2016 είχαν αθροιστικά κέρδη 22,9 εκατ. ευρώ. Τα δύο εργοστάσια έχουν κόστος παραγωγής κάτω από τα 400 ευρώ τον τόνο, όταν οι τιμές της ζάχαρης κυμαίνονται κοντά στα 550 δολάρια (περίπου 518 ευρώ). Είναι ενδεικτικό ότι το κόστος παραγωγής της μητρικής στην Ελλάδα προσεγγίζει τα 900 ευρώ τον τόνο.
Στον ισολογισμό που δημοσίευσε η ΕΒΖ για τη χρήση 2015-2016 κατεγράφησαν συσσωρευμένες ζημιές 263 εκατ. ευρώ και αρνητική καθαρή θέση 92 εκατ. ευρώ.