ΕΒΕΠ: «Κίνδυνος για 650.000 επιχειρήσεις και 2 εκατ. εργαζόμενους»

ΕΒΕΠ: «Κίνδυνος για 650.000 επιχειρήσεις και 2 εκατ. εργαζόμενους»

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα, μετά και την επιβολή των capital controls, έκρουσε η «Πρωτοβουλία, Πειραιάς… ΝΑΙ στην Ευρώπη», την οποία και απαρτίζουν βουλευτές και μέλη των παραγωγικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων του Πειραιά. Σε χθεσινή κοινή συνέντευξη τύπου, που πραγματοποίησαν, με αφορμή τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις, στο μέγαρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, οι συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία υποστήριξαν ότι «εάν συνεχιστεί η εν λόγω κατάσταση, κινδυνεύουν με κλείσιμο 650.000 επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση, θα μείνουν άνεργοι 2 εκατ. εργαζόμενοι με δυσμενή επίπτωση, φυσικά, και στις οικογένειές τους».
Ο επιχειρηματικός κόσμος της πόλης ανέδειξε τα προβλήματα, που προκαλεί στη λειτουργία των επιχειρήσεων, η επιβολή ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων και καταγράφονται ήδη στο λιανικό, χονδρικό και εξωτερικό εμπόριο (εισαγωγές/εξαγωγές), στη ρευστότητα και στις συναλλαγές, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Επίσης, επισημάνθηκε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει τεθεί εκτός του συστήματος διατραπεζικών συναλλαγών “Target 2”, γεγονός που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους, ειδικά, εάν η εν λόγω κατάσταση διαρκέσει περισσότερο από μία εβδομάδα.
Υπογραμμίστηκε δε, ότι η απαίτηση για 100% προπληρωμή των εισαγωγών, που έχει επεκταθεί από τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, δεν είναι εφικτή, ενώ υπάρχει κίνδυνος καταστροφής πρώτων υλών και προϊόντων, που δεν μπορούν να παραληφθούν, εφόσον καθυστερεί η εξόφληση των εισαγωγών. Ακόμη έγινε λόγος για σοβαρές καθυστερήσεις παρατηρούνται ακόμη, στη μεταφορά των προϊόντων, ενώ παρατηρούνται προβλήματα στη μισθοδοσία, στα συγχρηματοδοτούμενα έργα (ΕΣΠΑ), και αλλού.