Δ.Τζάνας: Στο σενάριο του “λευκού καπνού” στο Eurogroup της Πέμπτης η Ελληνική Οικονομία μπορεί να επιταχύνει την πορεία της προς αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης

Money managers get to work inside the new Fisher Investments offices on Thursday December 15, 2011. (Zachary Kaufman/The Columbian)
  • Με το βλέμμα στις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν μετά το Eurogroup της Πέμπτης 15/6 κινείται η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά 

Οι Τράπεζες εξακολουθούν να παρουσιάζουν αυξημένη μεταβλητότητα, ενώ παρατηρούμε και μία κινητικότητα σε τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπως οι εταιρείες Ιχθυοκαλλιεργειών, κλάδου Υγείας κ.α

Η μεσοπρόθεσμη πορεία της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς θα εξαρτηθεί κυρίως από την έκβαση του αυριανού Eurogroup. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι καταρχήν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης. Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη στο θέμα του χρέους, πλην ίσως κάποιας γενικής διατύπωσης που θα επανεπιβεβαιώνει την δέσμευση των Δανειστών να ληφθούν μέτρα για την ομαλή εξυπηρέτηση του χρέους στο μέλλον, εφόσον είναι αναγκαίο.

Μπορεί να υπάρξουν κάποιες αναφορές σε πρόσθετα κονδύλια από ειδικά χρηματοδοτικά σχήματα για τόνωση της ανάπτυξης και ίσως και το ποσό της δόσης να ξεπεράσει τα 8 δισ. προκειμένου να εξοφληθούν υποχρεώσεις του Δημοσίου ώστε να υπάρξει μία ένεση ρευστότητας στην Αγορά.

Στο σενάριο αυτό επέρχεται μία σχετική ηρεμία στην Αγορά εφόσον απομακρύνονται κίνδυνοι νέας κρίσης με τους Δανειστές και προβλήματα στην αποπληρωμή λήξεων ομολόγων, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο να προσπαθήσει να βρει ένα νέο εύρος διακύμανσης περί τις 800 μονάδες.

Σε ένα πιο αισιόδοξο σενάριο, θα μπορούσε να υπάρχει μία διατύπωση – δέσμευση στο θέμα του χρέους από την πλευρά των Δανειστών, που θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα Ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δημιουργώντας ένα θετικότερο κλίμα στην Αγορά και βοηθώντας την περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων, με συνέπεια και μία εντονότερη ανοδική αντίδραση στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, στο βαθμό που υπάρξει συναλλακτική αναβάθμιση με συναλλαγές πάνω 100 εκατ. ευρώ ημερησίως και σταθεροποίηση σε αυτά τα επίπεδα.

Στο απαισιόδοξο σενάριο που συγκεντρώνει μικρή πιθανότητα, μπορούσαμε να δούμε μία αναβολή στην λήψη απόφασης στις 15/6 και παραπομπή του θέματος στην Σύνοδο Κορυφής της 22/6, μέσα σε κλίμα έντασης. Σε αυτή την περίπτωση ο Γενικός Δείκτης θα δοκιμάσει τις στηρίξεις περί τις 750 μονάδες και η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα λαμβάνονταν στην Σύνοδο Κορυφής.

Στο διεθνές περιβάλλον, οι Βρετανικές εκλογές οδήγησαν στην “Πύρρεια νίκη” της Τερέζα Μέι που σηματοδοτεί ωστόσο την απομάκρυνση του σεναρίου ενός σκληρού “Brexit” για τη Μεγάλη Βρετανία, διαδικασία που είναι πιθανό να αποτιμηθεί θετικά για την Ε.Ε. σε επόμενη φάση. Παράλληλα, η επικράτηση Μακρόν και στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας διαμορφώνει προϋποθέσεις για πρωτοβουλίες ευεργετικές για υιοθέτηση πολιτικών αυξημένης συνοχής από την Ευρώπη.

“Εξελίξεις επομένως ευεργετικές για την Ευρωπαϊκή Οικονομία και τις Αγορές της, δημιουργώντας προϋποθέσεις για αυξημένες τοποθετήσεις κεφαλαίων σε αυτές.

Στο σενάριο του ‘λευκού καπνού’ στο Eurogroup της Πέμπτης, η Ελληνική Οικονομία μπορεί να επιταχύνει την πορεία της προς αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης

Δημ. Τζάνας- Διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ