Δωρεά 135.000 ευρώ που έκανε η TURKCELL στο ελληνικό σχολείο της Ίμβρου

Η μεγαλύτερη τουρκική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας TURKCELL, κατέθεσε στο λογαριασμό του «Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου Ίμβρου» (Imroz Egitim ve Kultur Dernegi) το ποσό των 405.000 λιρών Τουρκίας (περίπου 135.000 ευρώ) προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου του Ελληνικού Γυμνασίου και Λυκείου στα Αγρίδια της Ίμβρου.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο «το ποσό αυτό προορίζεται για την κατασκευή στον περιβάλλοντα χώρο του Γυμνασίου, μεταξύ άλλων, γηπέδου πολλαπλών χρήσεων, μικρού υπαίθριου θεάτρου και βοτανικού κήπου, σύμφωνα με αρχιτεκτονική μελέτη που τέθηκε υπόψη του χορηγού πριν από πέντε μήνες.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η αναγέννηση της ελληνικής παιδείας στην Ίμβρο, είναι ζήτημα που δεν αφορά μόνο την Ιμβριακή Κοινότητα, και μας ενθαρρύνει ιδιαίτερα η διαρκής και σημαντική υποστήριξη της προσπάθειας από απλούς πολίτες αλλά και φορείς, τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας», σημειώνεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου.

Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία του σχολείου είχε απαγορευτεί το 1964 όταν οι σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία ήταν αντιμέτωπος με μία ακόμη κρίση με αφορμή το Κυπριακό οι τουρκικές Αρχές είχαν αρχίσει να προχωρούν σε κατάσχεση της αγροτικής γης, στην ίδρυση ανοικτών αγροτικών φυλακών ενώ επέβαλαν την απαγόρευση της ελληνικής Παιδείας, που οδήγησε γρήγορα τα μέλη της, σε φυγή.

Το σχολείο λειτούργησε και πάλι το 2015. Το κτίριο του σχολείου βρίσκεται στο χωριό Αγρίδια και ανακαινίστηκε, με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, της Ομογένειας και κυρίως των συλλόγων των Ιμβρίων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ)