Δυνατοί «πονοκέφαλοι» από την κάθοδο ισχυρής δύναμης του ρωσικού στόλου

Δυνατούς «πονοκεφάλους» στις ένοπλες δυνάμεις και τις υπηρεσίες πληροφοριών χωρών της Δύσης έχει προκαλέσει η κάθοδος ισχυρής δύναμης του ρωσικού στόλου, που περιλαμβάνει το μοναδικό αεροπλανοφόρο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» σε μία διαδρομή που πιθανώς να περάσει από τη Μάγχη.

Χαρακτηριστικό της έντασης που υπάρχει είναι και οι τίτλοι σε πολλά βρετανικά μέσα, που κάνουν λόγο για την μεγαλύτερη ρωσική δύναμη που θα διέλθει του Καναλιού της Μάγχης από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου ενώ σύμφωνα με τοn Ιndependent βρετανικοί αξιωματούχοι σχολιάζουν πως η Ρωσία παρατάσσει το σύνολο του Βόρειου Στόλου της και ένα μέρος αυτού που διατηρεί στη Βαλτική.

Όπως τονίζουν, η προσέγγιση στα παράλια της Συρίας «δεν θα είναι απλά μια φιλική επίσκεψη. Θα δούμε ένα κρεσέντο αεροπορικών επιδρομών στο Χαλέπι, ως μέρος της στρατηγικής της Ρωσίας». Σημειώνεται πως οι δυνάμεις του Βασιλικού Βρετανικού Ναυτικού θα «συνοδεύσουν» τα πλοία το ρωσικού στόλου κατά το πέρασμά τους από το Κανάλι της Μάγχης.

Η αναχώρηση της εν λόγω ομάδας μάχης αεροπλανοφόρου του Βορείου Στόλου είχε ανακοινωθεί το Σάββατο. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η δύναμη περιλαμβάνει, εκτός από το αεροπλανοφόρο (το οποίο στην ορολογία του ρωσικού – και προηγουμένως σοβιετικού- ναυτικού χαρακτηρίζεται «βαρύ καταδρομικό με αεροσκάφη»), ένα άλλο γίγαντα του ρωσικού στόλου: Το πυρηνοκίνητο, καταδρομικό μάχης (κατευθυνόμενων πυραύλων) «Pyotr Velikiy» (Μέγας Πέτρος), κλάσης Kirov, τα αντιτορπιλικά «Σεβερομόρσκ» και «αντιναύαρχος Κούλακοφ» και σκάφη υποστήριξης.

pyotr velikiy

__________________

 

__________________

Σκοπός, όπως αναφέρει το πρακτορείο Tass, είναι η «διασφάλιση της ναυτικής παρουσίας σε σημαντικές περιοχές του ωκεανού», με έμφαση στη «διασφάλιση της ασφάλειας της θαλάσσιας κυκλοφορίας και άλλων ειδών ειδών ναυτικής οικονομικής δραστηριότητας της Ρωσίας, καθώς και στην αντίδραση στα νέα είδη σύγχρονων απειλών, όπως η πειρατεία και η διεθνής τρομοκρατία.

kuznetsov

Οι νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι είχαν τραβήξει φωτογραφίες του ρωσικού στόλου στα ανοιχτά των ακτών του, με την εκπρόσωπό τους να τονίζει ότι «δεν περνούν κάθε μέρα τόσα πολλά πλοία μαζί από τα ανοιχτά της Νορβηγίας». Τον στόλο παρακολούθησε νορβηγική φρεγάτα, μαζί με ένα δεύτερο σκάφος του ΝΑΤΟ.

View image on Twitter

Ιδιαίτερη αίσθηση έχουν προκαλέσει οι κινήσεις του ρωσικού στόλου στη Βρετανία, ειδικά λόγω του πιθανού περάσματός του από τη Μάγχη (ένα σενάριο το οποίο έχει προβληθεί ιδιαίτερα από τα ρωσικά ΜΜΕ, που αναφέρουν ως προορισμό τα ανοιχτά της Συρίας). Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι τα ρωσικά πλοία θα παρακολουθούνται από πλοία του Βασιλικού Ναυτικού, ενώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, ήδη έχουν σαλπάρει τα αντιτορπιλικά HMS Richmond και HMS Duncan, ενώ το HMS Dragon κινείται προς την κατεύθυνση δύο ρωσικών κορβετών που πλέουν προς τη Βρετανία από την κατεύθυνση της Πορτογαλίας. Παράλληλα, οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζουν εναέρια μέσα (αεροσκάφη Rivet Joint και C130 Hercules, καθώς και μαχητικά Typhoon).

kuznetsov

Ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ δήλωσε στο Reuters, επικαλούμενος στοιχεία των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών, είπε πως το αεροπλανοφόρο μεταφέρει αεροσκάφη δίωξης- βομβαρδισμού που πιθανώς προορίζονται να ενισχύσουν την τελική επίθεση εναντίον του Χαλεπιού σε δύο εβδομάδες. «Αναπτύσσουν όλο τον Βόρειο Στόλο και μεγάλο μέρος του στόλου της Βαλτικής, στη μεγαλύτερη αποστολή σκαφών επιφανείας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Δεν πρόκειται για κάποια φιλική επίσκεψη. Σε δύο εβδομάδες θα δούμε ένα “κρεσέντο” αεροπορικών επιθέσεων στο Χαλέπι ως τμήμα της ρωσικής στρατηγικής για την ανακήρυξη νίκης εκεί».

Στο μεταξύ, τα ρωσικά ΜΜΕ επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, κάνοντας λόγο για νευρικές αντιδράσεις από τις ευρωπαϊκές χώρες. Η Ολλανδία αποστέλλει το HNLMS Evertsen, φρεγάτα κατευθυνόμενων πυραύλων, ενώ το Βέλγιο στέλνει επίσης, μια φρεγάτα, το Leopold I.

View image on TwitterView image on Twitter
View image on TwitterView image on Twitter

Σύμφωνα με το Russia Today, η ρωσική δύναμη επί της παρούσης πραγματοποιεί ασκήσεις διάρκειας τριών ημερών στη Βόρεια Θάλασσα, σε απόσταση 273 χλμ από την ακτή της Νορβηγίας. Τις ασκήσεις αυτές παρακολουθεί – σύμφωνα με το RIA Novosti- η νορβηγική φρεγάτα ΗnoMS Fridtjof Nansen, ενώ στην περιοχή έστειλε αναγνωριστικό αεροσκάφος και η Σουηδία.