Δουλειές για ελληνικές εταιρείες ανοίγει ο… Ντόναλντ Τραμπ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΕΡΓΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ

ETHNOS.GR

Τις δυνάμεις τους κάτω από μία κοινή εταιρεία συμμετοχών την Cenergy Holdings ενώνουν τα Σωληνουργεία Κορίνθου και τα Ελληνικά Καλώδια διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα των έργων που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια παγκοσμίως στον κλάδο της μεταφοράς ενέργειας.

Ο Ντόναλντ Τράμπ ανοίγει δουλειές για ελληνικές εταιρίες…

Πως; Η Σωληνουργεία Κορίνθου του ομίλου Βιοχάλκο, μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως βιομηχανίες στην παραγωγή σωλήνων για τη μεταφορά φυσικού αερίου και πετρελαίου, προσδοκά, όπως έκανε γνωστό ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Απόστολος Παπαβασιλείου, στην εφαρμογή των εξαγγελιών του νέου προέδρου των ΗΠΑ για την υλοποίηση του μεγάλου αγωγού πετρελαίου Keynote XL.

Το έργο που προβλέπει τη μεταφορά ποσοτήτων από τον Καναδά στις ΗΠΑ ακυρώθηκε από τον απερχόμενο πρόεδρο Μπαρακ Ομπάμα για περιβαλλοντικούς λόγους, ενώ ο κ. Τραμπ δεσμεύτηκε για την ακύρωση της νομοθεσίας των Δημοκρατικών και την επανεκκίνηση του επενδυτικού σχεδίου.

Η Σωληνουργεία Κορίνθου που παράγει κι εξάγει σε 40 χώρες σωλήνες για αγωγούς μεταφοράς αλλά και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει πελάτες από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρίες όπως τη BP, τη Shell, τη Chevron κλπ.

Ο κ. Παπαβασιλείου όπως είπε “αν ο κ. Τραμπ υλοποιήσει τη δέσμευση του για την κατασκευή του Keynote XL Pipeline όπως και σειρά άλλων αγωγών στις ΗΠΑ, τότε για την εταιρία μας ανοίγονται δρόμοι για τη συμμετοχή μας σε τέτοια έργα.

Οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της “Σωληνουργεία Κορίνθου” έγιναν στο πλαίσιο εκδήλωσης όπου παρουσιάστηκαν οι στόχοι της συγχώνευσης της με την άλλη θυγατρική του ομίλου Βιοχάλκο, την “Ελληνικά Καλώδια”.

CENERGY Holdings

 
Δουλειές για ελληνικές εταιρείες ανοίγει ο... Ντόναλντ Τραμπ

Οι εταιρίες αυτές θα είναι υπό τη σκέπη της CENERGY Holdings η οποία και θα αποτελεί τον ενεργειακό βραχίωνα της ελληνικής βιομηχανίας και ιδιαίτερα στον τομέα της μεταφοράς ενέργειας.

Γεννιέται έτσι μία εταιρία με μικτό κύκλο εργασιών 700 εκατ. ευρώ και EBITDA 63 εκατ. ευρώ. Η CENERGY Holdings σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της Στράτο Θωμαδάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της “Ελληνικά Καλώδια” Αλέξη Αλεξίου θα διεκδικήσουν ενεργειακά έργα της τάξης του 1,5 με 2 δισ. ευρώ.

Η τελευταία εταιρία που εξάγει σε 50 χώρες ήδη ετοιμάζεται να διεκδικήσει τα έργα του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση της Πελοποννήσου με την Κρήτη και της Κρήτης με την Αττική αλλά και τις επόμενες φάσεις της διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Αγορές στις οποίες θα συμμετάσχουν οι δύο εταιρίες υπό την CENERGY Holdings είναι εκείνες της Β. Αφρικής, των ΗΠΑ και του Καναδά, της Ευρώπης.

Ενεργειακά έργα

Όπως έκαναν γνωστό οι επικεφαλής των εταιριών με βάση διεθνείς μελέτες και αναλύσεις, μέχρι το 2050, αναμένεται αλματώδης ανάπτυξη στην ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, αλλά και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η αγορά της ενέργειας είναι ο κοινός παρανομαστής και των δύο εταιριών καθώς η ενέργεια για να μεταφερθεί χρειάζεται τόσο καλώδια όσο και σωλήνες χάλυβα. Οι προοπτικές αυτές στον κλάδο της ενέργειας οδήγησαν στην ιδέα της Cenergy Holdings και της εν λόγω διασυνοριακής συγχώνευσης και της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο Euronext Βρυξελλών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στόχος είναι η δημιουργία ενός μεγαλύτερου οικονομικά οργανισμού, πιο ανταγωνιστικού, με μεγαλύτερη διεθνή έκθεση, ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, με αυξημένες προοπτικές ανάληψης μεγαλύτερων έργων, ενώ με τη δημιουργία συνεργιών και οι δύο αυτές εταιρίες γίνονται περισσότερο ελκυστικές στους πελάτες τους.

Μέσα από ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων που παράγουν οι δύο εταιρίες, η Cenergy Holdings θα είναι σε θέση να τους προσφέρει διεθνή αναφορά και αξιοπιστία όταν αυτές διεκδικούν απαιτητικά διεθνή έργα ή αναζητούν δύσκολα προσβάσιμη διεθνή χρηματοδότηση.

Ως εισηγμένη εταιρία στο Χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η Cenergy Holdings θα προσφέρει στη διεθνή επενδυτική κοινότητα την ευκαιρία να επενδύσει σε έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας.

Η δυνατότητα ευχερέστερης πρόσβασης στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές θα συντελέσει στην ενίσχυση των επιτευγμάτων των ελληνικών βιομηχανικών εταιριών και στη διασφάλιση μακράς διαρκείας απασχόλησης για το υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό τους. Θα συμβάλει επίσης στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των παραγωγικών μονάδων τους και στην επιβεβαίωση των αναπτυξιακών και επενδυτικών προοπτικών τους.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ