Διπλάσια η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ σε σχέση με την Γερμανία

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο γγ της ατλαντικής συμμαχίας Στόλτενμπεργκ εμφανίζουν την Ελλάδα στη δεύτερη θέση σε αμυντικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ μετά την Αμερική, πάνω από Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Τουρκία, σε σχέση με το ποσοστό του ΑΕΠ κάθε χώρας

Οι πολεμικές δραστηριότητες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, όπως φυσικά και οι δαπάνες υπέρ αυτού από τα κράτη που αποτελούν μέλη του. Την περασμένη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας Τζενς Στόλτενμπεργκ έδωσε τα οικονομικά στοιχεία για το 2015 στα οποία τα ευρήματα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα.

Όπως φαίνεται η χώρα μας έρχεται δεύτερη σε δαπάνες, σε σχέση με το ποσοστό του ΑΕΠ της, μετά τις ΗΠΑ, την ώρα που οι μεγάλες οικονομίες τις Ευρώπης αποδίδουν ποσά υποπολλαπλάσια συγκριτικά με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τους. Ενδεικτικά η Γερμανία, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ευρωζώνης ξοδεύει ακριβώς τα μισά, ενώ παρόμοιες είναι και οι δαπάνες της Γαλλίας. Πολύ πιο κάτω στην κατάταξη βρίσκεται και η γειτονική Τουρκία.AdTech Ad

Συγκεκριμένα μετά την Αμερική που δαπανά 3,6% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ, η Ελλάδα αποδίδει ένα 2,38% και ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 2.21%.

Η Γερμανία το 2015 απέδωσε μόλις 1,19%, η Ιταλία 1,1% και η Τουρκία 1,56%. Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν φυσικά σε πολύ διαφορετικά μεγέθη σε απόλυτους αριθμούς, γεγονός που δεν αναιρεί πως η Ελλάδα, το 2015, μια ακόμη χρονιά με τη χώρα σε κρίση κατέβαλε υψηλότατο μερίδιο – και σε κάθε περίπτωση ανώτερο από αυτό άλλων ισχυρότερων χωρών – για την συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε το ΝΑΤΟ, η χώρα μας υπολογίζεται πως κατέβαλε περί το 1 δισ. ευρώ ως συμμετοχή στις δαπάνες του οργανισμού, την  ώρα που η Γερμανία κατέβαλε 40 δισ., η Γαλλία 44 δισ. και η Μεγάλη Βρετανία 60 δισ. Η σύγκριση μεγεθών, οικονομιών και κυρίως συγκυρίας είναι προφανής.

Σε κάθε περίπτωση, οι αξιωματικοί του ΝΑΤΟ εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τα στοιχεία, αφού σύμφωνα με το CNN, οι κατευθυντήριες της συμμαχίας είναι να δαπανάται από κάθε μέλος τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ. Το 2015, μόλις πέντε χώρες – ΗΠΑ, Ελλάδα, Πολωνία, Εσθονία και Μεγάλη Βρετανία – έπιασαν το στόχο αυτό, με όλες τις υπόλοιπες να μένουν πολύ πίσω.

“Ξοδεύουμε περισσότερα και τα διαχειριζόμαστε καλύτερα, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο” δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων, ενώ προειδοποίησε για να υποστηρίξει την υψηλότερη συμμετοχή των κρατών: “Ο κόσμος είναι πολύ πιο επικίνδυνος από ότι υπήρξε πριν από κάποια χρόνια”.

 

ΠΗΓΗ CNN