Διαβεβαιώσεις Δραγασάκη – Φλαμπουράρη για ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι παραχωρήσεις, και ιδίως αυτή του ΟΛΘ ΑΕ, επιβεβαίωσαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιωάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν, χθες και σήμερα, στην Αθήνα, ενόψει της 81ης ΔΕΘ, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Δρ Κυριάκο Λουφάκη και τον οικονομικό επόπτη Παναγιώτη Χασάπη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒΕ. Στη συνάντηση με τον κ. Φλαμπουράρη συμμετείχε και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Τέρενς Κουίκ.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «επίμονο αίτημα του ΣΕΒΕ αποτελεί η επιτάχυνση και ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, και μάλιστα σε πάροχο που θα προσελκύσει διεθνείς γραμμές».

Τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης όσο και ο υπουργός Επικρατείας αναγνώρισαν -όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση- τη σημασία των εξαγωγών για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την προτεραιότητα που θα πρέπει να δοθεί σε θέματα όπως η πραγματικά άμεση επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ στους εξαγωγείς, η οποία είναι αναγκαία για τη ρευστότητά τους.

Οι κ.κ. Δραγασάκης και Φλαμπουράρης, όπως σημειώνεται, «είδαν μάλιστα καταρχήν θετικά το αίτημα του ΣΕΒΕ για την καθιέρωση κατάλληλα προσδιορισμένου οριζόντιου κριτηρίου εξωστρέφειας (με επιπλέον μοριοδότηση, κ.λπ.) σε όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και γενικότερα όπως π.χ. στον τρόπο αντιμετώπισης των “κόκκινων” δανείων, στον νέο δανεισμό από το τραπεζικό σύστημα με τη δημιουργία ενός Λευκού Τειρεσία», κ.ά.

Ο ορισμός της εξαγωγικής επιχείρησης που θα δικαιούται της ειδικής αυτής μεταχείρισης -σύμφωνα με μια πρώτη προσέγγιση από τον ΣΕΒΕ, εξαγωγική θα μπορούσε να είναι η επιχείρηση με ποσοστό εξαγωγών πάνω από 25%, είτε με αξία των εξαγωγών της πάνω από 3 εκατ. ευρώ- θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω μελέτης.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι αμφότεροι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης υποστήριξαν την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού των συνεργατικών σχημάτων (clusters) και άκουσαν θετικά την πρόταση του ΣΕΒΕ για πριμοδότηση όσων σχημάτων ενταχθούν στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ με τη συμμετοχή επιχειρηματικών φορέων που θα έχουν το ρόλο του facilitator.