Δημοψήφισμα για τον ΦΠΑ θα διενεργηθεί στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

 

Σκοπός του δημοψηφίσματος είναι να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης για την διατήρηση του μειωμένου συντελεστή.

Οπως αναφέρει το Έθνος, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την πρόθεση όλων των φορέων να προβούν σε αυτήν τη συμβολική κίνηση, η οποία κατατέθηκε στη σύσκεψη της 4ης Ιουνίου στο υπουργείο Οικονομικών παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού Βορείου και Νοτίου Αιγαίου καθώς και εκπροσώπους μαζικών φορέων.

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπεραμύνθηκαν της διατήρησης του χαμηλού ΦΠΑ, επικαλούμενοι μελέτες που δείχνουν πως η αύξηση του φόρου θα απέφερε 10-20 εκατ. ευρώ, και ζήτησαν την άποψη του Γ. Βαρουφάκη για τις ενέργειες στις οποίες θα μπορούσαν να προβούν προκειμένου να διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς. Σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους, ο υπουργός Οικονομικών πρότεινε τη διενέργεια δημοψηφίσματος κινηματικού χαρακτήρα με έντονο πολιτικό συμβολισμό, καθώς δεν προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο η πραγματοποίηση τοπικών δημοψηφισμάτων που θα εμπεριέχουν ερώτημα δημοσιονομικού περιεχομένου.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου δεσμεύτηκε να παρουσιάσει το ερώτημα του δημοψηφίσματος το οποίο απέστειλε τη Δευτέρα σε επιστολή και αναφέρει:

«Πιστεύετε ότι στα νησιά του Αιγαίου έχουν καλυφθεί οι ζωτικές και βασικές ανάγκες που απορρέουν από την νησιωτικότητα και ότι στην Ελλάδα έχουν εφαρμοστεί ειδικές νησιωτικές πολιτικές όπως αυτές επιβάλλονται από το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και βρίσκουν εφαρμογή σε άλλες νησιωτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως π.χ. στα νησιά Μαδέρα, Αζόρες, Κανάρια, Θέουτα, Μελίγια, Κορσική;».