Δημήτρης Τζάνας: H συσσώρευση και η στάση αναμονής θα είναι μέχρι νεωτέρας το πιθανότερο σενάριο κίνησης για το X.A

Μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, που οδήγησαν σε διάσπαση των επιπέδων στήριξης της περιοχής των 800 μονάδων, αλλά και χαμηλότερων ορίων, διαφαίνεται η διάθεση σταθεροποίησης στην περιοχή των 760 μονάδων. 

Οι Τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στη δίνη αυξημένων ρευστοποιήσεων, χωρίς να είναι δυνατή η αντιστάθμιση των απωλειών από το χρόνιο και εθιμικό σχεδόν “rotation” των μη Τραπεζικών Δεικτοβαρών μετοχών, αρκετές από τις οποίες συμμετείχαν στο κύμα των ρευστοποιήσεων αυτή τη φορά (ακόμη και εκείνες που δημοσιοποίησαν βελτιωμένα εξαμηνιαία αποτελέσματα, όπως το Folli-Follie και η Aegean για παράδειγμα).

Στο ίδιο διάστημα, οι Διεθνείς Αγορές κινούνται ανοδικά, παρά τη συνεχιζόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα, με τον δείκτη S&P της Wall Street να σημειώνει επιδόσεις ρεκόρ σε Δολαριακούς όρους, που ωστόσο είναι μικρότερες σε όρους Ευρώ λόγω της ανατίμησης που έχει συντελεστεί.

Ο παράγων που προβάλλεται ως η εξήγηση της Τραπεζικής υποχώρησης, σχετίζεται με τη διάσταση ανάμεσα στο ΔΝΤ που εμμένει στην ανάγκη διενέργειας ελέγχου ποιότητας των Τραπεζικών χαρτοφυλακίων και των Ευρωπαϊκών Αρχών που θεωρούν ότι αρκεί η διενέργεια των “τεστ κοπώσεως”.

Το κρίσιμο ερώτημα, επομένως, είναι, αν οι επενδυτές που ρευστοποιούν γνωρίζουν “κάτι περισσότερο” για το ενδεχόμενο νέων κεφαλαιακών αναγκών των Τραπεζών στο εγγύς μέλλον, ή προβαίνουν σε πωλήσεις με τη λογική του στοιχηματισμού για την τελική έκβαση της διχογνωμίας.

Το δεύτερο ενδεχόμενο έχει αυξημένη πιθανότητα να ισχύει, αν ληφθεί υπόψη ότι η διεξαγωγή των Γερμανικών εκλογών την προσεχή Κυριακή, έχει συμβάλει στην αποχή του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε από τα δρώμενα στην Ελληνική Οικονομία και της ατζέντας που περιλαμβάνει η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, με το Λετονό Αντιπρόεδρο της Ε.Ε. Ντομπρόβσκις να είναι ο μόνος που τα σχολιάζει.

Ωστόσο, η απαξιωτική εικόνα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, έχει και άλλη εξήγηση: η πρόοδος σε όλα τα μέτωπα που αφορούν τα προαπαιτούμενα για την 3η αξιολόγηση είναι πενιχρή, ιδιαίτερα στο πεδίο των Αποκρατικοποιήσεων.

Οι καθυστερήσεις των αδειοδοτήσεων στα επενδυτικά σχέδια που είναι σε εξέλιξη είναι δραματικά μεγάλες, διαχέοντας το λάθος μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, σε σχέση δηλαδή με το λεκτικό αφήγημα που διατυπώνει ο Πρωθυπουργός για την επιθυμία υλοποίησής τους. Επιπλέον, το οικολογικό δράμα από τη διαρροή Μαζούτ στο Σαρωνικό, αποκαλύπτει και άλλες παθογένειες της Δημόσιας διοίκησης, που ολιγώρησε στην προκειμένη περίπτωση και εδραίωσε την αίσθηση ότι η εφαρμογή των κανόνων στη Ναυσιπλοΐα δεν διενεργείται με το σωστό τρόπο. Είναι προφανής ο αρνητικός αντίκτυπος στο ήδη πολλαπλά βεβαρημένο επενδυτικό περιβάλλον, σε μια Περιοχή όπου διενεργούνται, ή πρόκειται να διενεργηθούν σημαντικές επενδύσεις.

Ζητούμενο επομένως είναι να αποκατασταθεί η αποτελεσματικότητα της Κυβερνητικής λειτουργίας σε όλο το φάσμα των δράσεών της το ταχύτερο δυνατό, με αιχμή την επιτάχυνση της υλοποίησης των 95 προαπαιτουμένων, για την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης.

Έτσι, η συσσώρευση στην παρούσα ζώνη των 760 μονάδων και η στάση αναμονής θα είναι μέχρι νεωτέρας το πιθανότερο σενάριο κίνησης για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με την αυτονόμησή του, σε σχέση με τις Διεθνείς Αγορές, να προκαλεί το σκεπτικισμό στην Επενδυτική Κοινότητα…

* ,