Δημήτρης Τζάνας: Η τρέχουσα τιμολόγηση των συστημικών Τραπεζών διαχέει το μήνυμα ότι είναι πιθανό να υφίσταται αρνητική υπερβολή

____

Δημήτρης Τζάνας – διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Η διαδικασία λήξης των Παραγώγων, κατά τη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής, έδειξε ότι υφίσταται ισχυρή βούληση να μη παραβιαστεί το οχυρό των 700 μονάδων για το Γενικό Δείκτη, σε συνέχεια της επιμονής για διενέργεια ρευστοποιήσεων Τραπεζικών μετοχών και συντονισμένης προσπάθειας υποτιμητικής, σε βάρος τους, κερδοσκοπίας.

Αν και η αβεβαιότητα σε σχέση με το ενδεχόμενο να συντρέξουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, μετά τη διενέργεια των “stress tests” εξακολουθεί να υφίσταται, η τρέχουσα τιμολόγηση των συστημικών Τραπεζών διαχέει το μήνυμα ότι είναι πιθανό να υφίσταται αρνητική υπερβολή, ενόψει μάλιστα της αναμενόμενης επανέναρξης των πλειστηριασμών, εξέλιξη που θα συμβάλει σε αυξημένη κινητικότητα γύρω από τα NPLs.

Επιπλέον, η θετική υποδοχή για τα των swap των ομολόγων, σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης της καμπύλης αποδόσεων και καλύτερης προετοιμασίας για μελλοντική έξοδο στις Αγορές και οι θετικοί σχολιασμοί του Μάριο Ντράγκι για την Ελληνική Οικονομία και του Βάλντις Ντομπρόβσκις για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, με την προσδοκία ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης τον Ιανουάριο, συμβάλλουν στην αποκατάσταση θετικής ψυχολογίας στο Χρηματιστήριο.

Μάλιστα, στην παρούσα φάση, η αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος είναι πιθανό να σχετίζεται και με τη διαδικασία του “short squeeze”, λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο αριθμό δανεισμένων τίτλων, συστημικών κυρίως Τραπεζών, που έχει καταγραφεί επί πολλές ημέρες το προηγούμενο διάστημα.

Επιπλέον, ο διπλασιασμός του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 9μηνο, λόγω κυρίως αυξημένων εξαγωγών και εισροών από τον Τουρισμό, προοιωνίζει και ποσοστό – έκπληξη για το ΑΕΠ του 3ου τριμήνου, που θα ανακοινωθεί στις 4/12, προσθέτοντας ένα σημαντικό θετικό καταλύτη και για το Χρηματιστήριο.

Βραχυχρόνια, είναι ζητούμενη η υπέρβαση των 725 μονάδων, καθώς τις προηγούμενες ημέρες ο χαμηλός τζίρος δεν το επέτρεψε, με αποτέλεσμα να επανέλθει η σεναριολογία για κίνηση κάτω από τις 700 μονάδες, εξέλιξη που διαφαίνεται ότι απομακρύνεται.

Από την άλλη πλευρά, στο διεθνές περιβάλλον κυριαρχούν δύο ζητήματα από την έκβαση των οποίων επηρεάζεται έμμεσα και το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Στις ΗΠΑ έχει ήδη ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο από το Κογκρέσο και πιθανολογείται ότι θα ψηφιστεί και από τη Γερουσία. Παρά την αναμενόμενη αρνητική επίπτωση στα δημοσιονομικά μεγέθη και την αμφιλεγόμενη αναπτυξιακή του επίπτωση, οι Αγορές έχουν ήδη δώσει θετική ψήφο εμπιστοσύνης, όπως προκύπτει από τα διαδοχικά ρεκόρ των δεικτών στη Wall Street.

Στη Γερμανία, ωστόσο, η δυστοκία για το σχηματισμό Κυβέρνησης φέρνει το ενδεχόμενο επανάληψης των εκλογών πιο κοντά, με την απειλή της “παραλυσίας” στην Ε.Ε. ορατή σε σχέση με τη άμεση δρομολόγηση των αναγκαίων αλλαγών που θα σηματοδοτήσουν μια “άλλη Ευρώπη”.

Οι Αγορές πάντως επιδεικνύουν ψυχραιμία, θεωρώντας ότι δεν συντρέχει λόγος αναστολής της αυξημένης δυναμικής που έχει δρομολογηθεί για την Ευρωπαϊκή Οικονομία, άρα και για τις Αγορές της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μάριο Ντράγκι.

Δημ.Τζάνας

* ,