Δεν είναι μόνο οι λήξεις του ΔΝΤ το πρόβλημα

Η προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε με σημαντικά κέρδη λόγω και της ολοκλήρωσης της συμφωνίας, με τον ΓΔ να πλησιάζει τις 950 μονάδες. Παρόλα αυτά το κλείσιμο μας βρήκε με μικρά κέρδη με τερματισμό στις 880.

Τόσο το πρόβλημα ρευστότητας που ήταν λίγο πολύ δεδομένο, όσο και η ανασφάλεια λόγω της ασάφειας που υπάρχει εκ μέρους της κυβέρνησης σε σχέση με την συμφωνία κάνουν την αγορά να τηρεί στάση αναμονής στην καλύτερη περίπτωση.

Τις επόμενες μέρες περιμένουμε την ΕΚΤ να ανακοινώσει την αποδοχή ως ενέχυρο των Ελληνικών ομολόγων εκ μέρους των Ελληνικών τραπεζών που είναι απαραίτητο για την αναχρηματοδότηση τους.

Το γεγονός αυτό θα τις απεγκλωβίσει από τον “ακριβό” ELA. Θυμίζουμε πως τα 10 δις του ΤΧΣ αφαιρούνται ουσιαστικά από το χρέος, όμως συνεχίζουν να είναι μαξιλάρι σε περίπτωση που ο κλάδος τα χρειαστεί.

Πρέπει να πούμε πως είναι αναγκαίο η εμπιστοσύνη των αποταμιευτών να επιστρέψει, αφού η κάθε εκροή από το σύστημα οδηγεί σε περαιτέρω αδιέξοδο.

Μέσα στην εβδομάδα η συμφωνία που πέρασε από το Γερμανικό κοινοβούλιο θα περάσει και από τα υπόλοιπα, ενώ πρέπει σε κάθε περίπτωση να περάσει και από την Ελληνική βουλή.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι πολύ δύσκολα χωρίς χρηματοδότηση ή απελευθέρωση για νέα έκδοση εντόκων θα μπορέσει η Ελλάδα να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της μέχρι τον Ιούλιο που λήγει η παράταση.

Προφανώς η ΕΚΤ – ένας εκ των θεσμών – περιμένει εκ μέρους της κυβέρνησης να τηρήσει τα συμφωνηθέντα για να προχωρήσει σε μία λύση στο κομμάτι μιας και ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά πολύ νωρίτερα.

Ουσιαστικά δεν είναι μόνο οι λήξεις του ΔΝΤ το πρόβλημα της χώρας, αλλά και των εντόκων. Κι αυτό γιατί ένα σημαντικό κομμάτι αφορά ξένους επενδυτές που δεν θα ανανεώσουν ουσιαστικά στις λήξεις των εντόκων.

Συνολικά μέχρι τον Ιούνιο έχουμε σχεδόν 7 δις λήξεις δανείων από ΔΝΤ, έντοκα και πληρωμή τόκων.

Όλο αυτό το σκηνικό δημιουργεί ανασφάλεια στην αγορά, περιμένοντας τα νέα εκείνα τα δεδομένα που θα πείσουν για την συνέχεια της ομαλότητας.

Όσο πιο γρήγορα παρθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την οικονομία αλλά και την ψυχολογία, μιας και όσο περνάνε οι μέρες χωρίς εξελίξεις το πιο πιθανό είναι η ανασφάλεια να μεγαλώνει.

Η κυβέρνηση κάνει έναν αγώνα δρόμου για να βρει έσοδα που θα της δώσουν ανάσα, με την διαφορά ότι αυτό δεν γίνεται να συμβεί σε πρώτο χρόνο που τα χρειάζεται με λελογισμένες κινήσεις.

Ουσιαστικά έσοδα το επόμενο διάστημα [που έχουμε και το πρόβλημα] δεν έχουμε ούτε από ΕΝΦΙΑ αλλά ούτε και από φόρο εισοδήματος…

Κάτι που κάνει την κατάσταση έκρυθμη.