Δεκάδες προσαγωγές πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τουρκία

Η τουρκική αστυνομία προσήγαγε 45 χειριστές της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας κι αναμενόταν να θέσει υπό κράτηση δεκάδες ακόμη την Πέμπτη, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η επιχείρηση έχει στόχο οπαδούς του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί εγκέφαλο της απόπειρας πραξικοπήματος, και επικεντρώνεται σε μια αεροπορική βάση στην κεντρική επαρχία Ικόνιο αλλά διεξήχθη σε συνολικά 17 επαρχίες, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Εισαγγελείς εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος συνολικά 71 σμηναγών και δύο σμηνάρχων, κατά το Ανατολή. Αλλα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι πάνω από 200 στρατιωτικοί και πολίτες τέθηκαν υπό κράτηση σε επιχειρήσεις οι οποίες σχετίζονταν με το πραξικόπημα σήμερα.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος των τουρκικών εισαγγελικών αρχών για να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Συνολικά οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει 35.000 πρόσωπα, ενώ έχουν απομακρύνει ή θέσει σε διαθεσιμότητα πάνω από 100.000 άλλους στον στρατό, στην αστυνομία, στο δικαστικό σώμα, στο δημόσιο και άλλους τομείς μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος. Ο Γκιουλέν διαψεύδει κάθε ανάμιξή του στη συνωμοσία.

Οι άνθρωποι που προσήχθησαν κατηγορούνται για «ένοπλη στάση εναντίον της Δημοκρατίας της Τουρκίας» και ότι είναι μέλη της Γκιουλενιστικής Τρομοκρατικής Οργάνωσης –κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί η Αγκυρα– σύμφωνα με το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Doğan. Οι σημερινές προσαγωγές αυξάνουν σε πάνω από 300 τον αριθμό των πιλότων που έχουν απαλλαγεί από τα καθήκοντά τους ή έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σχέδια για να αντεπεξέλθει στην ξαφνική έλλειψη χειριστών της τουρκικής ΠΑ και μεταξύ άλλων θα επιδιώξει να φέρει πίσω πιλότους που εργάζονται σήμερα στην πολιτική αεροπορία, έγραψε σήμερα η εφημερίδα Habertürk.

Η αστυνομία είχε προσαγάγει 47 στρατιωτικούς σε μια παρόμοια επιχείρηση την περασμένη εβδομάδα με επίκεντρο και τότε τη βάση στο Ικόνιο και εξ αυτών οι 29 συνελήφθησαν επίσημα, σύμφωνα με το Doğan. Την Τετάρτη η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι αντικαταστάθηκαν τα τρία τέταρτα των αστυνομικών διευθυντών στην ίδια επαρχία στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι το υπουργείο Εσωτερικών εντείνει τις προσπάθειές του να εκκαθαρίσει την αστυνομία και τους κρατικούς θεσμούς μετά τον διορισμό στο αξίωμα του Σουλεϊμάν Σοϊλού –ο οποίος θεωρείται πιο στενά συνδεδεμένος με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν– στα τέλη Αυγούστου.

Η έκταση των διωγμών έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και ορισμένων συμμάχων της Τουρκίας στη Δύση, που φοβούνται ότι ο Ερντογάν και οι άνθρωποί του εκμεταλλεύονται την απόπειρα πραξικοπήματος για να πατάξουν όποιον τους αντιτίθεται. Η τουρκική κυβέρνηση αντιτείνει πως οι ενέργειές της είναι δικαιολογημένες μετά την απειλή με την οποία βρέθηκε το κράτος τη νύχτα της 15ης Ιουλίου, όταν πάνω από 240 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Πηγή: iefimerida.gr