(ΔΙΕΘΝΗ) Μακρόν: Ο Τραμπ ίσως αλλάξει την απόφασή του να αποσυρθεί από την συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Την ελπίδα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα αντιστρέψει την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Ο Τραμπ μου είπε ότι θα προσπαθήσει να βρει μια λύση μέσα στους επόμενους μήνες», είπε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία γαλλική εφημερίδα Le Journal du Dimanche (JDD) η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

«Συζητήσαμε λεπτομερώς για τα πράγματα που θα τον ωθούσαν (σ.σ. να αποφασίσει η χώρα του) να επιστρέψει στη συμφωνία του Παρισιού», πρόσθεσε. «Ο Ντόναλντ Τραμπ με άκουσε. Αντιλήφθηκε την κατεύθυνση της προσέγγισής μου, ιδίως τη σύνδεση μεταξύ της αλλαγής του κλίματος και της τρομοκρατίας», συμπλήρωσε.

«Θεωρώ ότι επίσης βλέπει (στη χώρα του) την κινητοποίηση των πόλεων, των Πολιτειών, του κόσμου των επιχειρήσεων και ακόμη και του ίδιου του περιβάλλοντός του προκειμένου οι ΗΠΑ να παραμείνουν δεσμευμένες στον αγώνα εναντίον της υπερθέρμανσης του πλανήτη», δήλωσε ακόμη, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος ώστε οι ΗΠΑ να επανενταχθούν στο στρατόπεδο αυτών που αναλαμβάνουν δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Τραμπ έχει καταγγείλει τη συμφωνία του Παρισιού διότι τη θεωρεί πολύ επιεική έναντι των χωρών που κατ’ αυτόν ρυπαίνουν περισσότερο, όπως η Κίνα και η Ινδία, ενώ αντίθετα κρίνει πως θέτει σε κίνδυνο τομείς της αμερικανικής βιομηχανίας. Ανακοίνωσε ότι η χώρα του αποσύρεται από αυτή τη συμφωνία πριν από έξι εβδομάδες.

Ομως την Παρασκευή φάνηκε να μην κλείνει την πόρτα στο ενδεχόμενο να αλλάξει στάση όσον αφορά τη συμφωνία, η οποία συνήφθη από σχεδόν 200 χώρες στο Παρίσι το 2015.

Η συμφωνία έχει στόχο να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου ή ακόμη χαμηλότερα ως το 2100. Ο τρόπος που θα γίνει αυτό είναι με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων εκπομπών που οφείλονται κατά κύριο λόγο στην καύση ορυκτών καυσίμων.

Πηγή: ΑΠΕ/ AFP, Reuters

* ,