ΔΕΣΦΑ: «Ξεπαγώνει» η αποκρατικοποίηση του 66%

Προς ξεπάγωμα φαίνεται να οδεύει η αποκρατικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, καθώς η τρόικα πιέζει για άμεση λύση.  

Υπό αυτό το πρίσμα, εξετάζονται διάφορα σενάρια για τη μετοχική σύνθεση του ΔΕΣΦΑ και τα οποία συζητήθηκαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλούνται τα Νέα, κατά τη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη με τους θεσμούς.

Στο επίκεντρο των σεναρίων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βρίσκεται αφενός το ποσοστό με το οποίο θα συμμετάσχουν οι Αζέροι και αφετέρου ο βαθμός μετοχικής παρουσίας του ευρωπαϊκού τους εταίρου, που φαίνεται ότι θα είναι ο ιταλικός διαχειριστής φυσικού αερίου Snam.

Όσο για την κυβέρνηση, θα ήθελε στη μετοχική σύνθεση του ΔΕΣΦΑ να παραμείνουν και τα ΕΛΠΕ που ούτως ή άλλως κατέχουν το 35% της εταιρείας.

Τρία πάντως σημεία της αποκρατικοποίησης δεν πρόκειται να αλλάξουν, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές: Το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει το 2013 η Socar καθώς πρόκειται για ολοκληρωμένο διαγωνισμό, ο περιορισμός της μετοχικής συμμετοχής των Αζέρων σε 49% και κάτω και η ρύθμιση μείωσης των ανακτήσιμων εσόδων προκειμένου να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι καταναλωτές φυσικού αερίου.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η ΡΑΕ πρόκειται να εκδώσει ίσως και την επόμενη εβδομάδα απόφαση για τον τρόπο καθορισμού των τελών διέλευσης του ΔΕΣΦΑ, δηλαδή τις ταρίφες που, ούτως ή άλλως, θα είναι χαμηλότερες απ’ ό,τι πριν από την απόφαση Σκουρλέτη.