Γ. Κατάινεν – E.E.: Το πακέτο των 300 δισ. μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη

Την ελπίδα ότι το επενδυτικό πακέτο των 300 δισ. ευρώ θα μπορούσε να βοηθήσει την Ευρώπη να ανακάμψει, εξέφρασε ο Γιούρκι Κατάινεν, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνισμού, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για την παράδοση του προγράμματος, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να είναι «απεγνωσμένα» αναγκαίες.

Η Κομισιόν προωθεί ένα πακέτο 300 δισ. ευρώ πρόσθετων δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων για το διάστημα των επόμενων τριών ετών, με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ανάπτυξης και ανταγωνισμού. «Πρέπει να δώσουμε στην Ευρώπη περισσότερη έμφαση σε ένα πακέτο ανάπτυξης και επενδύσεων το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει την Ευρώπη να ανακάμψει», δήλωσε, χθες, ο Κατάινεν στο «CNBC». «Το επενδυτικό πακέτο δεν είναι ένα εφάπαξ μέτρο τόνωσης, είναι ένα πρόγραμμα και διαδικασία», τόνισε.

Σύμφωνα με το «Reuters», εάν όλα τα χρήματα αντληθούν και δαπανηθούν, το πακέτο θα μπορούσε να προσφέρει στην Ε.Ε. των 28 ένα επιπλέον 0,7% στο ΑΕΠ της ετησίως, κατά τη διάρκεια των τριών ετών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μέτρα όπως η τόνωση της ρευστότητας των ευρωπαϊκών επενδυτικών τραπεζών, με στόχο την αύξηση του δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των επενδύσεων στην εκπαίδευση και έργα υποδομών.

Τα σχόλια του Κατάινεν ήρθαν μία ημέρα αφότου ο γάλλος υπουργός Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποίησε σε συνέντευξή του στους «Financial Times» ότι το επενδυτικό πακέτο κινδυνεύει να αποτύχει, χωρίς ένα επαρκές ποσό μετρητών για την τόνωση της ζήτησης, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. πρέπει να διοχετεύσει 60-80 δισ. ευρώ «ζεστού» χρήματος στην εξασθενημένη ευρωπαϊκή οικονομία. Ο ίδιος πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου φορέα για την εποπτεία του επενδυτικού σχεδίου.

Πάντως, ο Κατάινεν δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν μια αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, κρατώντας τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα εντός του στόχου του 3% που έχει θέσει η Κομισιόν, ώστε να προσελκύσουν επενδύσεις. «Όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να ακολουθήσουν τους κανόνες», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας. «Έχουμε αποδεχτεί μαζί τους υφιστάμενους κανόνες και όλες οι χώρες πρέπει να τυγχάνουν παρόμοιας αντιμετώπισης, (…), διότι πρέπει να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη στο νομισματικό μπλοκ», πρόσθεσε.