Γιατί πιστεύουμε ότι θα είναι το απόλυτο growth story του Χ.Α (2/8)

ΠΟΙΑ ΜΕΤΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ GROWTH STORY

Ως γνωστόν, η στήλη είχε δώσει για top pick για το 2017 την μετοχή της CENERGY. Η πορεία του τίτλου μας δικαίωσε απόλυτα. Από τα 0.61€ που ξεκίνησε τη χρονιά έφτασε πρόσφατα τα 1.20€ και χθες έκλεισε στα 1.15€.

Ο στόχος που είχαμε θέσει σε πρώτη φάση για τη μετοχή ήταν τα 1.20€, αυτό ήταν με τα δεδομένα που υπήρχαν στα τέλη του 2016. Τώρα φίλοι μικρομέτοχοι, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η CENERGY θα μπει σε έναν πολυετή κύκλο ανάπτυξης με κρυφό άσο στο μανίκι τα παλιά Ελληνικά Καλώδια.

Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία είναι σε μια ευτυχή συγκυρία, η τιμή του πετρελαίου έχει σταθεροποιηθεί πάνω από τα 50 δολάρια και είναι στα σκαριά πολύ μεγάλα ενεργειακά projects. Στο κομμάτι των σωλήνων το 2017 τελειώνει το έργο του TAP αλλά θα ξεκινήσει ο Ελληνο-Βουλγαρικός αγωγός IGB και οι διακλαδώσεις του.

Το πιο σημαντικό γεγονός όμως είναι ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπεντζαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι επιθυμεί να γίνει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινάει από το Ισραήλ και θα καταλήγει στην Ελλάδα μέσω Κύπρου.

  • Αυτό όμως που δίνει τεράστια ορατότητα στη CENERGY είναι η άμεση ανάγκη ηλεκτρικής διασύνδεσης της Πελοποννήσου με την Κρήτη.
  • Ο στόχος παράδοσης του έργου είναι το 2020. Μετά θα ακολουθήσει η διασύνδεση της Αττικής με την Κρήτη.

  • Επίσης, σε φάση υλοποίησης είναι και το σούπερ καλώδιο EuroAsia Interconnector το ύψος του προϋπολογισμού του οποίου θα ξεπεράσει το 1.5 δις ευρώ καθώς μιλάμε για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας με συνολικό μήκος περίπου 1518 km.

Συγχρόνως,  ένα νέο σχέδιο για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Βόρεια Αφρική προωθεί η ξένη εταιρεία Green Power 2020. Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης υψηλής τάσης (HDTV) αμφίδρομης ροής με ισχύ 2000 MW και δυνατότητα αναβάθμισης στα 7000 MW.

  • Το ηλεκτρικό ρεύμα θα μεταφέρεται από το λιμάνι Τομπρούκ της Τυνησίας και το λιμάνι Σαλούμ της Αιγύπτου προς της Κρήτη και συνέχεια στο ελληνικό ηπειρωτικό σύστημα μέσω της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.
  • Το καλώδιο θα έχει μήκος 347 km και ο προϋπολογισμός του εκτιμάται κοντά στο 1.5 δις ευρώ. Το έργο πρόκειται να συμπεριληφθεί φέτος στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε, γεγονός που θα αποτελέσει ψήφο εμπιστοσύνης από την πλευρά των Βρυξελλών.
  • Το έργο χαίρει της στήριξης τόσο του ΑΔΜΗΕ, όσο και του υπουργείου Ενέργειας της Λιβύης και του αραβικού συνδέσμου.

Για να ξέρετε φίλοι μικρομέτοχοι, σύμφωνα με σχετική έκθεση της EuroElectric για τον τομέα της διανομής ηλεκτρισμού αναμένεται να επενδυθεί ποσό που αγγίζει τα 400 δις ευρώ στον τομέα των δικτύων διανομής ηλεκτρισμού της Ευρώπης έως το 2020.

Όπως βλέπετε φίλοι μικρομέτοχοι, έρχεται κοσμογονία στη ζήτηση για ηλεκτρικά καλώδια. Εμείς, προτιμάμε να είμαστε με τον κατασκευαστή του έργου-προμηθευτή δηλαδή τη CENERGY γιατί τα οφέλη είναι άμεσα και όχι με τον διαχειριστή του έργου πχ ΑΔΜΗΕ που τα οφέλη είναι μακροπρόθεσμα.

ΚΑΙ όπως αντιλαμβάνεστε, η CENERGY εκτός από το λαμπρό μέλλον που βλέπαμε λόγω των σωλήνων, αποκτάει ακόμα πιο λαμπρό μέλλον λόγω των καλωδίων. Έτσι πιστεύουμε, ότι θα είναι το απόλυτο growth story του ελληνικού χρηματιστηρίου.

 

Print Friendly, PDF & Email