Γιατί αυξήθηκε η έκτακτη χρηματοδότηση για τις τράπεζες

Είναι η πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2015 όταν ξεκίνησε η ΤτΕ να ανακοινώνει τα στοιχεία για τον ELA που θεωρήθηκε αναγκαία η αύξηση του ορίου, σημειώνει το πρακτορείο.

Καμπανάκι για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες χτυπάει η αύξηση της ενίσχυσης των τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) της Τραπέζης της Ελλάδος, καθώς η αξιολόγηση καθυστερεί.

Μετά την επιβολή των capital controls το καλοκαίρι του 2015 η χρηματοδότηση από τον ELA μειωνόταν σταθερά κάθε μήνα. Τον Φεβρουάριο όμως η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA αυξήθηκε.

Το πρώτο δίμηνο του έτους οι καταθέσεις στις τράπεζες εκτιμάται ότι μειώθηκαν, ενώ τα κόκκινα δάνεια, τα οποία είχαν αρχίσει να μειώνονται στο τέλος του 2016, κινήθηκαν εκ νέου ανοδικά.

Πριν λίγες μέρες σε έκθεσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s είχε προειδοποιήσει ότι ενδεχόμενη αύξηση του ELA για να αντισταθμιστεί η εκροή καταθέσεων θα αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών και θα μειώσει την κερδοφορία, ενώ θα είναι καταστροφική σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταθετών και την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls.

Από τον Ιούλιο του 2015, όταν επιβλήθηκαν τα capital controls, η Τράπεζα της Ελλάδος ζητεί και παίρνει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μείωση του ανώτατου ορίου ELA από τα περίπου 90 δισ. ευρώ που είχε φτάσει σε 46,2 δισ. ευρώ (στις 9 Μαρτίου και για το διάστημα έως τις 22 του μήνα).