Γιατί αποχωρεί ο σκιτσογράφος Luz από το Charlie Hebdo (;)

Ο διάσημος Γάλλος σκιτσογράφος με το ψευδώνυμο Luz ανακοίνωσε ότι λύει τη συνεργασία του με το σατιρικό έντυπο Charlie Hebdo καθώς δεν αντέχει άλλο να εργάζεται χωρίς τους πολύτιμους συναδέλφους του που δολοφονήθηκαν στις 7 Ιανουαρίου από τους ισλαμιστές τρομοκράτες Σαΐντ και Σερίφ Κουασί. Ο Luz ήταν ο σκιτσογράφος που επιμελήθηκε το εξώφυλλο του περιοδικού μετά την τρομοκρατική επίθεση σχεδιάζοντας για άλλη μια φορά τον προφήτη Μωάμεθ. «Κάθε τεύχος είναι ένα μαρτύριο χωρίς εκείνους», δήλωσε ο σκιτσογράφος στην εφημερίδα Liberation αιτιολογώντας την αποχώρησή του, η οποία θα γίνει επισήμως τον Σεπτέμβριο. Δώδεκα άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην επίθεση κατά του Charlie Hebdo εκ των οποίων οι δέκα ανήκαν στη συντακτική ομάδα του σατιρικού περιοδικού. Ο Luz εργάζεται στο Charlie Hebdo από το 1992 και χαρακτήρισε την αποχώρησή του μια «πολύ προσωπική επιλογή». «Πολλά βράδια δεν κοιμάμαι και σκέφτομαι τους νεκρούς Charb, Cabu, Honore, Tignous και αναρωτιέμαι πώς αυτοί θα καθόριζαν την ύλη του τεύχους. Είναι εξουθενωτικό και δεν αντέχω άλλο αυτό το βάρος», πρόσθεσε ο Γάλλος σκιτσογράφος.

Τον περασμένο μήνα ο Luz είχε ανακοινώσει ότι δεν θα ξανασχεδιάσει σκίτσο όπου θα απεικονίζεται ο προφήτης Μωάμεθ. «Δεν θα σχεδιάζω πλέον τον χαρακτήρα του Μωάμεθ, δε με ενδιαφέρει πλέον. Έχω κουραστεί», είχε δηλώσει.

Ο Luz ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα φύγει από το Charlie Hebdo και πολλοί έσπευσαν αμέσως να τον μεταπείσουν. «Ξεχνούν ότι δεν υπάρχει κάτι πιο δύσκολο από το να ψάχνεις για έμπνευση», σχολίασε. Το περιοδικό είχε πολλά οικονομικά προβλήματα πριν από τις επιθέσεις. Αυτό έχει πια αλλάξει και το έντυπο έχει πηγές χρηματοδότησης, αλλά ο Luz εκτιμά ότι αυτή η οικονομική ασφάλεια ενδέχεται να επηρεάσει τις κατευθυντήριες γραμμές της συντακτικής ομάδας.