Γεωτρήσεις και από ΕΝΙ: Αρχή τον Νοέμβριο με το «8»

Τρεις γεωτρήσεις, την πρώτη τον Νοέμβριο στο τεμάχιο «8», τη δεύτερη στο τεμάχιο «3» και την τρίτη (μαζί με την Total) στο πολύκροτο λόγω των παράνομων διεκδικήσεων και απειλών της Τουρκίας τεμάχιο «6»,  προγραμματίζει η ιταλική ΕΝΙ.

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία περιέχονται σε έγγραφα του ιταλικού κολοσσού, που κατέθεσε στη διαδικασία εξασφάλισης των αδειών από κρατικές υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, η μελέτη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που αναμένεται να εξασφαλιστεί στις αρχές του επόμενου μήνα, εμπεριέχεται σε πέραν των 600 σελίδων.

«Ερατοσθένης Νότιο 1» έχει ονομάσει η ΕΝΙ τον στόχο στο τεμάχιο «8», την ονομασία «Σουπιά» (άγνωστο το γιατί επί του παρόντος) έδωσε στον στόχο στο τεμάχιο «3», ενώ «Καλυψώ» ονόμασε τον στόχο στο τεμάχιο «6». Όλες οι γεωτρήσεις αναμένεται ότι θα γίνουν με το έκτης γενιάς γεωτρύπανο «Saipem 12000».

Η διάρκεια κάθε γεώτρησης καθορίζεται σε 36 ημέρες, που σημαίνει ότι αν όλα προχωρήσουν κανονικά, η γεώτρηση στο «καυτό» τεμάχιο «6» θα τρέχει την περίοδο λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές και αμέσως μετά από αυτές.

Η γεώτρηση θα φτάσει σε συνολικό βάθος περίπου 3.300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μια περιοχή με θαλάσσιο βάθος 1.930 μέτρων. Δηλαδή, το προσδοκώμενο κοίτασμα βρίσκεται σε βάθος 1.370 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του βυθού.

Το συνολικό πρόγραμμα της ΕΝΙ, με βάση τις υποχρεώσεις της στα συμβόλαια για τα τεμάχια «2», «3», «6», «8» και «9» με την Κυπριακή Δημοκρατία, προβλέπουν δύο δεσμευτικές ερευνητικές γεωτρήσεις στα τεμάχια «2», «3» και «9», μία ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο «6» και δύο ερευνητικές γεωτρήσεις (συν πιθανότατα μία) στο τεμάχιο «8».

Δηλαδή, πέντε τουλάχιστον γεωτρήσεις, ενώ η ΕΝΙ έχει προγραμματισμό για 10 γεωτρήσεις εάν κάποια ή κάποιες από τις πρώτες πέντε ερευνητικές δείξουν κοίτασμα ή κοιτάσματα.

Το πρόγραμμα προχωρεί πάντως κανονικά. Η περιβαλλοντική άδεια αναμένεται να εκδοθεί με σχετική γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής σε λιγότερο από ένα μήνα και πριν το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να ανάψει το πράσινο φως για την έλευση του γεωτρύπανου στην περιοχή.

(του Πέτρου Θεοχαρίδη, Φιλελεύθερος)