Γερμανική αναδίπλωση για την επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα

Μετά την αντίδραση της Αθήνας στις δηλώσεις Γερμανού υπ. Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ για επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα, το γερμανικό υπ. Εσωτερικών έβαλε την ουρά στα σκέλια και δήλωσε ότι η όποια ενέργεια γίνει θα πρέπει να έχει την σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης.

Στη χθεσινή συνέντευξη του στην εφημερίδα Welt am Sonntag ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δεν έκανε κάποιες νέες δηλώσεις αλλά απλώς επανέλαβε παλαιότερες θέσεις του, τόνισε σήμερα Δευτέρα στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Τομπίας Πλάτε, μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Επιθυμία της Γερμανίας είναι η εφαρμογή και πάλι του Κανονισμού του Δουβλίνου ειδικά σε ό,τι αφορά την ρύθμιση για επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα που έχει σταματήσει να εφαρμόζεται από το 2011.

Δεδομένου ότι η ρύθμιση δεν εφαρμόζεται μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Ελλάδα «δεν παραβιάζει» τη σχετική ρύθμιση σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Πλάτε, προϋπόθεση για την επανέναρξη των επαναπροωθήσεων είναι η τήρηση ευρωπαϊκών στάνταρτ στη διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, τα κράτη μέλη της ΕΕ και η Κομισιόν είναι της άποψης ότι ως τώρα δεν έχουν δημιουργηθεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις.

Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά όμως ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πορεία πλήρους εφαρμογής των δεσμεύσεων που προκύπτουν από τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

Αναφορικά με την κατανομή προσφύγων (πρόγραμμα Relocation) το Βερολίνο δέχεται την ελληνική κριτική ότι η σχετική συμφωνία δεν εφαρμόζεται επαρκώς από τα κράτη μέλη. Αυτή η κριτική αφορά και τη Γερμανία όπως παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Η γερμανική ανεπάρκεια οφείλεται στον μεγάλο αριθμό προσφύγων που έχουν έρθει στη χώρα. Πάντως, για αυτή την εβδομάδα ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Relocation, η πρώτη πτήση από την Ελλάδα με τριψήφιο αριθμό προσφύγων.

Τέλος, ο Τομπίας Πλάτε δεν θέλησε να σχολιάσει τις ελληνικές αιτιάσεις ότι η ΕΕ δεν στέλνει, όπως έχει συμφωνηθεί, τον απαιτούμενο αριθμό ειδικών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. «Η Γερμανία έχει εκπληρώσει τα σχετικά αιτήματα» αρκέστηκε να δηλώσει ο Τομπίας Πλάτε.