Γερμανία (Χριστιανοδημοκράτες): Όχι σε οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ

Η κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, μέσω του επικεφαλής της Φόλκερ Κάουντερ επισημαίνει σήμερα, όπως αναφέρουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να προχωρήσει στην παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, εάν δεν συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πρόγραμμα βοήθειας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κάουντερ επανέρχεται στο ζήτημα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρέχον πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι πριν την καταβολή περαιτέρω δόσεων, θα πρέπει να διευθετηθεί η συμμετοχή του Ταμείου.

«Η καγκελάριος, ο υπουργός Οικονομικών και εγώ υποσχεθήκαμε στην κοινοβουλευτική ομάδα ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει, και αυτό εξακολουθεί να ισχύει», σημειώνει χαρακτηριστικά στη σημερινή έκδοση της Bild.

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός προσθέτει, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ότι «όσο δεν συμμετέχει το ΔΝΤ, δεν θα εγκριθεί άλλη οικονομική βοήθεια. Αυτό το γνωρίζει και ο υπουργός Οικονομικών».

Και τέταρτο μνημόνιο;

Την ίδια ώρα και με δεδομένη τη δεινή οικονομική θέση της Ελλάδας και την εκτίναξη του χρέους στα 315 δισ. ευρώ, μερίδα Γερμανών βουλευτών θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι η χώρα θα χρειαστεί και τέταρτο πακέτο βοήθειας.

Μιλώντας στην Bild του Σαββάτου, ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) βουλευτής Πέτερ Ραμσάουερ, πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου, αναφέρει ότι «βαδίζουμε κατευθείαν προς ένα τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας». Παράλληλα, ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ αναφέρει στην Bild ότι «το αργότερο το 2018 θα ξεκινήσει και πάλι η συζήτηση για πακέτα διάσωσης δισ.».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο συντηρητικοί πολιτικοί και ιδίως ο Β. Μπόσμπαχ συγκαταλέγονται στους πιο δεινούς επικριτές της πολιτικής διάσωσης της Ελλάδας και αρνήθηκαν να δώσουν πέρυσι το καλοκαίρι τη συγκατάθεσή τους στο τρίτο πακέτο βοήθειας. Ο «βετεράνος» της CDU Μπόσμπαχ μάλιστα έχει ψηφίσει «όχι» σε όλα τα ελληνικά προγράμματα.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ένα τέταρτο πακέτο βοήθειας προεξοφλούν και Ελληνες πολιτικοί. Σε δηλώσεις του προς την Bild o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης προβλέπει ότι μετά το 2017 θα καταρρεύσουν τα δημόσια έσοδα και γι’ αυτό τον λόγο ο ίδιος αναμένει «σίγουρα ένα τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας». Επίσης, ηγετικό στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης που δεν κατονομάζεται λέει προς τη λαϊκή εφημερίδα ότι «χωρίς κούρεμα χρέους θα χρειαστούμε ένα τέταρτο πρόγραμμα» και σε αυτή την περίπτωση, η Ευρώπη θα πρέπει «να στείλει ακόμη περισσότερα λεφτά».