Γερμανία: Προκαλεί η Pegida με διαδήλωση στη Δρέσδη για την επανένωση

Υποστηρικτές της οργάνωσης Pegida, δηλαδή «Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά της Ισλαμοποίησης της Δύσης», προπηλάκισαν σήμερα με συνθήματα όπως «εξαφανίσου από δω» τον δήμαρχο της Δρέσδης Ντιρκ Χίλμπερτ (FDP) χαρακτηρίζοντας τον «προδότη του λαού», επειδή προσκάλεσε στο δημαρχείο εκπροσώπους της ισλαμικής κοινότητας για να τους ευχηθεί για το νέο ισλαμικό έτος.

Μπροστά από το δημαρχείο της πόλης αρκετοί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν κατά της κάλυψης του προσώπου των μουσουλμάνων γυναικών. Τα πανώ έγραφαν «Το Ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία». Όταν ένα διαδηλωτής απομακρύνθηκε από την αστυνομία επετέθη φραστικά στον δήμαρχο, o οποίος είχε καλέσει και τον ιμάμη του τζαμιού της Δρέσδης κατά του οποίου έγινε βομβιστική επίθεση την περασμένη Δευτέρα.

Ο φιλελεύθερος (FDP) δήμαρχος της πόλης Χίλμπερτ εξέφρασε την ευχή στους προσκεκλημένους του «να βρεθούν οι δράστες και να τιμωρηθούν δίκαια», όπως γράφει στην ηλεκτρονική της σελίδα η εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel.

Η Δρέσδη είναι η πόλη στην οποία διοργανώνονται φέτος οι εορτασμοί για την 26η επέτειο της επανένωσης των Γερμανιών και θεωρείται η «πατρίδα» του κινήματος Pegida.

Οι «Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά της Ισλαμοποίησης της Δύσης» διοργανώνει αύριο Δευτέρα ανήμερα της γερμανικής εθνικής επετείου διαδήλωση. Η πρωτεύουσα του ανατολικογερμανικού κρατιδίου της Σαξονίας θα υποδεχτεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιόακιμ Γκάουκ και τη καγκελάριο Μέρκελ, οι οποίοι μεγάλωσαν και οι ίδιοι στην πρώην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας (DDR) καθώς επίσης και 250.000 επισκέπτες. Η Pegida θα κάνει όμως κανονικά την καθιερωμένη διαδήλωση της Δευτέρας, ενώ αντιδιαδήλωση οργανώνει η «Αλληλεγγύη χωρίς σύνορα».

Η κατάσταση είναι κατά την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Εκχαρντ «αλλόκοτη», αφού η εθνική επέτειος θα είναι κάτι μεταξύ γιορτής και παρέλασης της Pegida, Από την μια μεριά «μια πολύχρωμη λαϊκή γιορτή, στην οποία ολόκληρη η Γερμανία θα γιορτάζει την ποικιλομορφία της και από την άλλη θα βρίσκεται μια ομάδα κακοδιάθετων ψευτοπατριωτών», όπως είπε στο πρώτο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Ο σοσιαλδημοκράτης ομόλογός της Τόμας Οπερμαν κάλεσε από την πλευρά του τους πολίτες σε αντιδιαδήλωση. «Ακριβώς την ημέρα της γερμανικής ενοποίησης θα πρέπει να πούμε ένα ξεκάθαρο στόπ στα συνθήματα μίσους και φανατισμού. Προσβάλλουν όχι μόνο τους εκπροσώπους της πολιτείας, προσβάλλουν την Γερμανία», είπε ο Οπερμαν στην κυριακάτικη Bild.