Γερμανία: Οι δηλώσεις Σόιμπλε αφορούν στο τρέχον, τρίτο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας | Mikrometoxos.gr

Γερμανία: Οι δηλώσεις Σόιμπλε αφορούν στο τρέχον, τρίτο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας

13.01.2017 18:28

Ελληνικό ενδιαφέρον στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης, καθώς μετά από σχετικό ερώτημα της Deutsche Welle, δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Η ερώτηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, στην οποία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρεται ουσιαστικά για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο συνέχισης του ελληνικού προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ.

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπ. Οικονομικών στη Süddeutsche Zeitung αφορούν στο τρέχον, τρίτο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, σε περίπτωση που δεν θα συμμετέχει μελλοντικά σε αυτό το ΔΝΤ, διευκρίνισε στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Γιουργκ Βάισγκερμπερ. Το αν θα εξακολουθήσει να συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα ή όχι, αυτό θα το αποφασίσει το ίδιο το ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος.

Το Βερολίνο, από την πλευρά του, «ούτε προσμένει αλλά και ούτε θέλει» τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ, τόνισε ο κ. Βάισγκερμπερ. Σε περίπτωση όμως που αυτό αποφασίσει να μη συμμετέχει σε ένα τρίτο πρόγραμμα, τότε τίθεται το ερώτημα πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση η ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η μη συμμετοχή του ΔΝΤ θα συνιστούσε «σημαντική αλλαγή» του προγράμματος. Και τότε θα έπρεπε ξανά να ερωτηθεί η γερμανική βουλή, προκειμένου να δώσει τη συγκατάθεσή της, ανέφερε ο κ. Βάισγκερμπερ. Όπως πρόσθεσε, «πρόκειται όμως για ένα υποθετικό ερώτημα», που δεν είναι του παρόντος.

Στην ερώτηση της Deutsche Welle αναφορικά με το τι εννοεί ο Β. Σόιμπλε στην επίμαχη συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung, όταν λέει ότι σε περίπτωση που αναλάβει τον ρόλο του ΔΝΤ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ΕΜΣ) τότε θα πρέπει να «εφαρμόζονται αισθητά καλύτερα οι δεσμεύσεις», ο κ. Βάισγκερμπερ δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

Shortlink:

Contact us | About us | Terms & conditions | Privacy policy
Mikrometoxos 2014