Γερμανία: Βαριά τραυματίες από επίθεση Αφγανού σε τραίνο στο Βίρτσμπουργκ

Άγνωστο παραμένει εάν η επίθεση ανήλικου Αφγανού σε περιφερειακό τραίνο κοντά στο Βίρτσμπουργκ έχει ισλαμιστικό υπόβαθρο. Δεν απέκλεισε να πρόκειται για πράξη μιμητισμού με αυτή της Νίκαιας ο βαυαρός υπ. Εσωτερικών.

Ο 17χρονος Αφγανός εισήλθε στο τραίνο και κρατώντας μαχαίρι και τσεκούρι επιτέθηκε με βιαιότητα εναντίον επιβατών τραυματίζοντας σοβαρά 4 από αυτούς και έναν ελαφρά. Στη συνέχεια προσπάθησε να διαφύγει από το σταματημένο τραίνο, αλλά η αστυνομία τον πυροβόλησε και τον σκότωσε. Σύμφωνα με την εφημερίδα South China Post οι τραυματίες πρόκειται για μέλη μιας οικογένειας από τον Χονγκ Κονγκ που ταξίδευε εκείνη των ώρα με ένα φίλο της. Ο πατέρας με τον φίλο του προσπάθησαν να προφυλάξουν τα άλλα μέλη της οικογένειας από τα χτυπήματα του δράστη.

Ισλαμιστικό υπόβαθρο;

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόαχιμ Χέρμαν μιλώντας αργά χθες το βράδυ στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD έκανε λόγο για μια “πραγματικά τρομακτική πράξη, που όμοιά της δεν έχει γίνει ξανά στη Βαυαρία”. Εάν η επίθεση έχει ισλαμιστικό υπόβαθρο είναι ακόμα ασαφές. Ο βαυαρός αξιωματούχος ανέφερε ότι αυτόπτες μάρτυρες τον άκουσαν να φωνάζει “ο Θεός είναι μεγάλος”, αλλά δεν υπάρχει ακόμη βεβαιότητα για τα κίνητρα της πράξης του. Στη συνέχεια κατέβηκε από την αμαξοστοιχία που στο μεταξύ είχε σταματήσει και προσπάθησε να διαφύγει. Στην περιοχή βρίσκονταν τυχαία αστυνομικοί των Ειδικών Δυνάμεων, οι οποίοι τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν, την ώρα που προσπαθούσε να τους επιτεθεί.

Ο 17χρονος Αφγανός είχε έρθει στη Γερμανία ως ασυνόδευτος ανήλικος και είχε κάνει αίτηση για άσυλο. Ζούσε τον πρώτο καιρό στην περιοχή του Βίρτσμπουργκ και τις τελευταίες δύο εβδομάδες φιλοξενούνταν σε μια οικογένεια. Οι ανακριτικές αρχές προσπαθούν τώρα να ρίξουν φως στο περιβάλλον του δράστη και αναζητούν ανθρώπους που τον ήξεραν. Ο Γιόαχιμ Χέρμαν δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο μιμητισμού με την επίθεση στη Νίκαια. “Είναι γνωστό ότι τέτοιες πράξεις ενδέχεται να βρίσκουν μιμητές κι αλλού”, τόνισε στη γερμανική τηλεόραση. Το Συνδικάτο Σιδηροδρομικών EVG ζήτηση να ενισχυθεί η προστασία για το προσωπικό και τους επιβάτες.

Πηγή: Deutsche Welle