Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (EPLO), το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ) σας προσκαλούν σε πολιτικό μνημόσυνο, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την αποδημία του Γεράσιμου Αρσένη, με θέμα:
Γεράσιμος Αρσένης
Ένας Οραματιστής και Μεταρρυθμιστής Πολιτικός
που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, Ταύρος), τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2017 και ώρα 15:00-19:00.
Ο Γεράσιμος Αρσένης άφησε το δικό του ιδιαίτερο στίγμα στην πολιτική ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πολιτική σκηνή της χώρας, τον Νοέμβριο του 1981, αφήνοντας μια αξιοζήλευτη καριέρα ως διεθνής οικονομολόγος στον ΟΗΕ. Αρχικά, διορίζεται από τον τότε Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου,Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (3 Νοεμβρίου 1981 – 20 Φεβρουαρίου 1984). Λίγους μήνες μετά, στις 5 Ιουλίου 1982, παράλληλα με τα καθήκοντα του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, αναλαμβάνει Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ενώ στις 27 Μαρτίου 1984 αναλαμβάνει και το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Οικονομικών. Στις θέσεις ευθύνης, που ανέλαβε στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (1981-1985) συμπεριλαμβάνεται και αυτή του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας (5 Ιουνίου 1985 – 26 Ιουλίου 1985).
Tο 1981 ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δρομολογεί τον εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος της χώρας και καταργεί τη «Νομισματική Επιτροπή». Ορισμένες από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της πρώτης τετραετίας που εφάρμοσε ο Γερ. Αρσένης είναι η ίδρυση του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (η πρώτη «bad bank»), η προώθηση του Πενταετούς Προγράμματος (1983-1987) ισόρροπης ανάπτυξης της χώρας με τη μέθοδο του δημοκρατικού προγραμματισμού, ο εκσυγχρονισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η προετοιμασία για την εισαγωγή του ΦΠΑ και η κοινωνικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων.
Με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1993 ανέλαβε Υπουργός Εθνικής Άμυνας(13 Οκτωβρίου 1993 – 25 Σεπτεμβρίου 1996). Τα τρία αυτά χρόνια που κράτησε τα ηνία του συγκεκριμένου υπουργείου προώθησε μια σειρά από νομοθετήματα, τα οποία ανασυγκρότησαν εκ βάθρων τη δομή και τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων. Το πέρασμα του Γεράσιμου Αρσένη από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σφραγίστηκε με την ανακήρυξη από τον ίδιο, τον Νοέμβριο του 1993, του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας – Κύπρου, το οποίο δημιούργησε νέα δεδομένα στον χώρο της εθνικής ασφάλειας.
Στην επόμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ (1996-2000) διετέλεσε Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (25 Σεπτεμβρίου 1996 – 13 Απριλίου 2000). Η τελευταία κυβερνητική θητεία του Κεφαλλονίτη πολιτικού σημαδεύτηκε από την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, τον νόμο (N.2525/97) που ταρακούνησε συθέμελα παγιωμένες νοοτροπίες και στερεότυπα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.
Ο Γεράσιμος Αρσένης υπηρέτησε την πολιτική με ήθος και αξιοπρέπεια, ενώ δεν δίστασε να συγκρουστεί με συμφέροντα που εξυπηρετούσαν μικροπολιτικές σκοπιμότητες και αδιαφανείς σκοπούς. Για λίγους πολιτικούς άνδρες ίσχυσε το αρχαίο γνωμικό, αρχή άνδρα δείκνυσι.