ΓΙΑΤΙ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ οι επιστήμονες που προβλέπουν ζεστό και υγρό χειμώνα

 

Ανησυχία ότι η Ευρώπη θα έρθει αντιμέτωπη με έναν ζεστό και υγρό χειμώνα φέτος εκφράζει η επιστημονική κοινότητα εξαιτίας μιας διαταραχής που σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες σε ένα από τα πιο προβλέψιμα ατμοσφαιρικά φαινόμενα της Γης που συμβαίνει στη στρατόσφαιρα και είναι γνωστό ως «Σχεδόν Διετής Ταλάντωση» (Quasi Biennial Oscillation).

  • ΕΘΝΟΣ
  • Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί τη διαπίστωση ότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος που μας πέρασαν ήταν οι θερμότεροι μήνες από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία και έτσι το μείγμα γίνεται επικίνδυνο για το μέλλον του πλανήτη. Η παρατήρηση της διαταραχής του φαινομένου, το οποίο επαναλαμβάνεται τακτικά κάθε διετία περίπου από το 1960 που ανακαλύφθηκε, έγινε στα τέλη του περασμένου έτους από μια διεθνή ομάδα ερευνητών από ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδά, με τη συμμετοχή και επιστημόνων του Εθνικού Κέντρου Επιστήμης της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας, και έκτοτε έγινε σημαντική προσπάθεια για να καταλήξουν στο τι προκάλεσε αυτήν την ανωμαλία που παρατηρήθηκε. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των παρατηρήσεών τους στην επιθεώρηση Science.

Η «Σχεδόν Διετής Ταλάντωση» είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει στη στρατόσφαιρα πάνω από τη ζώνη του Ισημερινού και αποτελεί έναν από τους παράγοντες που καθορίζουν το κλίμα που επικρατεί για ένα μεγάλο διάστημα στη Βόρεια Ευρώπη. Το φαινόμενο είναι μια εναλλαγή μεταξύ ανέμων με διεύθυνση από τα ανατολικά με ανέμους με διεύθυνση από τα δυτικά. Ο κύκλος της αλλαγής των διευθύνσεων και της έντασης των ανέμων της στρατόσφαιρας επαναλαμβάνεται με περιοδικότητα 28-29 μηνών, με την περίοδο των ανατολικών ανέμων να χαρακτηρίζεται από ξηρό και κρύο κλίμα, και αυτή των δυτικών ανέμων να χαρακτηρίζεται από ζεστό και υγρό κλίμα. Οι επιστήμονες στα τέλη του 2015 παρατήρησαν ότι η μετάβαση από την περίοδο των δυτικών ανέμων στην περίοδο των ανατολικών ανέμων δεν συνέβη όπως συνήθως.

Η εναλλαγή
Πιο συγκεκριμένα, οι δυτικοί άνεμοι στη στρατόσφαιρα δεν άρχισαν την καθοδική πορεία τους για να δώσουν τη θέση τους στους ανατολικούς ανέμους, αντιθέτως άρχισαν να κινούνται προς μεγαλύτερο υψόμετρο και έκοψαν την κάθοδο των ανατολικών ανέμων. Παράλληλα με αυτό, οι ανατολικοί άνεμοι άρχισαν να αναπτύσσονται σε χαμηλότερο υψόμετρο κάτω από το «στρώμα» των δυτικών ανέμων. Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε μέχρι τον Ιούνιο, οπότε οι δυτικοί άνεμοι ξεκίνησαν την κανονική κάθοδό τους.

Αυτή ακριβώς η αλλαγή στην κανονική εξέλιξη του φαινομένου επηρέασε σημαντικά τη δυνατότητα έγκυρων προβλέψεων του καιρού στη Βόρεια Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Ανταμ Σκάιφ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Μακροπρόθεσμων Προβλέψεων της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Μεγάλης Βρετανίας και καθηγητή του Πανεπιστημίου του Εξετερ: «Αυτή η αναπάντεχη διαταραχή του κλιματικού συστήματος αλλάζει για πάντα τον κύκλο της ”Σχεδόν Διετούς Ταλάντωσης”. Είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό, γιατί είναι ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν τον καιρό τον χειμώνα που έρχεται». Από την πλευρά του ο Σκοτ Οπρεϊ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τόνισε: «Η πρόσφατη διαταραχή του QBO δεν είχε προβλεφθεί ούτε έναν μήνα πριν αυτή συμβεί. Εάν καταφέρουμε να φτάσουμε στην αιτία γιατί το φαινόμενο αυτό διαταράχθηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα μπορούμε να αποκτήσουμε και πάλι εμπιστοσύνη στις μελλοντικές μας καιρικές προβλέψεις».

Προς το παρόν οι επιστήμονες προβλέπουν ότι το φαινόμενο θα επιστρέψει σε μια κανονική συμπεριφορά μέσα στον επόμενο χρόνο, όμως παράλληλα θεωρούν πιθανό οι διαταραχές στο φαινόμενο αυτό να γίνουν συχνότερες καθώς η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται. Οι επιστήμονες δεν έχουν επίσης αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτή η διαταραχή να σχετίζεται και με το φετινό ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο. Το θέμα θα απασχολήσει διεθνές συνέδριο ερευνητικών ομάδων που θα πραγματοποιηθεί στην Οξφόρδη εντός του Σεπτεμβρίου.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ