Βόμβα από τον Πορτογάλο ΥΠΟΙΚ: Ελάφρυνση χρέους και χωρίς το ΔΝΤ

Σαν βόμβα έσκασε στους κύκλους των υπουργών Οικονομικών, την ώρα που το στρατόπεδο Σόιμπλε ναρκοθετεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η δήλωση του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών, Μάριο Σεντένο.

Ο κ. Σεντένο σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική Bild, γεγονός που εκλαμβάνεται ως «μήνυμα» στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συζητήσει την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας και πιθανόν να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση ακόμη και χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε αυτή τη συζήτηση», είπε ο Σεντένο, την ώρα που με νέες δηλώσεις του το βράδυ της Δευτέρας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζητούσε να αποκλειστεί η συζήτηση για το χρέος πριν το 2018 αλλά και απηύθυνε έκκληση στον Μάριο Ντράγκι να κλείσει την κάνουλα της ποσοτικής χαλάρωσης για την Ελλάδα, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ ωστόσο να το απορρίπτει εμφατικά.

«Ο υπουργός Σόιμπλε αντιμετωπίζει εδώ ένα δίλημμα», εκτίμησε ο Πορτογάλος ομόλογός του.

«Η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση διαθέτει πολύ ισχυρούς θεσμούς. Είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας τα περισσότερα προβλήματα», τόνισε ο Σεντένο.

Επίσης επέκρινε τον Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, εκτιμώντας ότι «υπάρχει πολύ περιθώριο για τη βελτίωση» των κανόνων για το χρέος. «Πρέπει κάποια μέρα να ανανεώσουμε και να αντικαταστήσουμε τους κανόνες αυτούς», πρόσθεσε ο Σεντένο.