«Βροχή» τα ραβασάκια της εφορίας στους οφειλέτες

«Βροχή» πέφτουν τα ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails) από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, σε όσους δεν προέβησαν ως τις 29 Ιουλίου στην καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος έστειλε 
Σε e- mail που εστάλη στις 9 Αυγούστου, αναφέρονται τα εξής, όπως αναφέρει το «Βήμα»: «Αγαπητέ/ή κύριε/α, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε την 6/8/2016 στα ηλεκτρονικά αρχεία της ΓΓΔΕ διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούν ληξιπρόθεσμες οφειλές σας και σας καλούμε να προβείτε άμεσα στην τακτοποίησή τους. Μέσω της ιστοσελίδας της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr) έχετε τη δυνατότητα να πληροφορηθείτε για τα στοιχεία της οφειλής σας, να εκτυπώσετε την ταυτότητα οφειλής ΤΟ για την πληρωμή μέσω τραπεζών ή ΕΛΤΑ και να υποβάλετε αίτηση για υπαγωγή σε ρύθμιση.

Αν έχετε ήδη τακτοποιήσει τις οφειλές σας, μη λάβετε υπόψη σας το παρόν μήνυμα. Επίσης, αν έχετε την κύρια κατοικία ή την κύρια εγκατάσταση (έδρα) στις περιοχές που αναφέρονται στις ΠΟΛ 1110/2016 και ΠΟΛ 1120/2016 (που αφορούν σε καταστροφές από έντονα καιρικά φαινόμενα στις 25/6/2016), μη λάβετε υπόψη σας το παρόν μήνυμα. Για να επικοινωνήσετε με τη Διεύθυνσή μας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρονική διεύθυνση: For_sym@gsis.gov.gr».

Είναι προφανής η πρόθεση του ΥΠΟΙΚ να πείσει τους φορολογουμένους να προβούν είτε σε άμεση εξόφληση είτε σε ρύθμιση. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει τη δυνατότητα να προβλέψει εφόσον κάποιοι μπουν σε ρύθμιση το τι έχει λαμβάνειν ως το τέλος του έτους.

Ανησυχία υπάρχει και όσο πλησιάζει η ημερομηνία για την πληρωμή της α’ δόσης του ΕΝΦΙΑ, καθώς τα εκκαθαριστικά αναμένεται να αναρτηθούν στα τέλη της επόμενης εβδομάδας και η πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για κάθε μήνα καθυστέρησης πληρωμής θα επιβαρύνονται με προσαύξηση 0,73% επί του αρχικά οφειλόμενου ποσού, ενώ, μέχρι να μπουν σε ρύθμιση ή να τακτοποιήσουν τη οφειλή τους, δεν θα μπορούν να εκδώσουν ούτε φορολογική ενημερότητα.