Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα η καθαίρεση λέει η Ρουσέφ, πάγωμα διπλωματικών σχέσεων από Βενεζουέλα-Βολιβία

Η πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο και θα ασκήσει έφεση στην απόφαση για την καθαίρεσή της, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος της και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ζοζέ Εντουάρντο Καρντόζο, μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη στη Γερουσία.

Για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα κάνει λόγο η Ντίλμα Ρουσέφ

Η πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ κατήγγειλε σήμερα, για άλλη μια φορά, ένα “κοινοβουλευτικό πραξικόπημα” σε βάρος της από τη Γερουσία που την έκρινε ένοχη για παραποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων και την καθαίρεσε από το αξίωμά της.

“Η Γερουσία έλαβε μια απόφαση που θα ενταχθεί στην ιστορία των μεγάλων αδικιών. Διέπραξε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα”, είπε η 68χρονη Ρουσέφ, επαναλαμβάνοντας ότι είναι αθώα.

“Θα επιστρέψουμε”, υποσχέθηκε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος της Βραζιλίας.

Η Γερουσία της Βραζιλίας αποφάσισε σήμερα να μην στερήσει από την Ντίλμα Ρουσέφ τα πολιτικά δικαιώματά της για την επόμενη οκταετία, παρά το γεγονός ότι λίγο νωρίτερα οι γερουσιαστές με συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκαν υπέρ της καθαίρεσής της.

Μετά την καθαίρεση της Ρουσέφ, ο νυν αντιπρόεδρος, ο κεντροδεξιός Μισέλ Τέμερ θα ορκιστεί νέος πρόεδρος της χώρας, σε μια τελετή που θα γίνει στο Κογκρέσο στις 22.00 (ώρα Ελλάδας), όπως έγινε γνωστό από επίσημη πηγή.

Από τους 81 γερουσιαστές, οι 61 ψήφισαν υπέρ της καθαίρεσης και μόνο οι 20 κατά. Στη δεύτερη ψηφοφορία, οι γερουσιαστές με ψήφους 42 υπέρ έναντι 36 κατά έκριναν ότι η Ρουσέφ θα πρέπει να διατηρήσει τα πολιτικά δικαιώματά της.

Η Ρουσέφ, η οποία παρακολούθησε την ψηφοφορία από το προεδρικό μέγαρο Αλβοράντα έχοντας στο πλευρό της τον μέντορά της, τον πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, πρόκειται να κάνει μια δήλωση στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από την Μπραζίλια για να μεταβεί στο σπίτι της στο Πόρτο Αλέγκρε, την πόλη όπου ζουν η κόρη της και τα δύο εγγόνια της.

“Είναι καλά, είναι ήρεμη” διαβεβαίωσε ένας από τους συμβούλους της μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο 75χρονος Τέμερ θα ορκιστεί σε μια πολύ σύντομη τελετή και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Κίνα προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20). “Η Βραζιλία δεν μπορεί να είναι απούσα από τη σύνοδο” υπογράμμισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα O Globo.

Αργά το βράδυ αναμένεται επίσης να προβληθεί από την τηλεόραση ένα βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του.

Μολονότι είναι εξίσου αντιδημοφιλής με τη Ρουσέφ, ο Τέμερ ασκούσε καθήκοντα προέδρου από τις 12 Μαΐου, όταν η Γερουσία αποφάσισε να θέσει σε προσωρινή αργία την πρώτη εκλεγμένη πρόεδρο της χώρας.

ΑΠΕ – ΜΠΕ