Βαλαβάνη: Σε 15 ημέρες το νομοσχέδιο με τις νέες αντικειμενικές αξίες

Αλλαγές αναμένονται στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, καθώς όπως δήλωσε σήμερα Τετάρτη η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, το επόμενο 15ημερο θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο με τις προτάσεις του ΣτΕ για τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Η κα Βαλαβάνη δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Είμαστε στο τέλος. Θεωρώ ότι σε ένα 15πενθήμερο θα μπορώ να έχω καταθέσει ένα νομοσχέδιο για θέματα δημόσιας περιουσίας στη Bουλή, που ένα τμήμα της θα αποτελεί και υπόθεση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών με βάση και τις κατευθύνσεις του Συμβουλίου Επικρατείας».

Η κα Βαλαβάνη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και σε μια σειρά από άλλα ζητήματα όπως για παράδειγμα η παράταση της προθεσμίας για τη ρύθμιση φορολογικών χρεών προς το Δημόσιο και την αμνηστία στις καταθέσεις στο εξωτερικό.

Σε ότι αφορά τη νέα παράταση για τη ρύθμιση φορολογικών χρεών προς το Δημόσιο, η αναπληρώτρια υπουργός ξεκαθάρισε ότι αυτή είναι η τρίτη και τελευταία παράταση και επανέλαβε ότι οι αιτήσεις έχουν φτάσει τις 700 χιλιάδες με το ποσό που μπαίνει στη ρύθμιση να ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ. Άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο το συνολικό ποσό να ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, συνέστησε στη ΓΓ Δημοσίων Εσόδων να κάνει μια αξιολόγηση των πολιτικών του Δημοσίου και να αποφεύγει τις κατασχέσεις όσο διάστημα τρέχει η ρύθμιση γιατί χάνονται αιτήσεις.

Είπε επίσης ότι και το υπουργείο Εργασίας αναζητεί φόρμουλα για παράταση λίγων ημερών στη ρύθμιση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για την αμνηστία των καταθέσεων στο εξωτερικό, η αναπληρώτρια υπουργός εξήγησε ότι η συμφωνία με την Ελβετία για φόρο 15% επί των αδήλωτων καταθέσεων δεσμεύει και τις αντίστοιχες πράξεις και με τις υπόλοιπες χώρες:

«Θα σας πω μόνο για το εξωτερικό γιατί αυτό είναι καθαρό ζήτημα και δεν είναι θέμα της διαπραγμάτευσης, ότι η συμφωνία που έκλεισε με την Ελβετία δεσμεύει ουσιαστικά τις αντίστοιχες πράξεις και για όλες τις υπόλοιπες χώρες, δηλαδή δεν μπορεί να υπάρξει ένα ποσοστό με την Ελβετία και διαφορετικό ποσοστό για τις υπόλοιπες χώρες.

Η συμφωνία με την Ελβετία λέει ότι οι Ελβετικές τράπεζες στέλνουν μια επιστολή σε όλους τους Έλληνες που έχουν χρήματα στην Ελβετία, στην οποία τους καλούν να καταβάλλουν 15%», τόνισε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι η κα Βαλαβάνη τάχθηκε επίσης υπέρ της ηλεκτρονικοποίησης των συναλλαγών ως μέσο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ.