Βαγγ.Σιούτης: Οι εξελίξεις στο τριήμερο θα κρίνουν την κατεύθυνση του Χ.Α.

Το σχόλιο του Βαγγέλη Σιούτη της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά κινείται πτωτικά στην τρέχουσα…
Ο Γενικός Δείκτης είναι θετικό ότι διατηρείται κοντά στα υψηλά έτους με χαμηλό τζίρο και συσσωρεύει σε αυτά τα επίπεδα, διακρατώντας τα κέρδη των τελευταίων εβδομάδων περιμένοντας τις εξελίξεις.
ΣΗΜΕΡΑ ξεκινά η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ με τα βλέμματα των επενδυτών στραμμένα στις συναντήσεις του Οικονομικού Επιτελείου και στη προσπάθεια να υπάρξει σύγκλιση και να καλυφθούν οι διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.
Σύγκλιση απαραίτητη για να δρομολογηθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης με πρώτο σταθμό την επιστροφή των Θεσμών την επόμενη εβδομάδα. Η πρόοδος το επόμενο τριήμερο είναι απαραίτητη για να μην χαθεί και το ορόσημο του Eurogroup στις 22/5 που θα ανοίξει τον δρόμο και στην ΕΚΤ για την συμμετοχή των Ελληνικών ομολόγων στο “QE” και στην αλλαγή της στάσης των Οίκων αξιολόγησης.
Οι εξελίξεις στο επόμενο τριήμερο, που εκτός της Συνόδου του ΔΝΤ περιλαμβάνει την ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016 και τον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών στη Γαλλία θα κρίνουν την κατεύθυνση του Γενικού Δείκτη.
Με θετικά νέα η αντίσταση της κορυφής των 685,92 μονάδων θα διασπαστεί και ο στόχος των 720 μονάδων φαντάζει πιθανός, ενώ με αρνητικά νέα οι στηρίξεις εντοπίζονται στον απλό ΚΜΟ 30 ημερών στις 659 μονάδες και κυρίως στην περιοχή των 635 μονάδων.

Ενσωματωμένη εικόνα 1

Ο “αδύναμος κρίκος” του Χρηματιστηρίου, ο Τραπεζικός κλάδος, είναι αυτός που θα υπεραποδώσει στην μία, ή στην άλλη περίπτωση. Προς το παρόν συσσωρεύει κάτω από τις 800 μονάδες και σε ανοδική κίνηση στόχος είναι οι 870 και 900 μονάδες, ενώ στηρίξεις εντοπίζονται στον απλό ΚΜΟ 30 ημερών στις 748 μονάδες και στον απλό ΚΜΟ 200 ημερών στις 730 μονάδες.
Πέρα από την πορεία της αξιολόγησης η άμεση επίλυση ζητημάτων όπως η αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων, η προσέλκυση επενδύσεων, η αύξηση των καταθέσεων, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη αν και ο στόχος για το 2017 δείχνει να έχει χαθεί.
Εκτός των Γαλλικών εκλογών οι Διεθνείς Αγορές θα έχουν τα βλέμματα τους στραμμένα στις ΗΠΑ και στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων (General Electric 21/4, Boeing 26/4, Ford, Intel, Microsoft 27/4). 
* ,